dimarts, 22 de novembre del 2011

Cauen palmeres a Barcelona

Una palmera cau i fereix dues dones
en plena Diagonal de Barcelona

Una de les víctimes va rebre un cop al cap que no és greu i l'altra té la cama trencada
L'accident va provocar un tall de trànsit de tres quarts d'hora

Dues dones van resultar ferides el divendres 11 de novembre a la tarda com a conseqüència de la caiguda d'una palmera que es va desplomar en plena avinguda Diagonal de Barcelona, i va provocar, a més, un tall de trànsit a l'avinguda de tres quarts d'hora.
Els fets es van produir quan passaven 5 minuts de 2/4 de 5 de la tarda: una palmera situada a la banda muntanya de la cruïlla de la Diagonal amb el carrer Muntaner va cedir sencera, ja que es va trencar per la base, i es va precipitar damunt de la vorera i dels carrils en sentit Llobregat de l'avinguda. Dues dones, de 51 i 55 anys, van resultar ferides i van ser traslladades a l'hospital Clínic, segons va informar l'Ajuntament. Una, amb traumatisme cranioencefàlic, i l'altra, amb una fractura de fèmur; cap dels casos, però, és de gravetat.
L'accident també va provocar problemes de trànsit, perquè va obligar a tallar la Diagonal durant 45 minuts entre els carrers Enric Granados i Villarroel, fins que la part que va caure damunt la calçada va ser retirada.
En caure, la palmera també va provocar danys a l'enllumenat nadalenc de l'avinguda, perquè era un dels exemplars que en sostenien el cablejat. Si el motiu és o no que l'exemplar no ha pogut suportar el pes de l'enllumenat ho haurà de determinar l'expedient informatiu que ha obert el consistori per aclarir l'incident, segons va informar el regidor de Medi Ambient, Joan Puigdollers. En qualsevol cas, el cap del sector dels Bombers de Barcelona, Andreu Clarella, va avançar, en declaracions a BTV, el que sembla evident veient la fotografia: que, com a mínim a la base, la fusta “estava en mal estat”.
Precedents
No és el primer accident d'aquest tipus a Barcelona. Fins i tot si deixem de banda els causats per tempestes de vent, com ara la que el 30 de juliol passat va trencar dotzenes d'arbres i palmeres. El setembre de 2004, un exemplar va caure a la plaça Reial i va ferir una turista. I l'abril de 2008, en un punt de la Diagonal molt proper al del sinistre d'ahir, entre els carrers Muntaner i Casanova, la copa d'una altra palmera va caure damunt d'una embarassada, sense conseqüències.
La xifra
45
minuts va romandre tallada la Diagonal, fins que les ferides van ser traslladades i la palmera va ser retirada.

La frase
El llum estava fixat amb un cable a la palmera. La fusta, com hem vist a la soca, estava en mal estat. Andreu Clarella, Cap del sector dels bombers de Barcelona
Un assumpte pendent
Segons dades presentades per l'Ajuntament l'abril de l'any passat, poc abans del daltabaix de la consulta de la Diagonal, el 55% dels 1.244 arbres (inclosos no només els 752 plàtans i les 137 alzines, sinó també les 168 palmeres, que no són arbres en sentit estricte) plantats en el tram de l'avinguda entre Glòries i la plaça Francesc Macià estan envellits, presenten alteracions o afectacions com ara ferides, cops, inclinacions o podridures, i hauran de ser substituïts en un període màxim d'entre 10 i 20 anys. L'anterior govern volia renovar l'arbrat en el marc de la reforma de l'avinguda, frustrada pel fracàs de la consulta.
Ivan Vila
· Article publicat a El Punt Avui el 12.11.2011 ·
Trias farà revisar totes les palmeres de Barcelona
L'alcalde reconeix que la ciutat “té un problema gros” amb les palmeres
Admet que els llums de Nadal no s'han de lligar a aquests arbres
Les dones accidentades es recuperen fora de perill

