dijous, 22 de setembre del 2011

Tavernes de la Valldigna contra el morrut roig

L'ajuntament inicia una lluita
contra el morrut roig


L'ajuntament de Tavernes de la Valldigna (la Safor) ha iniciat un tractament general de les palmeres contra el morrut roig (Rhynchophorus ferrugineus) un insecte que viu a les palmeres i que afecta a la palmera canària, la datilera i també se n'ha vist en les washingtònies.
L'insecte viu i s'alimenta a les bases de les fulles i dins del tronc, per tant és dificil de vore i el podem trobar en les formes d'ou, larva, capoll i adult. El morrut completa un cicle cada tres a quatre mesos i per tant en un any pot haver-hi tres generacions. La femella posa de 300 a 400 ous, cosa que ens parla de la capacitat reproductiva i de la colonització d'unes palmeres a altres, car els insectes poden fer vols de 4 a 5 kms.
Fem aquesta explicació perquè sapigueu contra quin insecte s'està lluitant, i el mal que fa i ha fet a molts llocs, cas d'Elx, on moltes de les palmeres han mort.
L'ajuntament està posant un dispositiu adalt de la palmera que serveix per injectar el liquid que conte el producte (Imidacloprid principalment). Podeu vore a moltes palmeres del poble el tub que penja de dalt, i que s'ha deixat perquè el tractament s'ha de repetir al cap d'un temps.
Els darrers anys ha estat la palmera l'arbre ornamental que més s'ha usat en el poble. Centenars i centenars de palmeres s'han plantat tant al poble com a la platja, i això ara obligarà a un cost extra per tal d'intentar salvar-les.
· Article publicat a La Cotorra de la Vall el 21.09.2011 ·

1 comentari:

Anònim ha dit...

Ara mare!
Ja estaran totes plenes, les canàries com a mínim!
Ah i les femelles ponen ous no els posen.
Tot açò ve del terrorisme immobiliari al que estem sotmesos els valencians i valencianes.
Al morrut no hi ha qui el pare, t'ho dic jo que porte ja uns anys batallant.
Salut morrut!
Gnomsensecognom