dimarts, 13 de novembre del 2018

Els líquens ens diuen la qualitat de l’aire de les ciutats

LiquenCity busca 16 espècies de líquens
per conèixer la qualitat de l’aire
de Madrid i Barcelona

El projecte ha buscat les setze espècies de líquens que millor informació donaran sobre la qualitat de l’aire d’ambdues ciutats i ha creat ja els materials educatius per convertir els escolars en ciutadans científics.

Evernia prunasti és una espècie que només viu als llocs on l’aire és molt net.
Foto: Sergio Ortega, RJB-CSIC
Sabies que com més líquens hi hagi al teu barri més net és l’aire que respires? Si tinguéssim un mapa amb la distribució dels líquens que creixen en els troncs dels arbres de Madrid i Barcelona, ​​podríem equiparar-lo a un mapa dels nivells de contaminació que hi ha a cada districte. Aquest és l’objectiu del projecte LiquenCity, un projecte de ciència ciutadana que coordina el Node Espanyol d’Informació en Biodiversitat (GBIF.ES), el CREAF, el Reial Jardí Botànic (RJB-CSIC) de Madrid i l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), amb la col·laboració de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio-UB) i de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.
Des d'aquest mes d'octubre, unes 50 escoles repartides entre Madrid i Barcelona mobilitzaran fins a 1500 estudiants de secundària i formació professional per a fer un mapa amb els líquens que trobin a cada ciutat.
L’alumnat aprendrà a identificar els líquens i sortiran a fotografiar aquells que trobin al seu barri. Les fotos les penjaran a la plataforma Natusfera i allà la comunitat haurà de verificar si han encertat l’espècie.
“Mostrejar líquens per LiquenCity és senzill”, assegura Sergio Pérez Ortega, investigador principal del Real Jardí Botànic (RJB-CSIC) en aquest projecte. “No es requereixen coneixements exhaustius. Només has de buscar-los en els arbres de la teva ciutat, fer-los una foto i penjar-les a Natusfera a través de la seva pàgina web o app mòbil. La comunitat de Natusfera t’ajudarà a identificar l’espècie de liquen que has vist. Recorda: només busquem líquens epífits, és a dir, els que creixen sobre els troncs dels arbres “, afegeix Pérez Ortega.

Hyperphyscia adglutinata es un dels líquens “tot terreny”
que viuen quan l’aire està més contaminat.
Es busquen 16 espècies de líquens urbanites per conèixer la qualitat de l’aire de Madrid i Barcelona

Així de senzill, hi ha líquens que creixen només en zones amb poca contaminació i líquens “tot terreny” que podem trobar també en zones molt contaminades. Per això, a fi de facilitar la participació ciutadana a LiquenCity, s’ha elaborat un llistat amb les 16 espècies de líquens més comuns i fàcils d’identificar que podem trobar a Madrid (9 espècies) o a Barcelona (10 espècies); tres de les 16 viuen a les dues ciutats. En aquesta llista hi ha espècies molt sensibles que només viuen en zones amb aire molt net, com Evernia prunastri (present en les dues capitals), i altres més resistents que poden viure també amb alta contaminació, com Phaeophyscia orbicularis (a Madrid) o Hyperphyscia adglutinata (a Barcelona).
“Tenint en compte tota la diversitat de líquens més enllà de la llista, si en un districte hi ha moltes espècies diferents vol dir que la qualitat de l’atmosfera és millor, així que cal buscar el màxim de líquens a cada zona, no només els més sensibles “comenta Bernat Claramunt, investigador del CREAF.

Phaeophyscia orbicularis creix a Madrid quan l'aire està contaminat.
LiquenCity va a l’escola

Pràcticament en tots els districtes de Madrid i Barcelona es compta ja amb almenys un centre educatiu per realitzar l’activitat. Es faran xerrades i es faran safaris urbans per veure i registrar a Natusfera els líquens que trobin al seu barri. A Madrid l’activitat comença el 16 d’octubre al Col·legi Zazuar de Vila de Vallecas. I a l’àrea de Barcelona, ​​el 22 d’octubre a l’Escola Mestral, de Sant Feliu de Llobregat. Per facilitar la seva tasca, el projecte ha llançat una web molt completa. Tant docents com escolars tenen a la seva disposició diversos materials didàctics: un tríptic que recull les línies essencials del projecte, un cartell explicatiu, fitxes de les 16 espècies de líquens i dels arbres on es poden observar, mapes, l’agenda d’activitats amb les escoles, una metodologia i recomanacions per al mostreig.
Tots els material de LiquenCity es poden descarregar des de la web del projecte.
Així mateix, s’han posat en marxa també el projecte de Natusfera a Madrid i el projecte de Natusfera a Barcelona. En definitiva, “LiquenCity està a ple rendiment i és una bona oportunitat.

No es requereixen coneixements exhaustius.
Només has de buscar-los en els arbres de la teva ciutat,
fer-los una foto i penjar-les a Natusfera a través de la seva pàgina web o app mòbil.
Responsable de comunicació del CREAF. Llicenciada en Biologia per la UAB
i Màster en Comunicació Científica i Ambiental per la UPF.
Apassionada de la comunicació corporativa amb més de 7 anys
d'experiència en el sector de la R+D en l'àmbit ambiental.
· Article publicat al blog del CREAF el 8.10.2018