dimarts, 17 de juny del 2008

Chico Buarque i la internacionalització de l'Amazònia

M'ha arribat un correu amb la resposta de Chico Buarque a un pregunta sobre la "internacionalització" de l'Amazònia brasilera. Al nostre blog hem parlat altres vegades de l'entesa entre Lula i Bush quan a la producció d'etanol per a agrocombustibles. Aquests negocis han portat a dedicar més terra a la canya de sucre i al blat de les índies a costa d'altres usos agrícoles. A la vegada aquests han hagut de robar terra a la selva i per tant a l'aire que respiram. La meva personal posició en aquest tema és de desconfiança. Si no ho tenc mal entès fa mesos va dimitir la ministre de medi ambient del Brasil per l'oposició que l'enfrontava a Lula quan a la política sobre la selva amazònica. Per tot això, les paraules de Chico Buarque, poden ser una excusa per fugir del tema. Evidentment que subscric el seu pensament "humanista", però la urgència de preservar el que queda de boscos importants al món és prioritària i no admet circumloquis. Mirau-vos ho vosaltres mateixos.



Durant un debat a una universitat d'Estats Units, li van preguntar al ex governador del Districte Federal, avui Ministre d'Educació, CRISTOVO "CHICO" BUARQUE, què pensava sobre la internacionalització de la Amazònia.

El jove nord-americà va introduir la seva pregunta, dient que esperava la resposta "d'un humanista i no d'un brasiler ".

Aquesta va ser la resposta del Sr. Cristovo Buarque:

"Realment, com a brasiler, només parlaria en contra de la internacionalització de la Amazònia. Per més que els nostres governants no el cuidin degudament aquest patrimoni, és nostre.
Com a humanista, sentint el risc de la degradació ambiental que sofreix la Amazònia, puc imaginar la seva internacionalització, com també la de tota la resta, que és de summa importància per a la humanitat.

Si la Amazònia, des d'una ètica humanista, ha de ser internacionalitzada, internacionalitzem també les reserves de petroli del món sencer. El petroli és tan important per al bé de la humanitat com la Amazònia para nostre futur. Malgrat això, els amos de les Reserves creuen tenir el dret d'augmentar o disminuir l'extracció de petroli, pujar el seu preu.
De igual forma, el capital financer dels països rics hauria de ser internacionalitzat. Si l'Amazonia és una reserva per a tots els éssers humans, no s'hauria de cremar només per la voluntat de l'enorme atur provocat per les decisions arbitràries dels especuladors globals. Per tant no podem permetre que les reserves financeres serveixin per a cremar països sencers, amb la voluptuositat de l'especulació.

Internacionalització dels grans museus del món. El Louvre no ha de pertànyer només a França. Cada museu del món és el guardià de les peces més belles produïdes del geni humà. No es pot deixar que aquest patrimoni cultural, tant com és el patrimoni natural amazònic... sigui manipulat i destruït per el sol plaer d'un propietari o d'un país. Fa poc, un milionari japonès va decidir enterrar, juntament amb ell, un quadre d'un gran mestre. Molt per contra, aquest quadre hauria d'haver estat internacionalitzat.

Durant aquesta trobada, les Nacions Unides estan realitzant el Fòrum Del Mil·lenni, però... alguns presidents de països van tenir dificultats per a participar, a causa de situacions desagradables sorgides a la frontera dels EUA. Per això, crec que Nova York, com a seu de les Nacions Unides, ha de ser internacionalitzada.Almenys Manhatan hauria de pertànyer a tota la humanitat. De la mateixa forma que París, Venècia, Roma, Londres, Rio de Janeiro, Brasília... cada ciutat, amb la seva bellesa especial i història del món ha de pertànyer al món sencer.

Si EEUU vol internacionalitzar la Amazonia, per a no córrer el risc de deixar-la en mans dels brasilers, internacionalitzem tots els arsenals nuclears nord-americans. Bastarà pensar que ells ja van demostrar que 'són capaços' d'usar aquestes armes, doncs JA HO VAN FER, amb una destrucció milers de vegades superior que les lamentables cremes realitzades en els boscos de Brasil.

En els seus discursos, els actuals candidats a la presidència dels Estats Units han defensat la idea d'internacionalitzar les reserves forestals del món,... a canvi del deute. Comencem usant aquest deute, per a garantir que cada nen del món tingui la possibilitat per a menjar, i d'anar a escola.

Internacionalitzem als nens, tractant-los a tots ells, sense importar el país on van néixer, com a patrimoni que mereixen les cures del món sencer. Amb tant més atenció de la que es mereix la Amazonia.
Quan els dirigents tractin als nens pobres del món com a "Patrimoni de la Humanitat", no permetran que treballin, quan haurien d'estudiar; tampoc permetran que morin, quan haurien de viure.

Per això, com humanista, accepto defensar la internacionalització del món; però,... mentre el món em tracti com a brasiler, lluitaré perquè la Amazonia sigui nostra. Només nostra ! "

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Comparteixo la vostra preocupació per l'Amazònia... Però la fotografia és del cantant Chico ("Francisco") Buarque de Holanda, no la del ministre Cristovo "Chico" Buarque... Victòria

Francesc Mas i Castanyer ha dit...

Hola Victoria,
Moltes gràcies per avisar d’aquest error.
Ja ho hem esmenat.