dilluns, 19 de maig del 2014

Arbrecidi a la plaça de l’Estació de Masquefa

Vergonya, senyors, vergonya !!
Arbrecidi de l’Ajuntament de Masquefa a la
plaça de l’Estació i als Jardins de la Torre


En aquest espai hi havia més arbres
L’Ajuntament de Masquefa ha talat o arrencat una pila d’arbres i arbusts de la plaça de l’Estació i dels Jardins de la Torre.

Aquí també hi havia més arbres
Dels voltants de l’escenari de la plaça han tret un àlber, un Cupressocyparis, un Prunus ceracifera pissardii (prunera de fulla vermella) uns quants Pitosporums i algun altre arbust, un trachycarpus i una palmera foenix.

Més arbres tallats als jardins de la torre
Dels Jardins de la Torre han tallat o arrencat una tanca de Tuies que ja hi eren abans de fer-hi res, una Perera, un Nesprer, una Mata, un Ailant i altres arbusts com ara Euvónimus.

Alguns d’aquests arbres hi eren de principis dels anys 1980 quan es va fer la plaça, d’altres hi eren de molt més abans, de quan tot això encara era el jardí d’una torre particular.

Molta gent quan han vist això que han fet amb els arbres ha quedat sorpresa, entristida, indignada, ... , sense paraules per a poder expressar el que han sentit al veure aquesta barrabassada que ha fet l’Ajuntament.

Sigui quina sigui la intenció de l’Ajuntament per a fer aquesta barbaritat no hi ha cap mena de motiu que ho pugui justificar. Si l’Ajuntament té la intenció de modificar la plaça i els seus jardins, hauria d’haver fet l’encàrrec als tècnics que pertoqui, arquitecte, urbanista, paisatgista, jardiner, ... amb la condició que no es toqués un sol arbre, i en qualsevol cas creiem que el primer que hauria d’haver fet l’Ajuntament és consultar i tenir en compte el parer de la gent de Masquefa.

La Plaça de l’Estació amb els Jardins de la Torre és un dels llocs més entranyables, bells i estimats per la gent de Masquefa i per la gent que venen de fora i la poden veure, gaudir i contemplar. Aquest lloc és i ha estat durant molts anys el principal lloc de trobada i de lleure del poble, un lloc que la gent s’estima i sent com a propi i que ara l’Ajuntament, en una decisió presa en un despatx, ho ha esguerrat, no tenen vergonya.

Amb aquests arbres que han tallat ens han arrabassat un tros del paisatge urbà de Masquefa i un tros del paisatge sentimental de la seva gent. Per a molta gent els arbres que podem veure i admirar sovint són uns referents que també ens ajuden a viure, veure i contemplar els arbres al llarg de l’any i al llarg del temps, com van creixent, com van florint, com surten i després cauen les fulles. Quan van treure aquest arbres es van veure gent gran, gent no tant gran, gent jove, ... , amb llàgrimes als ulls i sense entendre el perquè havien fet tal destrossa.

Una mica d’història
Pels que no ho sàpiguen i també pels que sembla que no ho volen saber cal explicar la història d’aquesta plaça i d’aquests jardins. Fa 60 anys aquesta plaça només era un camí per anar a l’estació i els jardins ho eren d’una casa particular i estaven tancats. Quan es va fer la pista de l’Alzinar i s’hi va començar a fer l’envelat de la Festa Major aquest camí es va fer més ample i s’hi van començar a fer festes, actes, activitats i celebracions de tota mena i es va anar tornant un lloc de trobada de la gent de Masquefa. En aquest moment és quan la gent de Masquefa comença anhelar que en aquest lloc, esdevingut plaça per l’ús que en feia la gent, es pavimenti i s’arregli una mica, que s’hi faci una plaça tal com cal, cal recordar que el lloc no estava pavimentat i tot era de terra, ple de pols o de fang segons el temps que feia. En aquest temps l’Ajuntament va comprar la Torre amb els seus jardins. A l’any 1978 quan s’inaugura el Casal l’Alzinar aquest espai es converteix en el principal lloc de trobada de cada dia de la gent de Masquefa.
A mitjans dels anys 70 fins a principis dels 80, la gent, grups i entitats demanen amb més insistència que s’arrangi la plaça i s’obrin els jardins de la torre. El Congrés de Cultura Catalana a Masquefa, la Societat l’Alzinar, el Centre d’Esplai l’Alzinar, la revista Nosaltres, la Comissió de Sant Isidre, i també d’altres, ho demanen i ho reclamen. Es fa una mena de procés participatiu on es demana el parer de la gent de com voldria que s’urbanitzés tot aquest espai, molta gent hi diu la seva, algunes de les coses que més es va demanar és que s’hi fes un escenari, que es mantinguessin els jardins de la Torre i que es respectessin i no es treies cap dels arbres que hi havia. Tenint en compte les aportacions que es van fer de com es volia aquest espai, el Daniel Mas en va fer un projecte que es va publicar a la revista Nosaltres. Al cap d’un temps l’Ajuntament va arranjar la plaça i els seus jardins prenent com a model la proposta del Daniel Mas i amb la col•laboració desinteressada de molts dels paletes de Masquefa. Es va estrenar per la Festa Major de l’any 1983. No cal explicar el munt d’actes que s’han celebrat en aquest lloc ni la pila d’hores que els més petits i també els grans s’hi ha passat jugant i les estones de tertúlia que s’hi ha fet. La Plaça i els Jardins son llocs bonics i agradables per estar-hi, esplaiar-se o passejar-hi, però són totes aquestes coses que han ajudat a fer-ho més entranyable i estimat per la gent de Masquefa.

