dijous, 22 de setembre del 2011

Per ajudar a editar un llibre d'arbres


Col•labora en l'edició del llibre
"Els arbres mediterranis. Un recorregut
pels seus valors culturals i espirituals"


En Josep Gordi de la Càtedra de Geografia i Pensament Territorial de la Universitat de Girona i membre de la Xarxa de Custòdia del Territori, ha redactat el llibre 'Els arbres mediterranis. Un recorregut pels seus valors culturals i espirituals. El llibre, però, encara no s'ha publicat ja que fins al moment no s'ha aconseguit el finançament econòmic per publicar-ho.
Perquè el llibre pugui donar a la llum el seu autor ha optat per una iniciativa de micromecenatge, que consisteix en que durant un temps determinat aquells qui vulguin puguin fer una microdonació per a l'edició del llibre. Si passats uns determinats dies s'aconsegueix la quantitat fixada, el llibre serà publicat.
Així doncs, a continuació trobareu una breu descripció del llibre. Si esteu interessats en fer una microdonació, ho podreu fer a través de la web creada a Verkami per aquest projecte. Atenció, queden pocs dies per fer la donació i que el projecte tiri endavant!
Cal destacar que es poden fer diferents tipus d'aportacions. Segons l'aportació realitzada el donant rep un tipus o altre de recompensa (per exemple, aportant 20€ reps un exemplar del llibre). cal destacar que hi ha una donació pensada per a entitats: si dones 300€, a canvi de l'aportació demanada, l'autor es compromet a fer una conferència sobre els valors culturals i espirituals dels arbres mediterranis i entregar a l'associació 10 exemplars del llibre.
Per què publicar un llibre sobre els valors culturals dels arbres mediterranis ?
Si entreu en qualsevol llibreria, de ben segur que a l'apartat de natura trobareu llibres que parlen d'arbres i boscos. La major part d'ells són guies que et permeten conèixer i classificar les espècies forestals o bé estudis sobre la distribució, en una àrea geogràfica concreta, dels diferents tipus de boscos. Difícilment trobareu algun llibre que parli dels valors culturals que atresoren els arbres mediterranis. Per tant, aquest llibre vol omplir un buit existent i, a la vegada, relacionar la natura amb la cultura, és a dir, presentar un discurs que expliqui, al llarg de la història, quins són els valors i la simbologia que han anat atresorant els arbres mediterranis.

Què trobareu en la lectura d'aquest llibre que transita entre l'assaig i la divulgació ?
Doncs un recorregut cultural i espiritual al voltant dels principals arbres mediterranis. En primer lloc, explicaré breument l’evolució biogeogràfica dels arbres per la mediterrània, producte sobretot de l’acció militar i comercial de la societat. Un dels resultats de la història és que alguns arbres han vist reduïda la seva àrea de distribució, altres l’han vist engrandida i altres han aparegut de nou colonitzant o envaint nous territoris en funció de criteris econòmics i/o estètics. En segon lloc, resseguiré el paper dels arbres en la mitologia i la literatura clàssica i, tot seguit, n’explicaré els valors espirituals dels arbres a la religió cristiana i musulmana. En tercer lloc, parlarem dels arbres en el folklore, així com de la seva valorització social i, fins i tot, política. En quart lloc, ens endinsarem en el paper dels arbres dins la literatura.

Què es farà amb els diners ?
El finançament que es pretén aconseguir servirà per pagar l’edició de 200 exemplars en paper i un llibre electrònic. Si se supera la quantitat de diners sol•licitada augmentarem la tirada d’exemplars fins arribar als 400 i si la quantitat recaptada supera els 3000 euros ? Tot el finançament que superi la quantitat esmentada anirà directament a l’ONG Sol Solidari.
·

·