dimarts, 28 d’abril del 2020

Arbrecidi a Olot

Talen un roure centenari del
barri del Xiprer d’Olot per poder
construir el jardí d’un nou habitatge

Entre tristesa i dolor. Aquest és el sentiment que tenen els veïns del barri del Xiprer d’Olot després que aquest dilluns a la tarda s’hagi talat un roure centenari. Desconeixen si hi havia els permisos en regla i l’Ajuntament d’Olot ho investiga.

Durant dècades havia crescut en una zona tranquil·la, al costat de diverses cases i de les instal·lacions de l’INS la Garrotxa d’Olot, en un petit espai verd que delimita els habitatges i un terreny agrícola, molt a prop de l’Hospital d’Olot. Un espai on també hi ha diversos animals, com ànecs, xais i gallines, propietat del centre educatiu i on els alumnes hi fan les pràctiques.

El creixement urbanístic que està vivint la zona, però, amenaçava aquest roure centenari, que ha tingut la desgràcia de trobar-se dins d’una de les parcel·les que s’estan edificant, concretament on s’hi ha de construir el jardí d’una casa, al carrer Llenyataire.
Olot Televisió ha parlat amb diversos veïns que aquest dilluns a la tarda es van apropar fins a la zona preocupats per la tala del roure. L’operari que hi treballava no va poder aportar més informació que les ordres de talar l’exemplar per encàrrec de l’empresa promotora dels habitatges.

Juntament amb el president de l’associació de veïns, Jordi Corominas, també hi va acudir el professor de l’INS la Garrotxa i regidor de l’Ajuntament d’Olot, Josep Guix, qui va alertar a Mas Subiràs, propietari dels terrenys, que va assegurar que desconeixia la situació.
Els veïns van aconseguir parlar amb el propietari de l’habitatge que es troba en construcció, que va assegurar que “l’arbre hauria estat talat sí o sí” perquè feia “nosa”.
Alguns veïns de la zona han lamentat la tala d’aquest arbre, com es pot veure amb aquesta piulada a Twitter. L’Ajuntament d’Olot investiga ara si hi havia permís per la tala. Sigui com sigui, cent anys d’aquest exemplar han desaparegut en qüestió de minuts.

· Article publicat a GarrotxaDigital!cat el 28.04.2020

3 comentaris:

Arba litoral ha dit...

Ostres noo! Si és un roure pènol (Quercus robur) es tracta d'un dels darrers exemplars d'aquesta espècie que queden a tota Catalunya! És un atemptat gravíssim contra una especie amenaçada!

Arba litoral ha dit...

Som una associació de plantaboscos i ecologistes que ens diem ARBA Litoral. Ens sap molt greu que hagin tallat un dels darrers roures pènols d'Olot!

Joan ha dit...

Als que han ordenat aquesta tala els haurien d’obligar a plantar en el mateix lloc i en llocs propers la quantitat de roures que sumin el doble del valor del roure tallat, valorat amb la ‘Norma Granada’, com a mínim.