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, es va comprometre ahir a fer revisar totes les palmeres de la ciutat, després que divendres un exemplar d'aquesta espècie caigués a l'avinguda Diagonal i causés ferides de diversa consideració a dues dones.
Fonts del consistori van informar ahir a l'agència Efe que l'alcalde reconeix que hi ha “un problema gros amb les palmeres” i considera que lligar-hi els llums nadalencs, com en el cas de la que ahir va caure, és una cosa que “no s'ha de fer”.
Les ferides són dues dones. Una d'elles, d'uns 75 anys, va haver de ser evacuada amb una fractura de fèmur a l'hospital Clínic de Barcelona, i l'altra va tenir un traumatisme cranial, sense que els dos casos revestissin gravetat.
Trias, que ha remarcat que se substituiran totes les palmeres que no estiguin sanes, ha recordat que fins ara es pensava que aquest tipus d'arbre esvelt “ho aguantava tot, fins i tot el vent”.
A Barcelona hi ha prop de sis mil palmeres, segons el cens que en va fer l'Ajuntament el 2007. Les espècies més comunes són la palmera de dàtils, la washingtònia i el margalló. Les palmeres són una petita part de l'arbrat de la ciutat, format per 155.000 exemplars.
Les palmeres es poden veure afectades per diverses malalties, la més comuna de les quals és el morrut vermell. Les caigudes de palmeres han provocat accidents en altres ocasions. El 2004 una palmera va ferir un turista a la plaça Reial i el 2008 una altra es va desplomar a la Diagonal quan passava una dona embarassada, però no va tenir conseqüències. Arran de la consulta sobre la reforma de la Diagonal, es va diagnosticar que un 55% de l'arbrat entre Francesc Macià i les Glòries tenia algun tipus de malaltia.
La xifra
6.000 palmeres hi ha a la ciutat de Barcelona. Les espècies majoritàries són la de dàtils, la washingtònia i el margalló.

· Article publicat a El Punt Avui el 13.11.2011 ·
Segurament que s’hauria pogut evitar

Que caigui una palmera en un carrer en una ciutat com Barcelona podria ser un accident fortuït, inesperat, però en el cas d’aquesta palmera que va caure el dia 11 de novembre a la Diagonal, i d'altres que han caigut en els últims temps, sembla que era molt previsible que això passés en qualsevol moment. L’Ajuntament es va afanyar a anunciar que es revisarien totes les palmeres de Barcelona, però si això ja es fes periòdicament i després s’actués d’acord amb el que digués la revisió, tal com els mateixos protocols de Parcs i Jardins haurien de preveure, segurament que s’hauria pogut evitar aquest ensurt i no hi hauria dues dones mal ferides. Només fa falta treballar amb més professionalitat, un bon professional hagués deixat la probabilitat de que pugui passar això reduïda a la mínima expressió.
Diverses persones i col•lectius ja fa temps que ho diuen i cal tornar a dir-ho: que ja fa temps que a Parcs i Jardins de Barcelona no es fan les coses prou bé, es fan amb molt poca professionalitat. Està molt clar que alguns càrrecs politics i d’altres càrrecs dirigents donen instruccions del que i com cal fer les coses sense saber-ne gens de jardineria i d’arboricultura. L’Institut Municipal de Parcs i Jardins de Barcelona té una estructura i un funcionament antiquat, gairebé com si fos un exercit, es prima la jerarquia menystenint molt sovint els criteris dels bons professionals que tenen al mateix ‘Parcs i Jardins’, sobretot dels que treballen al carrer i saben millor com estan les coses i saben que caldria fer. Cada vegada més és contracten més serveis a empreses externes, cosa que sovint comporta que es facin les feines de pressa i corrents, sense coneixement i amb poc o gens ofici. En una ciutat com Barcelona, que vol ser admirada i ser una referència de les coses ben fetes a tot el mon, no s’entén com encara es funciona d’aquesta manera. Francesc Mas

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Que plantin oms, roures, alzines i pollancres. I que deixin de plantar palmeres!
No estem al Carib!

Anònim ha dit...

Exacte!!! A catalunya no hi creixen les palmeres, Barcelona no es Hawai, no entenc perque no es respecta i valora mes el que és d'aqui, s'ha de respectar l'identitat cultural i climatica del lloc on estem, i aqui estem a Europa, en una ciutat elegant amb cultura i historia.