dissabte, 1 de març del 2014

Empelt de Corona davall bossa de plàstic

Microcitrus australasica damunt patró de llimonera.

Fa un parell de setmanes la conservadora del Jardí Botànic de Sóller, després de veure el post del meu blog sobre el caviar vegetal, caviar cítric o finger lime, Microcitrus australasica, em va enviar un correu per a demanar-me que l'ajudés a aconseguir un exemplar d'aquest cítric australià, ja que dels dos exemplars que tenien al jardí, un havia mort i l'altre estava molt malalt. 

Ja que la millor manera de reproduir aquest fruiter és per empelt damunt un altre cítric i tenint l'experiència prèvia que el millor peu o patró és la llimonera, despús-ahir vaig comprar un bell exemplar als Vivers Puigserver de Sóller per 22 € i avui he procedit a empeltar-lo.

 Etiqueta de la llimonera.

Després de regar el patró copiosament dues hores abans per a que estigui ben hidratat i l'escorça es desferri amb facilitat, he tallat tot el brancatge amb unes tisores de podar.

Com podeu veure el patró és molt espinós. Per a empeltar-lo es fa precís tallar les espines.

Amb unes tenalles per a Bonsai que vaig comprar a una tenda especialitzada fa 28 anys he tallat totes les espines ran de la tija. Amb les mateixes tenalles i el ganivet d'empeltar he retallat les rebaves i l'escorça aixafada del tall superior per a sanejar la ferida.

Capseta del ganivet d'empeltar que vaig comprar fa uns dies a una ferreteria. Ja en tenia un però aquest em va agradar molt i em vaig donar el caprici.

El seu preu no és excessiu.

El ganivet plegat. Com podeu veure cap al palmell de la mà.

Els seus dos components desplegats: a un extrem el ganivet pròpiament dit amb una fulla ideal per a tallar l'escorça del patró i rebaixar en bisell les pues i a l'altre extrem una petita falca o tascó que serveix per a desferrar l'escorça amb facilitat.

Després de sanejar el tall superior he procedit a fer un tall longitudinal d'uns 5 o 6 centímetres a l'escorça del patró.

A continuació he desferrat l'escorça amb la falca.

Branquetes de Microcitrus australasica rectes i sense ramificacions, ideals per a empeltar.

He fotografiat una fulla parasitada pel Minador dels cítrics, que també afecta a aquest cítric. Per sort nombrosos insectes depredadors com vespes i escarabats i diversos ocellets insectívors s'han especialitzat a alimentar-se del minador i la plaga està controlada d'una manera natural sense necessitat de fumigar amb pesticides.


 Tros de branqueta d'uns 12 centímetres a la qual he arrabassat les fulles proximals deixant les tres distals per a permetre respirar a l'empelt, ja que es tracta d'una planta perennifolia que no reposa o hiverna els mesos més freds. També he tallat les temibles espines com a agulles que impedeixen fer l'empelt.

 Amb el ganivet he rebaixat en bisell la part proximal de la branqueta.

Detall del tall en bisell.

Seguidament he introduït la part bisellada dins el tall longitudinal. Per a que l'arbre resultant tengui una forma maca li he fet tres empelts que si aferren es transformaran en les seves tres branques principals.

Detall dels tres empelts en Corona.

Paquet de cintes de plàstic especials per a fer empelts a arbres joves.

Mateix paquet anterior que em va costar uns 4 € a una ferretería. També el venden a les cooperatives d'agricultors.

Detall de la cinta d'empeltar.

A continuació he procedit a fermar molt fort els tres empelts amb una cinta, afegint posteriorment una altra cinta per damunt per a que la fermada quedi ben hermètica.

Per tancar totes les ferides, tant del patró com de l'extrem de les tres estaquetes, he utilitzat aquest excel·lent màstic d'empeltar que estic usant des de fa 24 anys amb molt bons resultats.

He empastissat amb màstic el tall superior del patró i els extrems de les tres branquetes per a que no perdin aigua i no es deshidratin. Al mateix temps aquesta pasta o màstic té propietats fungicides i evita infeccions per fongs.

Detall de l'empastissada amb màstic, que en assecar-se adquireix la consistència del plàstic i tanca hermèticament totes les ferides.

Finalment, en tractar-se d'un empelt d'una planta de fulla perenne que no descansa a l'hivern i conserva les fulles, és necessari cobrir l'empelt amb una bossa de plàstic transparent a manera de petit hivernacle, que mantindrà la humitat de les estaquetes fins que el patró i l'empelt hagin unit els seus teixits i les branquetes de Microcitrus ja rebin aigua i nutrients del patró.

