dijous, 25 d’abril del 2013

Enllà del foc. La Safor se’ns crema

El drama dels incendis forestals
a la comarca de la Safor


El Col•lectiu Vall de Vernissa i l'Ecomuseu Vernissa Viu, convida tothom a assistir i participar a les activitats que s'han programat seguint amb el projecte col•lectiu titulat ‘Enllà del foc', sobre el qual fa alguns mesos van posar en marxa en un projecte Verkami.

Divendres, 26 d’abril. 20 h. Fins al 25 de maig
Inauguració de l’exposició ‘Enllà del foc. La Safor se’ns crema. El drama dels incendis forestals a la nostra comarca’.
Sala Coll Alas.
Plaça de les Escoles Pies. Gandia.

Dimarts, 7 de maig. 20 h.
Recital poètic ‘Enllà del foc’.
Sala Coll Alas.
Plaça de les Escoles Pies. Gandia.

Dimecres, 15 de de maig. 20 h.
Taula redona. ‘Més enllà del foc’.
Intervindran: Jesús Vilaplana, Xavier Ródenas, José Maria Peiró i Joan Maronda.
Sala Coll Alas.
Plaça de les Escoles Pies. Gandia.

Dimecres, 22 de maig. 20 h.
Presentació de la publicació ‘Enllà del foc’. Lliurament dels obsequis als mecenes.
Sala Coll Alas.
Plaça de la Escoles Pies. Gandia.
 
Davant dels desastres ecològics soferts a la comarca de la Safor, des de l’Ecomuseu Vernissa Viu s’ha volgut respondre amb un projecte obert i compartit amb la societat. Des del Col•lectiu Vall de Vernissa s’ha volgut donar resposta i actuar amb aquesta campanya. Es tracta d'una exposició-blog-llibre-actuació sobre els incendis terribles que ha patit la comarca de la Safor (País Valencià) aquests set últims anys, des del Mondúver, passant pel Toro i els dos episodis dramàtics de la vall de Venissa, que en alguns casos han superat també els límits de la Safor.

Cada any, quan acaba l’estiu, molta gent, també les institucions i administracions públiques, obliden fàcilment el drama dels incendis que destrueixen hàbitats d’animals, ecosistemes sensibles, espais i paisatges. Amb l’objectiu que aquesta problemàtica no caiga en l’oblit, s’ha cregut necessari posar sobre la taula la cara amarga i crua de les flames, tot i la possible duresa i dramatisme, per recordar al llarg de tot l’any que els boscos i el territori rural requereixen de gestió, de finançament i de cura, perquè el nostre medi genera molt més que tot això i ens és imprescindible. Es vol, a més, reflexionar-ne i posar el gra d'arena en la millora de la gestió més 'enllà del foc'.

El Col•lectiu Vall de Vernissa i l'Ecomuseu Vernissa Viu, diuen “estar molt contents per dur endavant un projecte com este, que ha sigut possible gràcies a molta gent, conscients que el motiu que provoca l'exposició, com ella mateixa i tot el que se'n deriva, és dur, colpidor, dramàtic, però convençuts que, "enllà del foc, sempre, sempre venç el verd". I, amb aquesta certesa d'ànim, i un grapat de motius de pes i de propostes ben concretes, cal engegar un camí de treball que ajude a crear la consciència col•lectiva necessària de respecte i revitalització del nostre territori. Ací hem limitat l'abast del projecte a la Safor. És un punt de partida, la comarca que millor coneixem i la que tenim més a prop. Tant de bo aquesta consciència es projecte molt més enllà”.