dimecres, 14 de setembre del 2005

La bona poda de Tucumán

Mutilar i eliminar amb desconeixement
Podes i extraccions incorrectes d'arbres,
un problema cultural


Des de la Direcció d'Espais Verds de la Municipalitat diuen que aquestes pràctiques són perjudicials per als exemplars i que han de ser realitzades per personal idoni, ja que en molts casos -per desconeixement- es produeix un mal irreparable als espais verds. Desaconsellen plantar “gomeros” i ficus en el radi urbà i des de març impulsen una vella ordenança per reforestar.
L'ordenança municipal 2432/96 és clara: "Els arbres existents en carrers, passeigs públics i propietats municipals, són declarats patrimoni de la comunitat sense importar qui els hagi plantat".
Però més enllà de la norma, la cura dels exemplars sembla una pràctica poc arrelada entre els tucumans, que realitzen podes i extraccions amb total desconeixement de la tasca amb el perjudici irreparable a l'entorn. El que acaba de vegades per destruir el patrimoni "verd" del radi cèntric, que compta amb una mitjana per sota del recomanat per organitzacions internacionals, que diu que cada ciutadà ha de disposar de 14 metres quadrats i el radi cèntric de la capital compta amb només 6,7.
EL SIGLO va mantenir una xerrada aclaridora amb els treballadors de la Direcció d'Espais Verds que van deixar alguns consells i van desmitificar creences sobre pràctiques arrelades en la nostra cultura; i a més va participar d'un operatiu en el qual van realitzar podes a quatre salzes que representaven riscs per als veïns del barri Kennedy.

Les multes i els aportaments de la massa vegetal
Des de 2003 fins a juny de 2005 es porten realitzades 63 infraccions per podes i extraccions mal realitzades. Segons ho estableix l'ordenança, la multa va des dels 500 a 3000 pesos.
Per la qual cosa Ernesto Gallo, director d'Espais Verds, explica que els qui han d'actuar en aquests casos són els professionals d'aquest cos.
Ells seran els que en un primer pas realitzaran una avaluació de l'exemplar, si està decrèpit, malalt, per decidir si s'ha de podar, treure, o no.
Per a això, els veïns s'han de dirigir per nota o per telèfon (al 4222-001) a la Direcció d'Espais Verds (DEV), ubicada al Parc 9 de Juliol, per l'accés principal. "La caiguda d'un arbre -explica-, llevat de per qüestions climàtiques, és un procés que no es produeix d'un dia per a l'altre, per això no han d'alarmar-se els veïns, però sí prendre precaucions".
L'especialista destaca que un dels majors aportaments de la massa vegetal és el de regular el comportament dels micro climes i l'absorció de l'energia sonora, afegit a l'aportament d'oxigen, encara que l'universitari agrònom i docent explica que el 80 per cent de l'oxigen del planeta el generen les algues marines.

Plantar en funció de l'espai
Jorge Boggeatto, del departament d'Arbratge de la DEV diu que el problema que presentaven els cascs urbans del NOA, és que tenien els mateixos dissenys: carrers i senders estrets, mancats de vegetació. "Perquè abans els espais verds estaven a les cases i finques.
Però els canvis en les estructures van obligar a la conformació de pulmons en mig de la ciutat", detalla.
Per això és que a la nostra ciutat, després d'un estudi, van optar pels arbres i plantes ornamentals en funció del poc espai: com els tarongers i els ligustres disciplinats. En canvi, per a espais oberts es van disposar “lapatxos”, pals-borratxos i altres espècies de gran port.
"Tractem sempre de plantar els autòctons, com a “tarcos”, “tipas”, i que siguin viables per a l'entorn", explica.

Els “gomeros”, no recomanables per al casc urbà
Un dels "maldecaps" per a l'esquadró d'Espais Verds i que moltes vegades ha d'extreure, són els “gomeros”, una varietat del ficus que té com a origen les morácies.
"No estan recomanats per a la ciutat, les seves arrels, igual com la dels salzes i els àlbers, entorpeixen les línies d'aigua, clavegueres i gas, a més d'aixecar els senders. Tanmateix, la gent els continua posant, relata i aclareix aquest punt: "No són que hi hagi arbres dolents, ni bons, hi ha espais inadequats per a cada espècie".

Treure'ls la copa no és encertat ni estètic
Què s'ha de fer quan un arbre representa riscs per a la integritat de les persones?. Els funcionaris diuen que és la seva direcció la que ha d'actuar d'acord a l'ordenança vigent amb personal idoni. Perquè les podes, com es creu, són pràctiques que des de cap punt de vista no beneficien els arbres.
"Treure'ls tota la copa no és per a res una pràctica convenient, però la gent arriba l'hivern i es llança a podar-los -diu Boggeatto. És un costum arrelada a la societat però no és encertada.
A més no és ni estètic, simplement és una mutilació", renega i precisa: "Però la nostra intenció no és sortir a multar, sinó a concienciar de la cura del nostre entorn, perquè el 90 per cent de les infraccions es fan per falta de coneixement".

