dimecres, 26 de gener del 2011

Incontrolats talen xops a Oliana

Denuncien la tala de xops
a la ribera del riu Segre a Oliana


Pescadors, Mossos i ajuntament en busquen els culpables

Imatge d'un dels xops talats a la ribera del Segre a Oliana. C. Sans

La Societat de Pescadors d'Oliana ha denunciat la tala "descontrolada i indiscriminada" d'arbres al costat del marge esquerre del riu Segre prop de l'horta. Es tracta de xops plantats fa gairebé 30 anys després de les riuades del 1982 i que arriben als 25 metres d'alçada.
La societat ha alertat els Agents Rurals de l'Alt Urgell, que n'estan fent un seguiment exhaustiu, igual que l'ajuntament i els Mossos, segons va explicar l'alcalde, Antoni Vilaginés. Segons sembla, s'han talat uns 12 arbres. Els pescadors sospiten d'algun veí que els tala per "obtindre'n llenya" en comptes d'utilitzar els arbres caiguts pels vendavals de l'any passat, que estan secs. A més, asseguren que la zona on han talat els arbres és una àrea protegida i sense el permís del Govern no s'hi poden realitzar actuacions, cosa que podria comportar multes.
Els arbres es van trobar talats a finals d'any i es creu que ho van fer "en diferents dies, possiblement al migdia o al capvespre". Segons Vilaginés, es tracta d'"autèntics professionals, ja que alguns xops són molt gruixuts". Ni els Mossos, ni el consistori ni el veïns entenen per què s'han talat i s'han deixat allà encara que esperen "que tornin a buscar-hi la fusta", va assenyalar Vilaginés. L'últim dels arbres també el van localitzar els pescadors fa unes setmanes i en van informar els Agents Rurals i els bombers, perquè va quedar a mig talar, cosa que és "una imprudència per als que vagin per la zona", va incidir.
C. Sans
Article publicat a Segre el 26.01.2011