L’Associació Balear de l’Arbre en defensa del Pollancre del Camp de sa Mar de Sóller
L’Associació Balear de l’Arbre, davant la decisió de l’Ajuntament de Sóller, i el Consell Insular de Mallorca, d’eliminar el Pollancre del Camp de sa Mar a Sóller ha realitzat un informe tècnic de l’estat de l’exemplar.
En aquest informe s’indica que les alteracions que presenta l’arbre són en qualssevol cas solucionables mitjançant poda i que no hi ha una raó que justifiqui la seva eliminació. Creiem que certs exemplars poden i han de ser objecte d’un tractament especial, anteposant la seva conservació a la lògica de la seva funcionalitat o als costos. És un exemplar que podria ser objecte d’un tractament especial, anteposant la seva conservació a altres motius.
Adjuntam còpia de l’informe realitzat: Informe Pollancre Camp de sa Mar pdf
Aquest matí hem presentat al registre del Consell Insular de Mallorca la sol·licitut per l'aturada de la tala prevista del Pollancre del Camp de sa Mar de Sóller. Al cap d'una hora, el Director Insular de Carreteres ens ha cridat i promès que faran un nou informe i farà tot el possible per la convivència entre l'arbre i en trànsit i el pollancre no s'eliminarà. Estem molt satisfets de tot l'interès que ha despertat, agraïts per tots els que ho heu fet possible. I al Sr. Rafel Gelabert, Director Ins. de Carreteres i el seu Departament, pel seu compromís ferm, els oferim tota la nostra col·laboració per fer que aquest magnífic arbre pugui viure molts anys més.
5 comentaris:
Bon dia
Des del curs de 2on De Paisatgisme i medi rural de grau superior impartit al CIFP Joan Taix de Sa Pobla.
Consideram que l'informe realitzat conté algunes deficiències que no s'ajusten a la realitat:
1.la valoració de l'espècie es referèix al Populus alba i és un Populus nigra, també hem de dir que és una espècie de similars caracaterístiques.
2.És un arbre de creixement molt ràpid i de porus dispers, per lo tant, no admet podes de branques gruixades i fortes per la seva problemàtica amb les podridures.
3.Creiem, que si es poda per evitar perills en quan a l'estàtica de les branques principals, es contribuirà en tornar a perjudicar l'arbre en més malalties provocades per les podes.
Propostes:
1.Ja que és un arbre de vida curta, creiem que aquest exemplar ja ha assolit al menys el 75% d'aquesta i degut a les podes mal realitzades es troba perjudicat per podridures internes.Per el que opinam, que davant una poda de reducció de capçada per garantir la seguretat, val mes eliminar l'arbre i plantar-ne un de nou.
2.La solució proposada, passa per la realització d'un arriostrament triangular de capçada i un aclareig de branques fines.
3.Millorar la garangola al voltant de l'arbre, aixamplant l'espai
vital i instal.lant les senyals corresponents per la seguretat vial.
4.Respetar la opinió dels sollerics
És una opinió constructiva per part dels alumnes i Tutor del curs.
Vos donc l'enhorabona pel grau de coneixements que heu assolit.
Al document no apareix el nom botànic de l’espècie, ens referim a l’exemplar pel nom comú (poll, pollancre), perquè es un informe molt simplificat, és un document que fuig dels tecnicismes i utilitza un llenguatge més planer.
És una espècie de creixement ràpid i per tant, de menor longevitat que altres espècies més nobles (com pot ser una espècie de porositat difusa o semi-difusa com el Quercus ilex).
És un exemplar que ha sofert antics coronats i actualment l’estructura es troba abandonada, amb presència de branca seca i algunes pudricions a la base d’alguns eixos. Aquests defectes en l’estructura són solucionables mitjançant poda. La solució passa per realitzar una poda de restauració consistent en una reducció moderada de la capçada, per disminuir l’efecte vela i aumentar el creixement epicòrmic; eliminació de branca seca; elecció d’eixos per reduir la competència.
Pel que fa al fet de respectar l’opinió dels sollerics, pareix que a través del mitjans s’ha desvirtuat el sentit de la nostra acció. Si que hi ha un moviment veïnal per mantenir-lo i per això hem presentat aquest informe.
Consideram que l’exemplar té certa singularitat i un valor patrimonial associat. Si haguéssim trobat un exemplar en pitjors condicions no haguéssim fet res.
La decisió d’eliminar l’exemplar la tenen els organismes competents, però ara hauran de justificar la seva acció. E independentment d’això, esperem que aquesta acció repercuteixi en una major presa de consciència de l’administració en vers la gestió del patrimoni verd.
Felicitats pels que heu aconseguit que no es talli l'arbre, és un pollancre preciós!
Felicitats pels que heu aconseguit que no es talli l'arbre, és un pollancre preciós!
Sense cap mena de dubte és un pollancre monumental !
Abans d’eliminar-lo jo encarregaria un informe tècnic i,si és el cas, desviaria una mica el vial i parlaria amb els de la llum per a fer una escomesa diferent. Penso que també els de Can Pep tindran alguna cosa a dir per l’elevada probabilitat de que els toqui el rebre en un moment donat. Només cal observar el planxer i el mur per a veure que el conjunt està en tensió…
Per a una poda ja es comença a fer tard i cal dir que no és la solució a cap alteració de l’arbre. Si aquest es refà després d’una brocada caldrà que tingui un seguiment constant.
Hi ha professionals que disposen de l’experiència, els mètodes i les eines adequades per a fer una bona valoració del risc. Ells poden fer una bona diagnosi sobre el terreny millor que ningú.
Quan la responsabilitat és d’un altre és molt fàcil obviar de la gestió del risc…
Publica un comentari a l'entrada