dijous, 12 de juny del 2014

Salvem 4.000 arbres!

Adopteu un arbre!

La crisi econòmica té molts “efectes col•laterals”. El tancament d’una empresa no només és un drama personal pels treballadors que perden la feina, o pels empresaris que perden il•lusions i diners. També pot tenir efectes nefastos per animals i plantes, com és el cas que s’explica.
La principal activitat dels Vivers Mediterrani de Llagostera era el conreu d’arbres autòctons per a obres públiques: parcs i jardins, places, carrers, avingudes, carreteres, etc. Per poder competir amb altres països, Itàlia especialment, l’empresari Emili Raset va invertir en unes instal•lacions modèliques i va comprar milers d’arbres per “engreixar-los” fins a tenir la mida necessària per poder ser venuts, un procés que dura uns 7 anys de mitjana. Res no feia preveure aleshores que obres emparaulades i contractes signats quedarien en no res a conseqüència de la crisi, condemnant el futur de l’empresa i de la major part dels arbres plantats.

4.000 Roures, alzines i surers no podran superar el proper estiu si no reben les atencions que necessiten.
La pèrdua d’aquests arbres no només implica renunciar als beneficis ecològics equivalents a 40.000 m2 de bosc, sinó que amb ells es perdria tota oportunitat de reeixir d’una empresa de casa nostra capaç de competir de tu a tu amb els millors vivers d’Europa. Tot plegat és un luxe que no ens podem permetre.
Per això des de la Fundació Hope Projects s’ha decidit ajudar aquest empresari, aportant els recursos necessaris per salvar els arbres. Es vol crear dos llocs de treball a temps complert pels propers dos mesos i un altre a temps parcial durant els propers dos anys, fins que els arbres es puguin vendre o traslladar a un altre viver. Com a objectiu final, s’espera que la valorització d’aquests arbres doni a l’empresa l’impuls necessari per a reiniciar la seva activitat, creant de nou ocupació i riquesa al seu entorn.

Entre tots podem assegurar el futur d’aquests arbres i, tal vegada, el revifament d’una empresa.
Per aconseguir aquest objectiu es necessita la participació de tothom. Amb la col•laboració de Verkami, s’inicia una campanya de micromecenatge on per només 7 eur es pot salvar un arbre. Només 7 eur i aquest arbre rebrà el substrat, l’abonament, l’aigua i les atencions que necessita per superar la situació actual i créixer fins a tenir una mida que li doni valor al mercat.

Treballs iniciats
L'aportació inicial feta per la Fundació ha permès adquirir part dels materials i iniciar els treballs. L’apadrinament d’arbres ha de fer possible donar continuïtat a les atencions necessàries fins a finals de 2016. En aquest moment, els arbres tindran una mida i aspecte que farà possible la seva comercialització o el trasllat a un altre viver.
Es faran tres trobades festives al mateix viver, a Llagostera, la primera el dissabte 4 d'Octubre d'enguany. Les següents a les tardors de 2015 i 2016 (dates per concretar). En aquestes trobades, els "padrins/padrines" podran conèixer els arbres i el viver, hi haurà experts que parlaran d'horticultura i conreu de bolets, veureu com es fa una cuita de carbó vegetal i es podrà participar de la festa, on no faltarà un àpat col•lectiu a canvi d'una petita quota que cobreixi les despeses de la trobada.

Adopteu un arbre!
Ajudeu a salvar-ne 4.000!
Seguiu aquest enllaç a Verkami per veure el detall de les diferents recompenses i més informació de la campanya :  
Adopta un arbre abandonat
Es necessita l’ajuda de tothom! : Salvem els 4.000 arbres!