divendres, 1 de maig del 2015

Setmana dels Boscos Urbans

Posar en valor els ecosistemes forestals
de les ciutats

Del 7 al 16 de maig de 2015 se celebra la Setmana dels Boscos Urbans. Prenent com a seu l’Aula Ambiental Bosc Turull i l’entorn proper (Parc Güell, La Creueta del Coll, Turó del Putxet, Collserola, etc.), es desenvoluparan diverses activitats, tallers i espais d’intercanvi per tal de posar en valor els ecosistemes forestals a les grans ciutats.
La Setmana combina propostes teòriques i pràctiques per tal d’afavorir la participació ciutadana en el repte d’avançar cap a unes ciutats més sostenibles. Celebrarem diverses activitats, tallers i espais de reflexió per tal de donar a conèixer i posar en valor els ecosistemes forestals a les grans ciutats.
Totes les activitats són gratuïtes, però és necessària inscripció prèvia (places limitades)

Dijous 7 de maig, de 18.00h a 20.00h
Inauguració de la Setmana i taula rodona: la ciutat al bosc versus el bosc a la ciutat.
Quins impactes, vulnerabilitats i beneficis es generen als espais urbans (i en les persones que els habiten) i en els espais naturals pel fet d’estar tant propers? Amb Jose Antonio Corraliza (psicòleg social), Josep Mascaró (arquitecte en cap del Parc de Collserola) i Teresa Garcerán (Direcció d'Intervenció, Innovació i Qualitat Mediambiental. Medi Ambient i Serveis Urbans - Hàbitat Urbà. Ajuntament de Barcelona).

Divendres 8 de maig, de 9.00h a 11.30h
Experiències educatives i criteris de qualitat en les activitats relacionades amb sistemes forestals urbans.
Sessió formativa d’intercanvi d’experiències adreçada a professionals de l’educació ambiental. Es presentaran experiències educatives d’arreu del territori i es relacionaran amb una bateria de criteris de qualitat. Formadora: Margarida Feliu.

Dissabte 9 de maig, de 9.00h a 11.30h i Dijous 14 de maig de 18.00 a 20.00h
Passejada guiada: Ciutats i boscos en transició - Ruta dels Tres Turons.
Res millor per entendre la importància dels boscos urbans que conèixer alguns dels que trobem a Barcelona. Punt d’inici al bosc de l’Aula Ambiental Bosc Turull i finalitzarà al Turó de la Rovira. Guies: Josep Espigulé i Ramon Bartolí.

Dimarts 12 de maig, de 18.00 a 20.00h
Taller pràctic sobre el disseny de balcons. Fes + verda la teva ciutat!
A través d’aquest taller familiar explicarem els beneficis del verd urbà, com planificar un balcó i les diferents plantes que es poden adaptar a les particularitats de cada espai. Es faran esqueixos i s’elaborà un insecticida natural. Formadora: Eva de Lecea.

Dimecres 13 de maig, de 17.30 a 19.30h
Els boscos urbans, espais d’aprenentatge
Sessió formativa per a formadors/es on facilitarem recursos per iniciar processos d’aprenentatge sobre biodiversitat i ciutat. Treballarem estratègies educatives i aprofundirem sobre els boscos urbans i els serveis ambientals que ofereixen. Formador: Joan Manel Riera.

Dissabte 16 de maig, de 10.00 a 14.00h
Jornada de voluntariat: Conservem el Bosc Turull!
Com a cloenda de la Setmana dels Boscos Urbans us convidem a participar en una jornada de voluntariat apte per a tota la família on condicionarem diferents espais del bosc Turull. Algunes de les tasques que realitzarem són l’extracció de vegetació invasora, la construcció de caixes niu i la retirada de deixalles.

Us convidem a fer un cop d’ull al blog de la Setmana dels Boscos Urbans, on podreu trobar més informació i us agrairem que ho feu arribar a qui penseu que en pot estar interessat/da.

La Setmana dels Boscos Urbans és una iniciativa de la Societat Catalana d’Educació Ambiental i Associació Hàbitats. El projecte compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

blog de la Setmana dels Boscos Urbans · #SetmanaBoscosUrbans
Societat Catalana d'Educació Ambiental - Tel. 932133945 - scea@scea.cat -