divendres, 15 de juliol del 2011

El dia 17 es fa l'Aplec del Pi de les Tres Branques

L'Aplec del Pi de les Tres Branques serà més festiu
Entitats locals i convidades participaran diumenge a la trobada organitzada per l'Ajuntament de Castellar del Riu

Parlaments al pi de les tres branques durant l'aplec de l'any passat. Fermí Riu

Com cada tercer diumenge de juliol, aquest diumenge dia 17 se celebra a Campllong l’Aplec del Pi de les Tres Branques, organitzat per l’Ajuntament de Castellar del Riu. Enguany es vol donar un impuls a la festivitat de l’acte, amb la participació de les entitats del municipi com els geganters i els trabucaires, els quals també han convidat altres entitats perquè participin a la festa i així augmentar el ressò de la tradicional diada, tal i com ha explicat Joan Segado, tinent d’alcalde i regidor de Festes de l’Ajuntament de Castellar del Riu.
Els actes començaran a les 11 del matí amb una cercavila que comptarà amb la Cobla Pirineu, els gegants d’Espinalbet, els trabucaires de Castellar del Riu i el seguici del rei infant Jaume I, Guillem de Montrodon i la seva cort d’infants. En arribar al Pi hi haurà l’ofrena floral i els parlaments.
La vessant reivindicativa però no perd força i manté el seu important paper amb la participació del catedràtic de la Universitat de València, Ferran Suay, el periodista de Vilaweb Pere Cardús i Quim Gibert, que representarà la Catalunya nord, Mallorca i l'Alguer. Encara, però, s’hi podria sumar algun convidat més.
Després dels parlaments la Cobla Pirineu interpretarà els Segadors i diverses sardanes, i la 1 del migdia hi haurà activitats populars i parlaments al Pi Jove. L’Ajuntament de Castellar del Riu fa anys que treballa per aconseguir que la zona del Pi Vell i el Pi Jove passi a ser municipal i així poder-hi fer actuacions de millora i preservació. Joan Segado ha destacat la predisposició actual per arribar a un acord.
Diumenge hi haurà servei de bus des de la parada del passeig de la Pau de Berga amb sortida a les 10 del matí i tornada a les 2 de la tarda. També hi haurà servei de microbús des de la carretera dels Rasos de Peguera fins al Pi durant tot el matí. Ho organitza l’Ajuntament de Castellar del Riu amb el suport de la Colla de Geganters d’Espinalbet, els Trabucaires de Castellar del Riu, Casal Panxo i l’associació Indrets del Record.

10:00 del matí : Hi haurà un servei de transport gratuït des de la parada del Passeig de la Pau de Berga fins al Pi . Tornada des del Pi cap a la mateixa parada a Berga a les 14:00 aproximadament. També durant el matí hi haurà un servei de microbús des de la Carretera dels Rasos fins al Pi .

11:00 : S’iniciarà l'aplec amb una cercavila, que comptarà amb la presència de la Cobla Pirineu, els Gegants d'Espinalbet, els Trabucaires de Castellar del Riu i tot el seguici del rei infant Jaume I , el seu tutor Guillem de Montrodon i la seva cort d'infants. En arribar al Pi es procedirà a fer una ofrena floral, tot seguit Parlaments i en acabar la Cobla Pirineu interpretarà el Cant dels Segadors i després sardanes.

A les 13:00h hi haurà activitats populars i parlaments al Pi Jove.

14:00h : Dinar popular.

15:00h : Actuació musical (Pi Vell) amb Avel•lina. Cançó d'autor fresca, amb lletres que parlen del dia a dia i del combat per sobreviure i sortir del forat

16:00h : Tornada dels autobusos gratuïts cap a Berga (Pi Vell).

El Pi de les Tres Branques és un símbol de la unitat dels Països Catalans: El Principat de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears. Tres branques que surten simètricament d'una soca única. És situat al bell mig del pla de Campllong, en el terme de Castellar del Riu, al Berguedà, a pocs quilòmetres de Berga. Jacint Verdaguer el va convertir en símbol dels Països Catalans amb el poema "Lo Pi de les Tres Branques" fent somiar al rei Jaume I, als peus de l'arbre, que seria rei de Principat de Catalunya, València i Mallorca.
El propietari de l'arbre el va donar a la Unió Catalanista, i el dia 25 de setembre de 1904 es va celebrar al seu voltant la primera diada nacionalista. Des de principi de segle, la Diada Nacionalista al Pi de les Tres Branques es va celebrar cada any fins el 1924. La Dictadura de Primo de Rivera primer, la Guerra Civil i la Dictadura de Franco, després, en van impedir la celebració.
El 1987 el Pi de les Tres Branques, molt deteriorat i assecat pel pas dels anys, va ser declarat arbre monumental per la Generalitat; també es va declarar arbre monumental l'anomenat Pi Jove, que es troba al mateix indret.
· Lo Pi de les Tres Branques de Jacint Verdaguer
· L'Aplec del Pi de les Tres Branques serà més festiu. DBbergueda.cat. 15.07.2011
· Amb galejada d'honor. El Punt. 15.07.2011
· Aplec del Pi de les Tres Branques. Ajuntament de Castellar del Riu. 07.07.2011
· Aplec del Pi de les Tres Branques. Rebrot
· Aplec del Pi de les Tres Branques. ElBerguedà.cat
· Aplec del Pi de les Tres Branques. Terra Catalana!. 14.07.2011