De moment, sembla que el morrut es ceba a les palmeres canàries Phoenix canariensis, però no es descarta que en les nostres terres en pugui parasitar d'altres, com ho ha fet en altres conrades.
No hi ha cap tractament possible i fàcil més que la prevenció i la profilaxis. Per això és molt important el següent.
NO ESPORGAR LES PALMERES EN ÈPOQUES DE CALOR, LA SABA ATRAU EL MORRUT. Per la palmera, no és la millor temporada d'esporga, però el perill d'atraure aquest insecte fa descartar cap altra temporada.
NO ESPORGAR LES PALMERES EN EXCÉS. S'ha d'evitar que hi hagi una gran superficie ferida que sigui atractiva a l'insecte.
TRACTAR LES FERIDES D'ESPORGA I EL COLL DE LA PALMERA AMB INSECTICIDES. (fenitrotion 40 CS, fenitrotion 40% WP, diazinon 24% CS, fosmet 45%).
EN CAS DE SOSPITA D'UN EXEMPLAR AFECTAT AVISAR AL DEPARTAMENT DE SANITAT VEGETAL Telf. central 933046700 o Delegació Barcelona 934092090. ELLS SE'N FAN CÀRREC DE L'EXTRACCIÓ I DESTRUCCIÓ DEL MATERIAL AFECTAT SENSE COST PEL PROPIETARI. Es molt importat avisar de qualsevol exemplar possiblement afectat, per dubtós que sembli i encara que sigui en una finca aliena.
Consulteu la web de Ruralcat
NO DEBEM PERMETRE QUE AQUESTA PLAGA S'ESCAMPI
*
9 comentaris:
Així, els margallons també corren perill?
De moment no corren perill pel morrut, però sí per la Paysandisia archon, que és un lepidòpter que està afectant Chamaerops Ssp. i Trachicarpus Ssp.. El que passa és que la Paysandisia no és tant danyina ja que les larves són cannibals i es devoren entre elles, per això no solen haver-n'hi moltes en el mateix tronc, mentre que el morrut és gragari i en un mateix tronc poden haver-hi mils d'exemplars de diferents generacions.
Eis, en primer lloc felicitar-vos ja que us "ho correu molt". I en segon lloc dir-vos si es pot tractar amb trampes de feromones.Suposo que als ornamentals (al estar normalment fora aïllats) no sortiria a compte oi?.
Gràcies.
A Mallorca també ha arribat, concretament a la zona de Sa Ràpita, a Campos, sud de Mallorca. Ha resultat afectada una Phoenix canariensis. Com és possible que essent una illa hagi pogut arribar? Per la manca de control de plantes de vivers. Cal combatre aviat aquesta nova espècie introduïda que pot fer malbé al nostre Chamaerops humilis. Cercaré més informació sobre la lluita biològica, especialment pel que fa a les feromones. En tot cas sembla que l'arbre afectat s'ha d'eliminar totalment i immediatament.
Ostia. Suposo que deu ser un xilòfag. He sentit a parlar de vertaderes plagues, sobretot d'escolítids, crec que el morrut ho és, per la forma d'escarabat i les antenes massudes. Si l'arbre s'ha d'eliminar, no vull ni veure les larves. O vivers, o introducció de plantes ornamentals sense cap mena de vigilància, solen dur molts mal de caps, i grossos...
Hola!
No és freqüent trobar-los en Chamaerops humilis, però a València ja s'han donat exemplars d'aquesta especie afectats pel Rhynchophorus ferrugineus .
Aneu amb els ulls molt oberts!
Sóc una alumna de 1er de BATX que està fent el seu Treball de recerca sobre "la plaga del morrut" al Maresme (sobretot a Palafolls).
Faig un apartat dedicat a l’opinió publica, així que, si podeu podeu, seria de gran ajut que respongueu a alguna d’aquestes preguntes:
1) Creus que aquesta plaga modifica greument el paisatge típic del Maresme? Perquè?
Pot ser la responsable de l’extinció d’aquest tipus de Palmeres a Catalunya?
2) Creus que aquesta plaga pot comparar-se a alguna vista anteriorment (com la que va matar totes les vinyes a la postguerra?)
Moltissimes gràcies!
PD. Si algú vol comentar algo més sobre el tema o enviar-me les respostes, el meu mail és martina.agusti@gmail.com
Preguntes molt interessants.
El meu desconeixement de la zona del Maresme m'obliga a demanarte si, en parlar del paisatge típic del Maresme, et refereixes al del paisatge urbà i de jardins particulars de palmeres o si a les zones silvestres existeix el garballó (Chamaerops humilis). Perquè el problema i l'efecte seria molt diferent en un cas o una altra.
Pel que fa a les preguntes que fas, i sense que jo sigui una persona entesa en el tema, et puc contestar com opinió molt personal i que pot ser equivocada, que en el cas de la filoxera es tractava d'un insecte molt menut i mal de combatre, així i tot les vinyes eren molt més abundants que la població actual de palmeres.
Si he de fer cas de gent que, a Mallorca, cada dia treballaa en palmeres afectades, sembla que en un termini mitjà de temps, la població de palmeres d'un determinat territori, posem per cas de la zona de Pollença, pot quedar gairebé totalment devastat.
El que a mi em preocupa de veres és a veure si en haver afectat en alt grau les palmeres introduïdes en paisatge urbà, pot arribar a afectar greument el salvatge, que a Pollença precisament és molt ric en Chamaerops humilis.
Pens però que en el cas silvestre, si l'ecosistema és suficientment fort i madur, (que segurament no és el cas degut a l'efecte encara perdurable dels incendis forestals recurrents a la zona, i parlo de la Península de Formentor, de Pollença) imposarà qualque barrera de tipus biològic a aquesta plaga.
Qui sap si fins i tot no convendria abans que aquesta ataqués amb força els ecosistemes silvestres, erradicar les palmeres urbanes dels territoris més afectats, malgrat encara no hàgin sofert atacs. Son a molt fort sí, no és que ho estigui proposant, són pensaments amb veu alta.
Gràcies per fer-nos pensar.
Salut.
Amics, ja te4nim la solució definitva per solucionar els problemes amb el MORRUT:
http://www.infopalmeras.es
Publica un comentari a l'entrada