dissabte, 13 d’agost del 2005

El Jardí Botànic de Barcelona

Un deu al Jardí Botànic

L'excel·lent manteniment i l'encert en la col·lecció vegetal és el que més agrada als visitants del nou Jardí Botànic de Barcelona que escriuen les seves impressions en el llibre de signatures que hi ha a l'entrada d'aquest museu de plantes que només té sis anys de vida. A pocs metres de la marabunta de l'Estadi Olímpic, més ple que mai d'autocars de turistes, el Jardí Botànic és com un miratge.

Aquest museu botànic, que es va fer per substituir el que es va haver de tancar per culpa de les obres olímpiques de Montjuïc, ha rebut durant els primers set mesos d'aquest any 24.875 visitants, un 30% més que en el mateix període de l'any passat. Tot i que les felicitacions són el que més abunda en el llibre de signatures, també hi ha queixes, i la majoria es refereixen a aspectes relacionats amb el confort. Els visitants lamenten que hi hagi pocs bancs i poques fonts i que manquin llocs d'ombra, però per contra lloen l'arquitectura i el disseny, un aspecte amb el qual no estan del tot d'acord els professionals que hi treballen i que critiquen sobretot el paviment, excessivament clar, i els elements decoratius d'acer Corten que poden comportar perills.

De fonts d'aigua potable n'hi havia dues des que es va obrir el jardí i aquest mes d'agost n'han posat dues més per donar satisfacció a la demanda dels usuaris. La petició de més espais d'ombra no es tan fàcil de satisfer, perquè està en funció de l'edat dels arbres i dels arbustos, i el jardí està en la seva primera etapa de vida. "És encara com un nadó", segons la descripció d'un dels jardiners que hi treballen.

Atendre les altres demandes, com ara posar-hi més bancs o més lavabos, també es difícil perquè l'autor del jardí, l'arquitecte Carles Ferrater, està en contra de les modificacions del seu projecte. Fa poc va ordenar que es retiressin unes baranes metàl·liques que la direcció de la instal·lació havia posat com un element de seguretat i que l'arquitecte va considerar que desvirtuaven el seu disseny.

El Jardí Botànic té unes 1.500 espècies, i d'aquestes el 80% floreixen a la primavera. La d'aquest any, malgrat les gelades de l'hivern i la sequera que s'arrossega, ha estat especialment esplendorosa i la vivor s'ha mantingut fins a l'estiu tot i les successives onades de calor. El jardí es rega amb aigües del freàtiques, que no cal escatimar i aquest és un dels elements que han fet possible que estigui tan verd i amb aspecte de ben cuidat.

La mediterrània al món

El nou Jardí Botànic de Barcelona va ser inaugurat l'abril de 1999. Ocupa una extensió de 14 hectàrees i mostra una àmplia representació de la vegetació mediterrània de tot el món. Aquest tipus climàtic ha evolucionat d'una manera independent en cinc regions del món molt allunyades entre si: la conca mediterrània, Califòrnia, Xile, Sud-àfrica i Austràlia. A l'interior del jardí, les plantes estan distribuïdes d'acord amb la seva procedència geogràfica i les espècies s'agrupen representant paisatges naturals que anomenen fitoepisodis. Aquestes cinc regions que tenen clima mediterrani ocupen menys del 5% de la superfície de la Terra però contenen quasi una quarta part de la flora coneguda.

Els visitants de la col·lecció de plantes de Montjuïc, que s'han incrementat aquest any un 30%, en surten encantats

Maria Favà
AVUI · 13.08.2005
~
Article publicat al diari AVUI del 13 d'agost del 2005.
~