Més d’un 90 per cent de les figues que es comercialitzen aquí són murcianes
Les mallorquines que arriben als mercats tenen un pes testimonial dins el conjunt
Més d’un noranta per cent de les figues que es comercialitzen a Mallorca no són produïdes a l’Illa.
La majoria provenen de la regió espanyola de Múrcia i una altra part, encara que més petita, de la demarcació d’Alacant.
Segons explica Miquel Matas, responsable de l’empresa Agroïlla, «les figues collides a Mallorca, a tot estirar, arriben a un cinc per cent de les que es comercialitzen a les botigues i mercats d’aquí».
L’altre cinc per cent d’aquest fruit que es ven a l’Illa prové d’altres països, sobretot del Marroc i de Turquia, que són els majors productors mundials d’aquest fruit.
Les figues es poden comercialitzar de dues maneres: fresques o seques. Ara és el ple de les figues primerenques. A partir del mes d’agost començaran les tardanes.
A Mallorca existeix una gran extensió dedicada al cultiu de la figuera. És un arbre autòcton que tradicionalment ha ocupat la zona del pla, sobretot als municipis que van de l’eix entre Algaida cap a la badia d’Alcúdia. De figuerals en podem trobar a Algaida, Sencelles, Sineu, Petra, Ariany, Maria de
La varietat de figues que es cultiva a Mallorca és molt gran. N’hi classificades més d’una cinquantena de castes. Possiblement aquesta sigui una de les causes que en dificultin la comercialització. «Les figues que ens porten de fora, jo no sé de quina casta són —explica Miquel Matas, d’Agroïlla—. Com que n’hi ha tantes, i a més els venedors de Múrcia me’n diuen el nom en castellà i jo no sé quin és el seu nom corresponent a Mallorca».
La utilització d’aquest fruit, emperò, ha canviat. Hi ha pagesos que no cull les figues i deixen que caiguin en terra, perquè les ovelles i els porcs se les mengin. Així i tot, se’n pot trobar algun, de pagès, que de manera particular en comercialitzi algun canastro als mercats dels pobles.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada