Una llepolia feta amb farina de garrova
La popa de les garroves, les llegums o bajoques del nostre estimat garrover mediterrani, Ceratonia siliqua, torrada i triturada en forma de farina és ideal per a fer receptes de reposteria. Aquí en teniu una que sembla una coca de xocolata, no només pel color sino també per l'aroma que desprèn i pel gust deliciós que té.
Els ingredients són aquests. Es poden modificar a gust del qui fa la coca o dels qui se l'han de menjar:
-300 grams de farina de blat
-150 grams de farina de garrova
-6 cullerades soperes de sucre
-2 cullerades de mel
-Un tassó i mig de llet sencera
-Un tassó d'aigua calenta
-75 grams de mantega de llet
-100 grams d'anous crues
-Un sobre de llevat natural dessecat
Es deixa tovar una hora a un lloc càlid, per exemple dins el forn a baixa temperatura (-35-40ºC) i després s'enforna durant uns 40 minuts a 180ºC.
Les anous es poden substituir i/o complementar amb pinyons, panses, albercocs secs, carabassat, llenquetes primes de poma, etc...
La farina de garrova es ven a tendes de delicatessen. És ideal per a fer productes de reposteria adaptats a les persones a les quals el cacau els provoca crisis de migranya o que en són alèrgiques. Amb ella també es pot fer un gelat bonissim i afegint dues cullerades de farina de garrova a una tassa de llet calenta s'obté un aromàtic sucedani del xocolata a la tassa.
2 comentaris:
Joan,
Fa cara de ser boníssima aquesta coca de garrofa.
Jo encara recordo el bon gust de les garrofes, com una barreja de xocolata i pega dolça, que menjàvem de petits furtant-les de les menjadores dels cavalls de les cases del veïnat que en tenien.
Provaré de fer aquesta coca, a veure si em queda bé, però quan torni a Mallorca a fer-vos una visita et demanaré que ens en facis una com aquesta.
Jo de la farina de garrofa també en faig crema i barrejada al 50% amb cacau pur 100% a casa ens la posem a la llet. La farina de garrofa la comprem a granel a les botigues de tota la vida que encara en queden algunes al voltant del Born de Barcelona.
Salut i bon profit!
Moltes gràcies, Francesc. Farina de garrova a granel? Mai ho havia sentit. Teniu molta sort a Barcelona, és una ciutat tan cosmopolita que hi ha de tot. Duc dins el cor aquesta meravellosa ciutat des de que hi vaig viure 5 anys estudiant la carrera. Segur que si tu fas la coca sortirà mil vegades més bona que si la faig jo. No tenc massa pràctica amb la reposteria. Salutacions cordials!
Publica un comentari a l'entrada