dissabte, 1 d’octubre del 2011

El Faig púrpura: un arbre espectacular

Una mutació el va carregar d'antocianines

El Fagus sylvatica var. atropurpurea és un arbre d´una bellesa extranya, sorprenent, impactant. No sembla possible que un arbre així pugui ser real. Quan el vaig veure als jardins del "Champ de Mars", molt aprop de la Torre Eiffel de París, no m´ho podía creure. És l´ovella negra del jardí, el ciuró negre, l´annereta lletja, però la seva negritud no el fa lleig, gens lleig, més bé tot el contrari. Em vaig quedar extasiat davant aquest arbre imponent d´un color granat tan intens que d´enfora sembla negre.

El contrast amb la verdor dels altres arbres és el més bonic, el més cridaner. El seu color és degut a una mutació metabòlica que el fa sintetitzar antocianines en quantitats astronòmiques, les quals s´acumulen a les seves fulles, als seus fruits, als seus branquillons, a les seves branques principals i secundàries i també a l´escorça de la seva soca. Engrandint les fotos amb un doble clic s´aprecia millor la seva bellesa.

Les antocianines són pigments hidrosolubles sintetitzats per les cel.lules vegetals per a protegir-se dels rajos ultravioleta del sol, sobretot als brots tendres de moltes plantes que quan maduren perden el color púrpura o vermell que és superat o enmascarat pel color verd de la cloròfil.la. A més de protegir les plantes dels rajos solars, també es troba a moltes flors per a atreure als insectes polinitzadors. Les antocianines poden ser vermelles, púrpures o blaves. S´acumulen dins les vacuoles de les cèl.lules vegetals i són les responsables, juntament amb altres pigments, del color dels pètals de moltes flors.

Tal vegada el més espectacular del faig púrpura és la seva soca amb una escorça d´un color intermig entre negre, gris obscur i granat. Aquest altre exemplar creix al bellíssim "Jardin du Luxembourg" de París. Li vaig calcular un diàmetre d´uns 80 centímetres. L´escorça és molt llisa i suau al tacte. Segurament supera el segle de vida.



2 comentaris:

Pep Martorell ha dit...

Pels que estem acostumats a només veure l'espècie habitual de fulla verda és verament sorprenent. Aquesta primavera he tingut la sort de veure'l enmig de faig de fulla verda salvatge als boscos del sud d'Anglaterra.
Salut

Anònim ha dit...

Al parcs anglesos se'n poden veure de realment espectaculars.