Les bosses per a entrepans són ideals.

Colocació de la bossa.

La bossa fermada per la part inferior.

La llimonera ja empeltada. És convenient deixar la bossa durant dues o tres setmanes per a donar temps al fet que es produeixi la unió del cambium del patró i les estaquetes. Uns dies abans de retirar la bossa li podem fer un parell de forats per a que l'empelt comenci a adaptar-se a l'absència de protecció.

Si hi ha sort i aferra bé, regalaré el nou Microcitrus australasica al Jardí botànic de Sóller. El Finger lime o Caviar cítric creix vigorosament empeltat damunt llimonera. Quan les gemmes de les estaquetes brostin, afegiré aquí les fotos del seu progrés.

M'alegrarà molt veure´l ja gros quan visiti el jardí.


6 comentaris:

Joan Vicenç ha dit...

Excel·lent, com sempre, Joan. Una cosa, vol dir amb és necessari la protecció del plàstic en un ambient tan amable com el del teu corral? També, no pot provocar, el plàstic, segons el temps que faci, l'aparició de fongs no desitjats. Gràcies.

Juan Bibiloni ha dit...

Gràcies, Joan Vicenç. No creguis, no és tan amable l'ambient del meu hort. Per exemple ahir i avui ha fet molt de vent. Com ja saps el vent bufant durant hores i hores asseca les coses, entre altres les tres estaquetes de només 3 o 4 mil.límetres de gruixa. Sense la bossa de plàstic segurament s'haurien assecat i no aferrarien. En canvi protegides per la bossa mantenen estable la seva humitat mentre s'està formant la unió dels teixits d'ambdós cambiums i les estaquetes comencen a ser alimentades pel patró.

En quan als fongs la veritat és que és un problema que mai ha afectat els meus empelts protegits amb bossa. Jo diría que tot el contrari. He fet empelts gairebé en ple estiu i la bossa ha facilitat molt el seu èxit, evitant que es deshidratassin les pues per la calor. Lògicament cal protegir la bossa del sol directe amb un poc d'ombra, ja sigui amb unes branques, un ram d'herba o un cartró.

També s'ha d'evitar mantenir la bossa massa temps, com a màxim dues o tres setmanes. Un temps més prolongat si que acabaria facilitant el creixement de fongs. Per exemple, els empelts de fenedura plena simple de sarment de parra davall bossa de plàstic que es fan a principis de juliol amb una setmana han aferrat i es pot retirar la bossa. El que he fet de Microcitrus australasica dia 1 de març, degut al fred, es torbarà més temps a aferrar i hauré de mantenir la bossa entre 15 i 21 dies.

Salut!

Pep MOLSOSA ha dit...

Extraordinària nota pedagògica !
Jo tinc un llimoner molt vell, d'uns 90 anys, que sembla que s'està morint, i busco alguna idea per a perpetuar-lo !
Com està el vostre empelt dos anys després ?
Bon dia !

Juan Bibiloni ha dit...

Moltes gràcies, Pep. Perquè no proves de fer-li un parell d'amurgonaments aeris a la teva vella llimonera? Així tendries un o dos clons seus idèntics a sa mare. Mira aquestes entrades:

http://amicsarbres.blogspot.com/2016/03/amurgonament-aeri-de-dos-bordalls-de.html

http://amicsarbres.blogspot.com/2015/05/amurgonaments-aeris-de-figuera-blava-i.html

Bon día i Salut!

J. E. Peris ha dit...

Molt bona descripció de l'empelt top-grafting. A València és molt utilitzat per a canviar la varietat de cítrics i tenir producció al segon any des de l'empelt. Nosaltres gastem sobres encoixinats per tal que no entre la llum dins (en vegada de bossa de plàstic transparent) i aguanten la humitat. Els sobres es lliguen amb precinte al tronc. Altre detall important: dins el sobre fiquem un paper xopat amb aigua. Passades 3 setmanes cal obrir un cantonet del sobre. Passada altra setmana l'altre raconet. Passada altra setmana s'obri el sobre per dalt amb un cútex i a la següent setmana ja es pot treure el sobre. Ara serà molt important entutorar bé ja que la ferida no és forta i amb poc vent es trencarà l'empelt.
Salut!

Juan Bibiloni ha dit...

Molt interessant el vostre mètode valencià, J. E. Gràcies per compartir-lo.
Salut!