divendres, 23 de març del 2018

La música per curar els arbres

Un arboricultor empra el mètode «genòdic» contra la Sharka
A Sant Feliu d'Avall, la música cura arbres malalts

Curar arbres amb música és un procediment que funciona a Sant Feliu d'Avall. Com 130 altres explotacions a l'estat francès, l’EARL Saint-Feliu sol·licità aqueix mètode desenvolupat des dels anys 1960.

Els beneficis de la música sobre els vegetals són generalment encausats i comparats a una pseudociència, especialment per part de l’Institut Nacional francès de la Recerca Agronòmica (INRA). Però es confirmen a Catalunya del Nord, on una explotació arborícola de Sant Feliu d'Avall aplica aquest procediment, amb èxit, als seus presseguers afectats pel virus de la sharka. Des de 2015, dues seqüències musicals difoses quotidianament a prop dels arbres han dividit per dos la mortalitat dels presseguers de l'explotació Réart Vallée, administrada pel productor de préssecs i nectarines Patrick Bolfa. El 2015, aquest pagès altament al·ludit per la sharka va haver de sacrificar 7.000 presseguers en la seua explotació de 400 hectàrees. Contra aquesta plaga, ha fet confiança a la musicoteràpia.


Melodies imitant fenòmens vibratoris i quàntics
La tècnica musical emprada és procedent de l'empresa parisenca Genodics, que reivindica un «nou enfocament de l'ésser vivent». Aquesta societat practica la «genòdica», fundada des dels anys 1960 pel francès Joël Sternheimer. Aquest, també conegut com a cantant amb el nom d’Evariste, és Doctor en física teòrica, retranscriu en melodies uns fenòmens vibratoris i quàntics sorgits dels nuclis cel·lulars. La reproducció musical afavoreix el creixement dels vegetals i cura determinades malalties. Aquest manera de procedir, sol·licitat a l'estat francès per 130 agricultors, es tradueix a Sant Feliu d’Avall per la difusió de melodies produïdes amb sintetitzador, en seqüències d'entre 4 i 10 minuts, a les 8h00 i a les 12 del migdia. Uns altaveus situats per damunt dels arbres escampen el so en un radi de 200 metres, en 70 hectàrees.
· Article publicat a La Clau, el 23.03.2018