dimarts, 12 d’agost del 2008

Més sobre les cabres II

Les fotos


Alzinar del Vallès, prop de Cardedeu
Un pagès mallorquí diria que està "brut"




Alzinar de Mallorca, es bosc Gran de Binifaldó, fa dècades gestionat pel Govern. Un pagès mallorquí diria que està "net"


8 comentaris:

Joan Vicenç ha dit...

Bon complement gràfic per l'article de més avall. Gràcies Pere.

Juan Bibiloni ha dit...

Allà on uns hi veuen brutor, altres hi veim biodiversitat, riquesa natural, esplendor, vida. Basta dividir en quadrícules un sotabosc, per exemple, de 10 x 10 metres i contar quantes espècies vegetals i animals hi trobam. La diferència és abrumadora. També podríem agafar terra de dos boscos veinats: un "net" i l´altre "brut". La diferència en grau d´humitat és molt marcada. És per l´efecte retentiu de la boira matutina, tal com ocorre en una escala molt més grossa, als boscos de laurisilva de le Illes Canàries, amb l´anomenada "Lluvia horizontal". Ho vaig poder comprovar al meravellós Bosque de Los Tiles a la Isla de la Palma. Si un día anau a La Palma, anau a visitar-lo. Si estimau sa natura "bruta", verge, esplendorosa, quedareu fascinats.

Joan

ErrareHumanumEst ha dit...

Home, jo sincerament penso que es passa d'un extrem a l'altre, de l'abandonament d'un estadi "poc estable" a una simplificació de l'ecosistema...
A les primeres fotos jo crec que fa poc l'ecosistema tenia un ús força intensiu (ves a saber quin, fins i tot podrien ser pastures o excessiva explotació forestal). Dic això perquè les fotos s'assemblen a la majoria de boscos que hi ha a la mitja-baixa muntanya de la meva comarca. Serà més naturalitzat però l'estabilitat d'aquest bosc i la biodiversitat animal pot ser molt discutida, sobretot depenent de les espècies a les que ens referim ja que als alzinars també hi viuen espècies que necessiten "espai" o menys espessor al bosc i, algunes d'aquestes espècies es troben vulnerables o en perill.

La segona tongada de fotos és passar a l'altre extrem, entendre el bosc només com a conjunt d'arbres d'una mateixa espècie i a sobre, estàtic (On han deixat el regenerat per si mai passa res?). A més, com bé dieu, tampoc es té en compte la humitat i altres temes.
Probablement només hi havia fons per "netejar" tot en un dia i deixar-ho, sense tenir en compte la compatibilitat d'això amb la diversitat animal, florística etc...
De totes maneres, encara no m'explico com ho han fet, han deixat el sòl completament nu...

ErrareHumanumEst ha dit...

De veritat ho han fet les cabres això? perquè amb motodesbroçadora veig difícil un resultat així...

Pere Llofriu ha dit...

“Mallorca is diferent”

Mentre els de l’escola Catalana diuen que diuen que el pinar no existeix com a bosc primari, i l’alzinar és la hòstia. A Mallorca va al revés. En general, on hi ha pins hi ha alegria de viure. L’alzinar típic és monoespecífic i francament molt més trist. Pels anys 70 donaven la culpa als carboners i als porcs que a l’era preturística grufaven a lloure. Sembla que a ningú se li ha acudit revisar aquestes teories. Per al sector oficial les “cabr” són sagrades, potser ens convendria exhaurir-nos amb hipòtesis que vinguin més de gust amb la tradició.

Anònim ha dit...

Feis un cop d'ull a la web de la conselleria i podreu veure com consideren que la cabra asilvestrada és la principal plaga de la Serra. http://sanitatforestal.caib.es/tipus_dan_cast.htm

Pere Llofriu ha dit...

Les fotos de Cardedeu, entre aquesta vil.la i Cànoves tenen una miqueta d'explicació, i és que cercava un alzinar prop de Barcelona (que no fós Collcerola), i vaig trobar això, que era una zona planera "normal", no hi ha cap llac a l'altra banda. Ara he mirat la Vikipèdia i diu que té una precipitació de 700mm (i, per cert, una possible etimologia seria "quercitulum" 'alzinaret'). Segons la Gran Enciclopèdia de Mallorca, es Bosc Gran pot tenir una precipitació de 1.100mm (és bastant més amunt que Lluc). Aleshores, tampoc no és un problema d'aigua.

ErrareHumanumEst ha dit...

O_o 1100 a mallorca... es clar, Serra tramuntana i prop del mediterrani, tal com passa amb el Montseny i Montnegre.