dilluns, 2 d’abril del 2018

Sobre uns arbres que van podar severament

Uns arbres escapçats

Aquestes fotos són de plataners que malauradament van escapçar aquest Gener a la carretera de Manlleu a la Gleva, a la comarca d'Osona.

Quan ho vam veure jo i el meu pare i altres persones ens vam escandalitzar i vam fer mans i mànigues per aturar-ho. I sembla que ho hem aturat, perquè no n'han tallat més i tampoc d'altres carreteres.

El meu pare va trucar a un càrrec de la Diputació explicant perquè no són bones aquestes podes i com s'ha de fer i ho hem aconseguit!

Adam Macià
Manlleu

10 comentaris:

Unknown ha dit...

Moltes felicitats!!! Altres coses s'haurien d'escapar...

pat vidiella ha dit...

Doncs felicitats!

Anònim ha dit...

Gracies per fer aquesta tasca, no se quin criteri segueixen per podar pero es una averracio. Felicitats per aconseguir-ho

Clara C ha dit...

Me n'alegro moltíssim.

Adam Macià ha dit...

M'he descuidat de posar que també ens va ajudar una altre persona, la Clara, i precisament ella va ser qui ho va veure primer. I també altres experts en podes d'arbres com en Josep Selga. www.josep
De res i gràcies pels vostres comentaris. El seu criteri ens van dir que era per seguretat, per evitar caiguda de branques amb vent o neu i que aixó es feia cada 10 anys, que es mentida, perque fa més de 25 anys que no es poden d'aquesta manera. Les ultimes podes que es feien era deixar-los creixer cap amunt i tallar les branques baixes.
A la Clara li van dir que feia poc havia canviat el cap dels tecnics en arbres de la Diputacio i per tant que també s'havia canviat d'opinió.

jd ha dit...

Adam,
Gràcies per la vostra sensibilitat i pel vostre coratge. Cal més gent com vosaltres per anar cap el país que volem. Aquestes tales no fan els arbres més segurs ni el paisatge més amable. Tampoc diuen res de bo del responsable de tot plegat.
Sort que el teu pare va trobar algú assenyat a la Diputació, normalment cap institució ni cap càrrec són garantia de res.
Quan era petit vaig viure un cas semblant: a la carretera de Ripoll a Sant Joan de les Abadesses van fer unes tallades brutals. Aquells plàtans van estar anys esguerrats abans no es van refer. Vaig crèixer amb ells i la bestiesa em va fer mal. Els veia cada dia, quatre vegades, a l’anar i tornar de l’escola, a peu.
Podeu estar contents, heu aconseguit preservar la bellesa d’uns arbres que són de tothom no pas només de la Diputació…

Jo mateixa ha dit...

Moltíssimes gràcies!!!!

Estic tant contenta d'haver-vos trobat, visc a Barcelona i estic molt trista per les tales d'arbres grans generalitzades i injustificades per tal de "renovar l'arbrat" i raons imversemblants semblants, destroçant l'equilibri paisagistic i fent mal als arbres i trencant els sentiments de benestar, consistencia i durabilitat que ens donen els arbres que ens acompanyen tota la vida i que sòn punt de referencia vius pel nostre propi creixament.

A més que pateixo perquè no sé si l'arbre sota el que ha transcorregut la meva vida el talaran sense previ avís i sense q pateixi cap malaltia i no hi ha dret!!!
Vaig escriure a l'Ajuntament queixant-me i dient-los que els arbres no són faroles ni mobiliari però a part de confirmar-me que en dos o tres anys havien tallat més de 1000 arbres, nomes em van dir que els estàven substituint. Quin sentit te tallar arbres preciosos i que firmen formen part de les nostres vides i q estan sans per substituir-los per uns altres que a més molts no arrelen be, o trigaran molt a crèixer com els antics, o bé creixen massa ràpid i no són autòctons???
Darrerament, si ets peató ibés estiu, a més, ho passes molt malament, han tallat molts arbres dels passos de peatons i no hi han ombres!!
Trobo que hi ha una política nefasta de parcs i jardins a Barcelona, començant per la poda abusiva ii agressiva dels arbres i acabant pel q us dic. Ara veig que passa a la resta de país!!!!

jd ha dit...


“Yomisma”,
Em sap greu que estiguis tan trista. Però penso que la tristor se’t passarà amb el que provaré d’explicar-te:
A Barcelona l’actual gestió d’arbrat és simplement exemplar tenint en compte les circumstàncies. Temps a venir crec que aquesta gestió esdevindrà un referent mundial, al nivell de les mateixes zones ecoclimàtiques del món vull dir.
Allò que a mi m’entristeix és que gent com tu mateixa, es pensin que el col·lectiu que treballa amb els arbres de la ciutat sigui tan curt de gambals com per a fer les imbecilitats que dius: “tallar arbres preciosos, podes abussives i agressives, plantar arbres que no arrelen…”.
Quedo parat de la quantitat de gent que hi enten d’arbres, quan talent desaprofitat !
En canvi poca gent s’atreveix a dir res sobre les escomeses de l’enllumenat públic, el disseny de les voreres o bé el transport sanitari a la ciutat.
El comú dels mortals procuren no jutjar amb tanta precarietat d’arguments allò que no entenen…
“Porqueyolovalgo”

Adam ha dit...

Hola Jd, gràcies pel teu missatge. Entenc com ets sents, perque jo també penso aixi. Encara vius al Ripollés? Perque si es que si, ens podriem coniexer, i altre gent si s'hi vol afegir, com més persones amb aquesta sensibilitat coneixem millor. Podriem fer una trobada aviat. A Manlleu, realment no conec ningú aixi. Només en pobles veins, però molt pocs.

I sobre la Yomisma, em sap greu el que has vist a Barcelona. Però crec com diu en Jd, que ultimament no es fan tales tant abusives o podes severes. Pel que tinc entés, ara canvien arbres morts o malalts com molts plataners que no acaben d'anar bé a la ciutat, per altres arbres que aguanten més la contaminació i altres problemes de les ciutats. I que no siguin autoctons per mi no es cap problema. Tots els arbres per mi son macos i tenen el dret a viure. Però dit això jo no visc a Barcelona i per tant no estic molt al cas del que passa. Però en alguns punts es veritat que han tallat arbres sans, però crec que no es general. Però si ens vols explcar de casos en concrets i tens fotos podries fer un post aqui. Gràcies per explicar-nos la teva experiència. Per cert, una cosa sobre els noms, estaria bé posar els vostres noms complets, no creieu? A mi m'agrada més. Bé només es una suggerencia.
Records
Adam.

jd ha dit...

Adam,

si et sembla bé envia el teu mail a:amicsarbres.arbresamics@gmail.com i així podrem contactar i ens passem el s telèfons.
Jo em dic Joan de Déu Fernàndez i Brusi. Però, donat que és tot un carro de nom, ho escurço a jd en els comentaris. No per res si no per mandra...
Hauràs vist que les anotacions meves van signades amb el nom sencer, no em cal funcionar anonimament: he après a assumir les meves badades, que pels encerts ningú t'agrairà...