El futur del roure Gros
El 31 de gener es celebra el Dia de l’arbre amb la plantació de centenars d’exemplars i la participació de milers de persones d’arreu del País Valencià. D’entre la multitud d’actes festius per a reivindicar la importància d’aquests éssers vius ens hem fixat en un projecte de la Fundació Caixa Castelló que pretén convertir el moribund roure Gros del Barranc dels Horts (Ares del Maestrat, Alt Maestrat, Castelló de la Plana) en un ésser immortal.
El roure Gros és un gegant de més de 700 anys que suporta amb prou feines els últims dies de la seua llarguíssima vida. El colós viu al Barranc dels Horts, una finca forestal privada propietat de la Fundació Caixa Castelló que s’ubica a la població castellonenca d’Ares del Maestrat. El paratge és desconcertant, ja que en poc més de 700 hectàrees creixen més de 2000 arbres monumentals. Una mena de museu a l’aire lliure de gegants arboris convertit en un prodigi de conservació. El seu arbre monumental més conegut també és el més gran i portentós. Però des de fa uns anys el roure Gros ha deixat de créixer. Està cansat de suportar fortes gelades i nevades i vendavals i sequeres i tots els entrebancs que li posa la dura meteorologia d’aquesta zona castellonenca.
L’arbre immortal
Els cuidadors i propietaris de l’arbre conscients del seu final, més o menys pròxim van decidir acomiadar-lo d’una manera molt emotiva. Fa 1 any la Fundació Caixa Castelló va encetar un projecte per a acomiadar l’arbre amb la participació de diverses famílies valencianes. L’experiència va consistir a visitar l’arbre, conèixer-lo de prop, acomiadar-se per mitjà de fotografies, i arreplegar els seus aglans per germinar-los a casa. Ara poc més d’1 any després les 40 persones participants en el projecte han aconseguit més de 100 plançons de roure d’entre 20 i 50 centímetres. El final o l’inici d’aquesta bonica història acabarà o començarà la pròxima primavera amb la plantació dels arbres al peu del roure Gros del Barranc dels Horts i Samarucdigital estarà allí per a contar-ho.
Abel Campos
· Article publicat a SamarucDigital el 30 gener 2017
1 comentari:
Una història i una iniciativa molt emotives.
Enhorabona per l'article, Abel!
Publica un comentari a l'entrada