Experts governamentals davant organisme de Nacions Unides manifesten greu preocupació per els impactes dels agrocombustibles sobre la biodiversitat.
Un ampla nombre d’ONGs i organitzacions de Pobles Indígenes de tot el món presents a aquesta reunió, també expressaren la seva preocupació i demandaren una profunda avaluació científica dels riscs dels biocombustibles, així com una moratòria a tot tipus de suport financer als biocombustibles fins no s’hagi conclosa aquesta avaluació, en base al principi de precaució.
“S’anuncia que l’illa on jo visc, l’illa Marajó en el delta de l’Amazones, serà completament tapada per l’aigua en els propers 30 anys per l’escalfament global, però el govern brasiler només està impulsant falses solucions”, va dir Edna Maria da Costa e Silva de la cooperativa Ecològica de Dones Extractivistes de Marajó”. “El meu govern (Brasil) diu que dona suport al desenvolupament, però no el dona a la meva comunitat en la producció sustentable d’oli com a combustible per consum local i només promou la producció a gran escala d’agrocombustibles per a consumidors urbans”, agregà.
A la reunió de Paris, Brasil bloquejà el consens de països per a desenvolupar un procés per començar a abordar els impactes negatius dels biocombustibles, que ja s’estan sentint a nombrosos llocs a tot el món. Al mateix temps, el president brasiler Lula està fent una gira per Europa promovent els biocombustibles com una solució “verda” per el canvi climàtic.
“Hi ha una clara estratègia del govern brasiler per a bloquejar l’anàlisi dels impactes socials i ambientals dels agrocombustibles, perquè això pot interferir amb els seus interessos comercials”, va dir Mateus Trevisan del MST (Moviment del Treballadors Rurals Sense Terra). Trevisan agregà que “només estan promovent grans monocultius i defensant els interessos de les empreses de canya de sucre i d’empreses biotecnològiques com Syngenta, que te representants a la pròpia delegació brasilera en aquesta reunió. Aquesta estratègia no beneficiarà al poble brasiler”.
Un informe de l’ONU, fet públic fa poques setmanes (2) advertí que la producció de biocombustibles a gran escala ja està tenint impactes devastadors sobre Pobles Indígenes, les seves terres estan essent assignades per a l’expansió de palma oliera i d’altres monocultius, impulsada per l’alça de preus resultant de la creixent demanda per biocombustibles.
Existeix a més plans per l’establiment de grans monocultius d’arbres, incloent-hi arbres genèticament modificats, per la producció de biocombustibles de segona generació.
“Hem vengut aquí cercant una solució als problemes que els agrocombustibles ja estan causant a les nostres comunitats”, va dir Marcial Arias de Kuna Yala (Panamà), agregant que “ara ens n’anam frustrats, veient com els governs no només no estan tenint en compte els nostre motius de preocupació, sinó que estan promovent encara més projectes destrucctius d’agrocombustibles a la nostra terra”.
Comunitat de premsa conjunt de Global Forest Coalition, EcoNexus, Global Justice Ecology Project, Moviment Mundial per els Boscos Tropicals, MST-Moviment de Treballadors Rurals Sense Terra, Timberwatch Coalition,
BUND/Amics de
[1]
[2] L’informe del Relator Especial del Fòrum Permanent de l’ONU para Questions Indígenes “Palma oliera i altres plantacions comercials d’arbres, monocultius i impactes sobre tinença de terres, sistemes de maneig de recursos i mitja de vida dels Pobles Indígenes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada