diumenge, 30 d’agost del 2009

Aturin l'expansió dels monocultius d'arbres

Benvolgudes amigues i amics:

El proper dia 21 de setembre -Dia Internacional Contra els Monocultius d'Arbres-, organitzacions de tot el món desenvoluparan activitats en oposició a l'expansió d'aquest tipus de plantacions. Per a donar suport a aquestes activitats, un grup de persones redactà una declaració demanant que s'aturi l'expansió dels monocultius d'arbres, que serà àmpliament distribuïda aquest dia a organismes nacionals i internacionals.

Voldríem que la declaració tingués el suport de la major quantitat de persones possible, per la qual cosa vos convidam a signar-la. Si desitgen donar suport a la declaració, per favor escriguin a la següent direcció: (21sept@wrm.org.uy) incloent-hi el seu nom, organització i país.

Rebin una cordial salutació.

Ricardo Carrere
Moviment Mundial per els Boscoss Tropicals (WRM)


Dia Internacional contra els Monocultius d'Arbres

21 de setembre de 2009

Declaració Internacional: Aturin l'expansió dels monocultius d'arbres!

A totes parts del mon, milions d'hectàrees de terra productiva estan sent ràpidament convertides en deserts verds presentats baix la disfressa de “boscos”. Les comunitats locals són desplaçades per a donar lloc a interminables files d'arbres idèntics -eucaliptus, pi, palma oliera, cautxú, jatrofa i altres espècies- que desplacen de la zona a quasi tota altra forma de vida.

La terra cultivable, crucial per a la sobirania alimentària de les comunitats locals, es convertida en monocultius d'arbres que produeixen matèries primes per a exportació. Els recursos hídrics són contaminats i esgotats per les plantacions, al temps que els sòls es degraden. Les violacions als drets humans són moneda corrent, i van des de la pèrdua dels mitjans de vida i el desplaçament fins a la repressió i fins i tot casos de tortura i mort. Si be les comunitats sofreixen en el seu conjunt, les plantacions tenen impactes diferenciats de gènere, essent les dones les més afectades.

A pesar de tota l'evidència disponible quan als impactes socials i ambientals d'aquests monocultius a països com Brasil, Sud-àfrica, Estats Units, Indonèsia, Malàisia, Cambodja, Colòmbia i Espanya, segueixen sent promogudes per una coalició d'actors que van des de la FAO fins a les agències bilaterals, des del Fòrum de les Nacions Unides sobre Boscos fins als governs nacionals, des d'empreses consultores fins a bancs privats i de desenvolupament.

El motiu real rere les accions d'aquests actors és simple: apropiar-se de la terra de la gent perquè empreses de cel·lulosa i paper, fusta, cautxú, palma oliera i, recentment, també carbó de bosc (*), puguin accedir a major quantitat de matèries primes més barates per augmentar encara més els seus guanys. El sobre consum de malbaratament dels productes d'aquestes plantacions per part de les nacions del pròsper Nord te molt a veure amb la seva expansió creixent.

En resposta a la publicitat adversa sobre els impactes de les plantacions d'arbres, les empreses han recorregut a l'ús de mecanismes de certificació, com l'FSC, el PEFC, la SFI i la RSPO (**), els quals proporcionen credencials “ecològiques” falses que els permeten seguir amb els seus negocis de sempre.

El problema s'ha agreujat encara més amb l'arribada de nous actors del sector empresarial que apunten a obtenir beneficis del canvi climàtic, promovent falses solucions a través de l'establiment de les anomenades plantacions per a “abocadors de carboni”, la promoció dels agrocombustibles -agrodièsel i etanol de fusta- i la introducció d'arbres genèticament modificats.

Tan mateix, els plans de les empreses s'enfronten a una oposició creixen. País rere país, la gent s'aixeca per oposar-se a l'expansió de les plantacions d'arbres i un moviment mundial ha crescut al llarg dels anys, unificant les nombroses lluites locals i ajudant a fer-se escoltar a qui sofreixen per causa de les plantacions.

En aquest Dia Internacional Contra els Monocultius d'Arbres 2009, el missatge és fort i clar: Les plantacions no són boscos: aturin l'expansió dels monocultius d'arbres!

(*) Carbó que seria enterrat en el sòl, on se suposa que serviria com a fertilitzant i com a dipòsit de carbó.

(**) FSC (Consell de Administració Forestal), PEFC (Programa para Avalar Esquemes de Certificació Forestal), SFI (Iniciativa Forestal Sostenible), RSPO (Taula Redona d'Oli de Palma Sostenible)

Per a més informació:

Moviment Mundial per els Boscos Tropicals

Declaració Internacional (en català)

Si voleu signar la Declaració

1 comentari:

Unknown ha dit...

L’espècie humana és l’única que pot transmetre coneixements d’una generació a l’altra però, tot i que els arqueòlegs, biòlegs i d’altres disciplines científiques ens adverteixen de l’acceleració de la taxa d’extinció d’espècies, aquest coneixement no arriba a penetrar en les consciències d’aquells que tenen el poder per evitar un desastre. La història ens mostra que molts de pobles han desaparegut després d’acabar amb els recursos del seu entorn. El que sabem és que la tecnologia ens permet destruir més i més aviat i, encara que aturéssim immediatament aquest frenesí depredador, durant molt de temps la inèrcia continuaria aniquilant espècies.
Ja ens hem extingit però encara no n’hem pres consciència.