Ja ho hem dit abans, si l’Ajuntament de Masquefa tingués una mica de consideració i respecte per la gent de Masquefa, per la gent d’ara i també per la gent que ja no hi són i que van ajudar d’una manera o altre a convertir aquest camí en plaça i a obrir aquests jardins per a tothom, l’Ajuntament no hauria tret ni un sol arbre i per a qualsevol altre cosa hauria consultat i tingut en compte el parer de la gent de Masquefa. Però van a totes i no volen deixar rastre de com eren aquests jardins. Vergonya, senyors, vergonya !!

Van a totes i no volen deixar rastre de com eren aquests jardins
Ho estan destrossant tot
També en aquest mateix lloc l’Ajuntament ha començat les obres per arranjar l’antic ambulatori per espai pel Casal d’avis i tal com es pot veure en aquesta foto ho està fent destrossant el que hi havia, coses que encara podrien tenir un bon us en aquest espai o en d’altres llocs. Haurien de donar exemple de fer les coses sense fer malbé, llançar i malbaratar el patrimoni que és de tots i fan tot el contrari.

masquefa@diba.cat?subject=”Arbrecidi a la plaça de l’Estació. Ajuntament de Masquefa. Vergonya, senyors, vergonya !!”
Envieu correus electrònics a l’Ajuntament : Si us sembla, podeu enviar correus electrònics a l’Ajuntament de Masquefa manifestant la vostra indignació i disconformitat per aquest arbrecidi i per totes aquestes coses que hi estant fent. Si pitgeu aquesta imatge s’obrirà un correu per a poder-ho fer.

8 comentaris:

Joan ha dit...

No sé de que us estranyeu.

Tothom sap que l’Ajuntament de Masquefa no té gens de sensibilitat mediambiental i que els arbres no li importen un rave, si no és per fer-s’hi alguna foto.

Tothom sap que l’Ajuntament de Masquefa això de la participació ciutadana i tenir en compte el parer de la gent només és una cosa per escriure-la només en la seva propaganda.

Tothom sap que l’Ajuntament de Masquefa és un ajuntament molt malgastador, que no té escrúpols per malbaratar el patrimoni comú, que no mira en que gasta els diners de tots, que les seves prioritats no són les de la majoria dels ciutadans.

No sé de que us estranyeu.

Anònim ha dit...

l'ajuntament de Masquefa aquesta vegada sa passat molt tallant on era l'únic parc que tenia algú de vegetació és una crueltat

Uli ha dit...

Molts d'aquests arbres que vosaltres dieu, eren branques que va plantar al seu dia el Sr. Adolf Riudavets. No crec que hi hagi per tants escarafalls el redisseny d'una plaça i l'ederroc d'un escenari que havia quedat obsolet.
El meu poble (Masquefa) sempre ha pecat de no tenir arbres i cap partit politic ha fet res per posar una solucio.
Pero senyor amics dels arbres, us heu passejat pel bosc dels infants? heu vis quantes alzines noves hi ha? si mireu al futur .... aquell alzinat sera increible.
Deixeu-vos de protegir quatre plataners i mireu mes enlla dels vostres nassos

Anònim ha dit...

Si Uli, el bosc de les alzines seques, per que després de fer la foto per fer propaganda del govern a la revista Batega no veuen més aigua que el pipi d'algun gos abandonat. No fotem home, el que s'ha fet a la Plaça no té nom, no es pot arrassar amb el paisatge de tots d'un dia per l'altre amb nocturnitat i alevosia, que costava comptar amb els veïns per que opinessin. S'ho estan carregant tot.

Uli ha dit...

I si entrem a la piscina? alla han tret dos arbres i ni ho han consultat als socis, es clar aqui no entrem oi?
D'aixo se'n diu demagogia barata

Anònim ha dit...

Noi, els arbres de la piscina els han tret perquè les arrels aixecaven la gespa i és queixaven els socis banysistes alhora d'estendre la tovallola, aquells dos arbres acumulaven queixes cada any. No et sàpiga greu, però sembla una mica ridícul, infantil i fins i tot surealista l'argument de comparar dues moreretes d'un espai privat amb la destrosa de tot un jardí històric d'un espai públic que es de tots.

Jordi ha dit...

Sovint, massa sovint, les administracions obliden als ciutadans. Passar de súbdit a ciutadà va ser una proesa, però ho sembla més mantenir el dret a exercí com a tal.
Fer i desfer sense consultar no és propi de societats que pretenen homologar-se com a participatives.
Fa ja temps va desaparèixer a la plaça una acàcia que devia ser la darrera que quedava de les plantades quan l’arribada del ferrocarril. La petició, adreçada a l’Ajuntament, demanant -atès que l’arbre havia arribar a la fi del seu cicle de vida- de substituir-la i plantar-ne una altra va ser ignorada. Un símbol va desaparèixer per obra i gràcia d’un acte administratiu de silenci i negligència.
Ara de nou la Plaça de l’Estació ha estat víctima d’aquesta forma arbitrària d’actuar. Les referències vitals per a molts vilatans ja no hi són.
Cal suposar que les bones intencions han estat presents a l’hora de projectar la remodelació de la plaça, però les « bones intencions » no poden convertir-se en patent. Sinó es cerca el consens ni es pretén la participació a on porta fer pel poble, però sense el Poble?

Anònim ha dit...

Per no parlar de la suposada "restauració ecològica" de la Font del Roure. Sincerament, utilitzar la paraula restauració ecològica per definir l'assassinat massiu d'espècies vegetals i animals no em sembla massa adient.
Probablement hauriem de parlar d'interessos polítics o econòmics o ambdós a la vegada per definir la plantació de 4 arbres procedents de viver amb una qualitat discutible i en estat agonitzant a canvi de la mort de molts d'altres que es trobaven en estat natural.
Restauració ecològica?