diumenge, 6 de maig del 2018

La processionària un element biològic desconegut

La processionària
(Thaumetopoea pytiocampa)
una amiga

Intentaré explicar-me sotmès a la brevetat exigida: Ens pensàvem que la terra era plana i l’home el centre de l’Univers, i no és així. Podem considerar als arbres que perden totalment les fulles, de manera biològica natural, com a demacrats, debilitats, en perill, sotmesos a estrès per defoliació quan estan desfullats per factors estacionals?  No. Així perquè hem de considerar que, de manera natural, els pins desfullats per un element biològic, com és una cuca, un lepidòpter, resten debilitats, demacrats, atacats per una plaga?  

Aquesta defoliació de la processionària, es produeix en aturada vegetativa, a l’hivern, durant la primavera el pi es torna a vestir i a l’estiu resta esplendorosament vestit de fulles altra vegada.
Perquè no podem pensar, estudiar i veure, abstraient el factor antròpic, que l’ecosistema ha creat un mètode de descomposició i reciclatge en forma d’adob verd per aprofitar les fulles del pi i crear humus de qualitat en un hàbitat molt auster? Les fulles seques del pi són de difícil descomposició biològica, en canvi verdes generen, en l’excrement de les cuques, unes boletes d’adob en abundància i qualitat de nutrients.

La intervenció humana, especialment qui hauria de protegir d’aquesta al factor natural biològic, pensa encara que la terra és plana i la natura hostil, crea pública alarma i ataca virulentament amb atacs i fumigacions aèries massives que, ara sí de bon de veres, debiliten greument tot l’ecosistema. Tot deixant apart, en aquesta brevíssima exposició, l’àmbit urbà.

Gràcies. 

Joan Vicenç Lillo Colomar

4 comentaris:

José Mª Peiró ha dit...

Quina apreciació tan simple i bona. M'alegre de llegir coses aixina que semblen no ser advertides per quasi ninguna gent. Els esquirols acceleren la descomposició de les pinyes al rosegarĺes i separar les escates de l'eix, ajudant aixina, a més, a reduïr un potencial combustible com al cas de les perdurables pinyes del pi blanc. Al cas de la processionària la transformació de les acícules en eixe preciós fem la cosa ja és d'una redundància molt positiva en la transformació i recirculació de matèria orgànica i dinamització de processos edàfics.

Joan Vicenç ha dit...

Gràcies pel comentari.Sovint no sabem veure clar allò que tenim ben davant, multitud de prejudicis i falses creences ens ho impedeixen.

Unknown ha dit...

Clar aixo si no mata el pi no? apuesta explicación no es del tot certa , a part de que el problema no es el efecto en els árbres, si no en la fauna animal a qui afecta, mentre existeixi el equilibri, cap problema , pero quan es una plaga , son figues de un altre paner, un esquirol mocea una oruga , i es mora.

Joan Vicenç ha dit...

En aquest fòrum del GOB, igual que al nostre blog, el tema de la processionària ha estat tractat extensament, si voleu, mirau el darrer que s'hi ha publicat. Gràcies.

http://www.gobmallorca.com/forum/viewtopic.php?id=4400