dilluns, 23 de juliol del 2007

Figues d'altres paners


Més d’un 90 per cent de les figues que es comercialitzen aquí són murcianes
Les mallorquines que arriben als mercats tenen un pes testimonial dins el conjunt

A.MATEU. Palma.

Més d’un noranta per cent de les figues que es comercialitzen a Mallorca no són produïdes a l’Illa.
La majoria provenen de la regió espanyola de Múrcia i una altra part, encara que més petita, de la demarcació d’Alacant.
Segons explica Miquel Matas, responsable de l’empresa Agroïlla, «les figues collides a Mallorca, a tot estirar, arriben a un cinc per cent de les que es comercialitzen a les botigues i mercats d’aquí».
L’altre cinc per cent d’aquest fruit que es ven a l’Illa prové d’altres països, sobretot del Marroc i de Turquia, que són els majors productors mundials d’aquest fruit.
Les figues es poden comercialitzar de dues maneres: fresques o seques. Ara és el ple de les figues primerenques. A partir del mes d’agost començaran les tardanes.
A Mallorca existeix una gran extensió dedicada al cultiu de la figuera. És un arbre autòcton que tradicionalment ha ocupat la zona del pla, sobretot als municipis que van de l’eix entre Algaida cap a la badia d’Alcúdia. De figuerals en podem trobar a Algaida, Sencelles, Sineu, Petra, Ariany, Maria de la Salut, Santa Margalia, Alcúdia.
La varietat de figues que es cultiva a Mallorca és molt gran. N’hi classificades més d’una cinquantena de castes. Possiblement aquesta sigui una de les causes que en dificultin la comercialització. «Les figues que ens porten de fora, jo no sé de quina casta són —explica Miquel Matas, d’Agroïlla—. Com que n’hi ha tantes, i a més els venedors de Múrcia me’n diuen el nom en castellà i jo no sé quin és el seu nom corresponent a Mallorca».

Extensió de cultiu

Baldament no es comercialitzin les figues, l’extensió destinada a aquest arbre no ha minvat a Mallorca, ans el contrari. Com que és un arbre molt resistent, que ha de menester ser exsecallat molt de tant en tant, molts pagesos han optat per sembrar-ne de noves.
La utilització d’aquest fruit, emperò, ha canviat. Hi ha pagesos que no cull les figues i deixen que caiguin en terra, perquè les ovelles i els porcs se les mengin. Així i tot, se’n pot trobar algun, de pagès, que de manera particular en comercialitzi algun canastro als mercats dels pobles.

Diari de Balears