dissabte, 15 de novembre del 2014

Coca de garrova amb anous

Una llepolia feta amb farina de garrova

La popa de les garroves, les llegums o bajoques del nostre estimat garrover mediterrani, Ceratonia siliqua, torrada i triturada en forma de farina és ideal per a fer receptes de reposteria. Aquí en teniu una que sembla una coca de xocolata, no només pel color sino també per l'aroma que desprèn i pel gust deliciós que té.


Els ingredients són aquests. Es poden modificar a gust del qui fa la coca o dels qui se l'han de menjar:

-300 grams de farina de blat
-150 grams de farina de garrova
-6 cullerades soperes de sucre
-2 cullerades de mel
-Un tassó i mig de llet sencera
-Un tassó d'aigua calenta
-75 grams de mantega de llet
-100 grams d'anous crues
-Un sobre de llevat natural dessecat

Es deixa tovar una hora a un lloc càlid, per exemple dins el forn a baixa temperatura (-35-40ºC) i després s'enforna durant uns 40 minuts a 180ºC.


Les anous es poden substituir i/o complementar amb pinyons, panses, albercocs secs, carabassat, llenquetes primes de poma, etc...


La farina de garrova es ven a tendes de delicatessen. És ideal per a fer productes de reposteria adaptats a les persones a les quals el cacau els provoca crisis de migranya o que en són alèrgiques. Amb ella també es pot fer un gelat bonissim i afegint dues cullerades de farina de garrova a una tassa de llet calenta s'obté un aromàtic sucedani del xocolata a la tassa.

2 comentaris:

Francesc Mas i Castanyer ha dit...

Joan,
Fa cara de ser boníssima aquesta coca de garrofa.
Jo encara recordo el bon gust de les garrofes, com una barreja de xocolata i pega dolça, que menjàvem de petits furtant-les de les menjadores dels cavalls de les cases del veïnat que en tenien.
Provaré de fer aquesta coca, a veure si em queda bé, però quan torni a Mallorca a fer-vos una visita et demanaré que ens en facis una com aquesta.
Jo de la farina de garrofa també en faig crema i barrejada al 50% amb cacau pur 100% a casa ens la posem a la llet. La farina de garrofa la comprem a granel a les botigues de tota la vida que encara en queden algunes al voltant del Born de Barcelona.
Salut i bon profit!

Juan Bibiloni ha dit...

Moltes gràcies, Francesc. Farina de garrova a granel? Mai ho havia sentit. Teniu molta sort a Barcelona, és una ciutat tan cosmopolita que hi ha de tot. Duc dins el cor aquesta meravellosa ciutat des de que hi vaig viure 5 anys estudiant la carrera. Segur que si tu fas la coca sortirà mil vegades més bona que si la faig jo. No tenc massa pràctica amb la reposteria. Salutacions cordials!