Problemes amb la línia elèctrica
El cert és que la direcció no compta amb un cos d'inspectors per aixecar les actes, que es realitzen a mesura que van sorgint de les denúncies dels propis veïns.
Però un dels majors inconvenients per al creixement de l'arbreda de la ciutat, es suscita amb la línia de la xarxa elèctrica. Els empleats de l'empresa que la subministra poden fer podes en resguard de la seguretat de les persones, i de fet ho fan, però en la majoria dels casos de manera inadequada.
Sobre això, Boggeatto diu que l'any passat van dictar un curs a l'empresa i que ja van realitzar les gestions per donar-lo novament.
Perquè el cert és que la línia de xarxa elèctrica moltes vegades no compleix amb les mesures de seguretat quant a l'alçària i disposició del cablatge implantat de manera caòtica.

Materials de treball
Sobre els materials de treball, tant Gall com Boggeatto, expliquen que durant anys hi va haver una postergació que s'està cobrint durant aquesta gestió.
De treballar només amb matxets i algunes motoserres de vella data, ara compten amb una hidroelevadora d'arrossegament, un camió, cinc motoserres noves i equipament en roba i mesures de seguretat.
Però la quantitat de comandes (al voltant de deu per dia) que estan cobertes fins a octubre, mantenen el personal amb bastant treball, i en aquest sentit afirmen que necessiten alguns ingressos per donar resposta a les sol·licituds en menys temps

Tres històries que contagien optimisme
Dins dels tallers de la Direcció d'Espais Verds funciona el d'escombrería. Allà només treballen tres no vidents: Segon Aragó (42), Manuel Jiménez (51) i Rodolfo Medina (58), després que molts dels seus companys es jubilessin o morissin.
Des de llavors, el trio és una família que gaudeix de les hores de treball, de l'amistat i de les guitarrades que els convoquen de tant en tant.
Aragó des de fa 10 anys està assegut davant un torn en el qual nua la palla amb un filferro que amb -paciència va- donant voltes.
Compte que va arribar de l'escola per a no vidents, gràcies a la que va acabar els seus estudis primaris. Arriba tots els dies a les 7.00 i allà es queda fins i tot les 12.00 per realitzar al voltant de 10 "obres de l'escombrada", encara que diu falten algunes eines per agilitar el treball.
"Per a mi és com una rehabilitació, em sento de gust en aquest treball perquè a més hi ha molt bona ona", qualifica sense deixar de treballar.
Jiménez, un simoqueny que recorda amb exactitud el dia en què va entrar al taller: el 4 d'agost del 77, explica el procés, en el qual primer es classifica el material: la palla, que compren en Santa Fe i Santiago del Estero, després es mulla per evitar que es trenqui.
De nou es lliga al pal en el torn i finalment es cus i es tallen les sobres. "Aquí sempre estem amb optimisme perquè es té molt amor al treball i responsabilitat", expressa Jiménez, ja amb dos néts.
Medina, amb 58 anys de nou complerts, diu que és l'oficial escombrer i que coneix tot el procés de memòria i sap on és cada cosa. A més admet que posen a prova les escombres quan ordenen el lloc i de vegades "per què no, a la casa", fa broma.
"Som un grup molt unit, mai no tenim problemes, parlem molt i escoltem la ràdio al matí", va completar el treballador, abans de deixar una mostra del seu cant amb una Chacarera del Chaqueño Palavecino.

"Neix un Fill Planti un Arbre" recobra vigència
Des del 21 de maig d'aquest any va cobrar vigor una vella ordenança, per la qual els qui tinguin un fill poden retirar un exemplar des de la Direcció d'Espais Verd, ubicada al Parc 9 de juliol.
Aquest gest quedarà registrat en un llibre com a part del programa "Neix un Fill Planti un Arbre"
"La idea és que l'arbre creixi al costat del teu fill", va dir Ernesto Gallo, director de la direcció d'Espais Verds. Durant la xerrada, el funcionari va recuperar un vell projecte de convertir al Camp Nord (l'espai verd a prop de Viamonte i Equador, que era un camp de pràctica que pertanyia a la Nació), que seria una suma vital per al Municipi però aclareix que desconeix si aquests terrenys pertanyen al Comú.
Sobre l'estat de les 188 hectàrees del Parc 9 de juliol, va comentar que la Fundació Tais, integrada per descendents de l'arquitecte que el va dissenyar, recentment va fer una avaluació positiva dels exemplars del parc, però encara així, per aquests dies acabaran de plantar 250 arbres al sector del Monument a les Mares.

L'operatiu dels salzes al Barri Kennedy
El diari EL SIGLO va acompanyar a una quadrilla de 10 treballadors de la Direcció d'Espais Verds que van realitzar un operatiu de poda al Barri Kennedy.
Allà sota la mirada atenta de Miguel Sánchez, amb 36 anys d'experiència, van acomodar les branques dels salzes que ja començaven a representar un perill per als veïns. Sánchez, mentre les motoserres van esqueixant els arbres, explica que "s'ha criat en la poda. La gent ens ha de cridar a nosaltres perquè per la quantitat de cables, és una activitat arriscada, a més que amb una mala poda poden eliminar l'arbre", explica. Per als treballs van traslladar una grua, escales, un camió, matxets i sogues per conduir la caiguda de les branques. El destí dels salzes, serà l'extracció en uns anys, diu Jorge Boggiatto, perquè els exemplars presentes signes de decrepitud, fongs, però es farà en forma gradual fins i tot que paral·lelament puguin substituir-los.

El Siglo de Tucumán
08.09.2005
~
Article traduït del castellà publicat a El Siglo de Tucumán el 08.09.2005
~