dimecres, 2 de novembre del 2011

Figueres de Lanzarote (un afegitó)

El miracle del Picón

Un ventet suau s’aixeca a posta de sol, les ennuvolades es comencen a formar així com els vents Alisis topen amb la costa i els penyals del nord-est. L’ambient es carrega d’humitat i una fresqueta molt agradable omple el vespre. El dia ha estat molt calorós, a estones insuportable, estam a principis de setembre. La humitat que caurà amb la serena del vespre obrarà el miracle.

[...]

Ull de bou de passa (Phylloscopus trochilus) sobre figuera, alimentant-se i descansant en plena migració

Una figuera és una illa verda en mig del desert on reposar, estar a l’ombra i un bon lloc on trobar bitxets, pugons i mosquetes. Els ulls de bou de passa s’acaramullen sobre elles, fins a 5 exemplars sense fer-se nosa. Una molt inusual immobilitat d’aquest aucellons evidencia la necessitat de gastar el mínim d’energia: els insectes no són cercats, se’ls espera que s’acostin. Què seria d’aquests migrants transsaharians sense aquestes illes de figuera?

[...]

Figuera a les afores de Máguez

Figues de la figuera de Máguez

La carretera ens duu des d’ Haría cap al poblet de Máguez. Als afores del poble, a vorera de la carretera, observam unes figueres ben grans, en forma de coixinet, esclafades sobre el Picón. El seu creixement és arbustiu, sense un tronc principal. Tota el camp on estan sembrades està cobert de Picón, un tipus de Lapilli (grava volcànica) fi, amb unes qualitats higroscòpiques especials que permeten retenir l’aigua de la roada i transferir-la al sòl, i des d’ell l’aprofiten els arbres. Les figues són negres, també xates, en capturam dues i les menjam lluny del robatori, per esborrar-ne les proves. El mirador cap a la mar en mostra part de la zona de Famara, una visió espectacular amb una posta de sol rogenca.

[...]

Figueres pròximes a Timanfaya

Figuera pròximes a Timanfaya i paret seca

La visita al parc Nacional de Timanfaya promet espectacularitat. Poca vegetació pels voltants. Entre les roques volcàniques i les dunes de lapilli, es veuen petits-grans cràters excavats per l’home. Al seu interior la supervivència espectaculars d’unes figueres amb múltiples tanyades, talment pseudòpodes, que s’estenen sobre els petits fragments de lava. Antics semicercles de paret seca fan de parapet per aturar les fortes ventades que cremarien els arbres.

[...]

Lava, figueres i picón

Figueres a La Geria

Figueres i vinyes a La Geria

Figueres i picón

L’aprofitament de la zona de La Geria pel cultiu vitícola és espectacular. D’aquí surten bons vins negres. Una mica coent el que tastàrem i amb una mica de gas, ens digueren que degut a la terra volcànica. L’aspror i magror de la terra fan que el continguts en sucres siguin molt alts i els vins que en resulten tenen una alta graduació alcohòlica. El vi malvasia és un plaer melós fantàstic per després de sopar. El sistema de cràters es repeteix, algunes vegades amb rivet de paret seca, altres sense. Alguns d’aquest cràters també estan ocupats per figueres.

[...]

Prop de La Vegueta, trobam una zona anomenada Los Roferos, un lloc d’on s’extreu des de fa temps el Picón emprat per l’agricultura. De Picón n’hi ha de diverses qualitats, uns millors per uns cultius que uns altres i amb diferents qualitats de captació d’aigua. Gràcies al Picón, poden prosperar en aquestes terres les carabasseres, el blat de les Índies, la Batata...la vinya i les figueres. Aquest “capturador” d’humitat permet que el miracle sigui possible.

Rafel Mas, Búger 3 de novembre de 2011

2 comentaris:

Juan Bibiloni ha dit...

Un fantàstic article, Rafel, amb unes fotos espectaculars. M´ha agradat molt. Enhorabona!

M´han entrat ganes de visitar aquesta illa desèrtica plena de figueres, un dels meus arbres preferits.

Una abraçada: Joan

Rafel Mas ha dit...

Ep Joan,
no te pensis, la illa no està farcida de figueres, no són moltes però si molt valentes.
Si una cosa et sorprén de l'illa és la escassetat d'arbres. Ben lògica per altra banda.
Salut!