dissabte, 26 de juliol del 2008

Més de 1000 pins morts

Balears
Medi Ambient investiga la mort de més de 1.000 pins en una finca d'Escorca

Tècnics de la Conselleria de Medi Ambient estan investigant la mort de més de mil pins adults en una finca del terme municipal d'Escorca i han detectat l'aplicació directa d'un herbicida que provoca la mort dels arbres en un període que oscil·la entre els 15 dies i els tres mesos.
En un comunicat, la Conselleria va sostenir que la utilització d'aquest herbicida -dels que serveixen per matar la vegetació de les voreres en camins i carreteres- es tracta d'una actuació no autoritzada per la Conselleria i que vulnera el Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN) de la Serra de Tramuntana i la Llei estatal de Muntanyes.
El Govern va apuntar, tanmateix, que el nombre d'arbres morts “podria ser superior”. A més, va indicar que el PORN de Tramuntana estableix que no es poden tallar ni matar pins en pendents superiors al 30 per cent i, en aquest cas, arriben al 60 per cent.
Aquesta pràctica, a més d'implicar una important pèrdua de la qualitat del paisatge forestal de la Serra de Tramuntana, posa en perill la recuperació de les alzines joves ja que, sense la pineda, estan més desprotegides davant dels temporals, la insolació, la pèrdua de terra i la menor disponibilitat de recursos hídrics.
La finca ha estat visitada per agents mediambientals i tècnics de la Direcció General de Biodiversitat, que van constatar la mort dels pins i van redactar l'acta de denúncia. L'eliminació dels pins pot obeir a una “interpretació equivocada” de la gestió forestal si el que es pretén és la creació o la recuperació d'un alzinar.

· Noticia publicada a Diari de Balears el 22.08.2008 [pdf]
*
Medi Ambient investiga la mort de mil pins
Els tècnics apunten que s'ha aplicat herbicida sobre els arbres

La Conselleria de Medi ambient investiga la mort de més de mil pins en una finca del terme municipal d'Escorca després de detectar la presència d'un herbicida, segons va informar ahir aquest departament autonòmic a través d'un comunicat.
Els tècnics de la conselleria de Medi Ambient han detectat l'aplicació directa d'un herbicida sobre arbres adults, en el que, segons assenyalen, es tracta d'una actuació no autoritzada per aquest departament autonòmic i que vulnera el Pla d'Ordenació de Recursos Naturals de la Serra de Tramuntana.
Les primeres investigacions apunten a l'ús d'un herbicida que se sol utilitzar per a matar vegetació de les vores de carreteres, però que en aquesta ocasió ha estat emprat per a eliminar pins adults de més de quaranta anys.
Els efectes de l'herbicida són relativament ràpids i el verí pot provocar la mort de cada arbre en un temps que oscil·la d'entre 15 dies i 3 mesos.
De moment, l'herbicida ha afectat a un miler d'arbres, però el nombre podria ser superior, ja que s'està a l'espera de comprovar l'abast real de l'aplicació de l'herbicida. La finca afectada ha estat visitada per agents mediambientals i tècnics de la direcció general de Biodiversitat, que han constatat la mort dels pins i seguidament han redactat la corresponent acta de denúncia.
La Conselleria recorda que l'eliminació de pins respon en ocasions a una interpretació «equivocada» del que ha de ser una bona gestió forestal.
Si el que es pretén és crear o recuperar un alzinar, la cobertura vegetal i l'ombra que proporcionen els pins són imprescindibles per al creixement de les alzines. Expliquen que «l'eliminació dels pins posa en perill la recuperació de les alzines joves, que sense la pineda estan més desprotegides davant els temporals de vent, pluja i neu, la insolació, la pèrdua de sol i la menor disponibilitat de recursos hídrics».
E. Elosua
· Noticia publicada a Ultima Hora el 23.08.2008
*
Medi ambient aplicarà la llei ´fins al final´ en el cas dels pins morts en Són Massip

A la imatge s'aprecien alguns dels pins morts a la finca d'Escorca.
El conseller de Medi ambient, Miquel Àngel Grimalt, va assegurar ahir que el seu departament aplicarà la llei "fins al final" per a depurar les responsabilitats per la mort de més de mil pins a la finca de Són Massip, una de les més grans del municipi d'Escorca, amb una extensió aproximada de 400 hectàrees.
Segons les investigacions realitzades fins a la data, els pins haurien mort com a conseqüència de l'aplicació directa d'un herbicida sobre els arbres adults. Els pins afectats cobreixen una superfície aproximada de quatre hectàrees de la citada finca.
Fonts de la Conselleria van informar ahir que els propietaris de la finca de Són Massip han estat denunciats i que encara es desconeix si el cas es remetrà a la fiscalia per un presumpte delicte mediambiental, encara que segurament l'expedient obert es traduirà en una "dura sanció" per als autors de la matança de pins.
Les sancions que es contemplen en la Llei estatal de Forests van des dels mil euros d'una sanció lleu fins a la quantitat d'un milió d'euros si la infracció comesa arriba a la categoria de molt greu.
J. Frau. Inca.
· Noticia publicada a Diario de Mallorca el 24.08.2008
*

1 comentari:

José Mª Peiró ha dit...

Xe quina mala nova!
Per a quan una moratòria als herbicides i en general tots els productes de síntesi química usats com a "matavides"?