dilluns, 10 de juliol del 2023

Els banys de bosc tenen efectes emocionals positius

Natura contra la depressió
Un estudi mostra l'impacte dels banys de bosc en el malestar emocional
 · Objectiu: evitar que hagin de receptar-se psicofàrmacs quan la simptomatologia és molt lleu
Els participants en l’estudi durant una de les activitats al parc natural de Sant Llorenç del Muntil’Obac HPT / LV

Pilar Martínez no aixeca el cap. Les seqüeles de la covid han transformat la seva vida, ara marcada per hospitalitzacions contínues i una pèrdua de l’activitat social que han derivat en una situació de malestar emocional. El recurs al tractament farmacològic, ansiolítics o antidepressius, és típic en aquests casos, però hi ha alternatives als medicaments. I estan a la natura, entre els arbres. No tenen contraindicacions ni generen efectes secundaris. Una investigació sobre teràpies d’activitat a la natura cerca quantificar els beneficis a llarg termini dels banys de bosc en persones amb simptomatologia lleu d’ansietat i depressió.

Pilar Martínez és un dels 46 individus d’entre 18 i 75 anys que han participat els últims mesos en l’estudi promogut per especialistes d’atenció primària del Parc Taulí i del grup d’investigació en estrès i salut (GEIS) de la UAB. El seu testimoni no deixa cap mena de dubte sobre els beneficis d’una experiència a què es va afegir amb expectació: “Em va aportar una tranquil·litat i una serenitat impressionants. Que la gent sàpiga que funciona molt i és molt reparador. Repara l’ànima, el cos i, sobretot, el cap. Per al meu estat d’ànim va ser una injecció pura”.

Objectiu: evitar que s’hagin de receptar psicofàrmacs quan la simptomatologia és molt lleu

La intervenció va consistir en dues sessions de pràctica guiada de banys de bosc en el parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, amb meditacions guiades i caminades en silenci amb consciència plena (mindful walking) entre els arbres, en una ruta circular de 4 km. “ Hi ha molta evidència que els banys de bosc tenen un efecte positiu immediat en el benestar emocional, però n’hi ha menys sobre si són prou duradors com per tenir impacte en la vida quotidiana. Dit d’una altra manera, si te’ls pots emportar a casa”, explica Toni Sanz, coordinador del projecte NAT ( Teràpies d’ Activitat en la Natura) de la UAB. Si es confirma científicament aquesta tesi, els banys de bosc poden ser objecte de la denominada prescripció social (mesures no farmacològiques per tractar malestars emocionals o patiments que no arriben a trastorn mental moderat o greu) per part del sistema de salut, diu la psicòloga Laura Comendador, referent de benestar emocional del CAP Can Rull de Sabadell.

Els participants van omplir formularis d’avaluació sobre el seu estat d’ànim abans de cada sessió i després, cada tres hores i fins a les 24 hores, per mitjà d’una aplicació, perquè els investigadors puguin saber la durada de l’efecte ansiolític.

46 persones de 18 a 75 anys amb episodis d’angoixa han participat en la investigació
Els banys de bosc tenen el seu origen al Japó. Allà es denominen shinrin yoku, literalment “absorbir l’atmosfera del bosc”. Segons Sanz, els resultats preliminars de la investigació han constatat que generen un impacte immediat, amb una reducció molt clara dels nivells d’ansietat i de les emocions negatives, una reducció moderada del nivell d’estrès, un increment moderat de les emocions positives i un augment intens de la capacitat d’atenció plenade cos i ment.

“Encara cal analitzar si més enllà d’aquests efectes constatats que es resumeixen en una millora de l’estat d’ànim i de les capacitats cognitives, dura prou com per afectar positivament la teva vida quotidiana”, explica. Això seria una evidència a favor d’evitar o reduir la prescripció de psicofàrmacs en pacients amb simptomatologia molt lleu. Una opció especialment interessant en un moment com l’actual, en què segons Laura Comendador els ambulatoris reben cada vegada més casos de malestar emocional i hi ha hagut un increment en el consum de medicaments. “Amb la pandèmia ha empitjorat la salut mental i ha crescut el sedentarisme entre la població. Com a resposta a això cal promocionar activitats grupals o comunitàries, o de contacte amb la natura, culturals, esportives... en lloc de l’abordatge farmacològic dels malestars emocionals”, raona la psicòloga.

Pilar Martínez: “Em va aportar tranquil·litat i serenitat; que la gent sàpiga que funciona molt”
Sabent que els banys de bosc tenen efectes emocionals positius d’una manera immediata, i en espera que l’estudi pugui definir els seus beneficis a més llarg termini, cal precisar que aquesta modalitat terapèutica no es pot practicar sense coneixements previs. Els experts recomanen fer almenys un parell de sessions guiades. La xarxa de parcs naturals de la Diputació de Barcelona acostuma a tenir-los en la seva programació d’activitats, i entitats com la cooperativa Sèlvans de Girona o Forest Therapy Hub les organitzen de manera sistemàtica. “Jo busco camins accessibles, no cal que estigui massa ple d’arbres, però que hi hagi ombra, a prop de la ciutat, perquè el desplaçament no sigui llarg, encara que prou lluny de les carreteres per no trobar vehicles”. Més enllà de la investigació, Pilar Martínez i el seu grup prossegueixen amb els banys de bosc. 

 Antoni López Tovar - Barcelona 10/07/2023
· article publicat a La Vanguardia el 10/07/2023