dimarts, 18 d’octubre del 2016

Es declaren 60 nous arbres i arbredes monumentals

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya declara 60 nous arbres i arbredes monumentals

Són 59 arbres de 15 comarques que gaudiran de més protecció

Fageda de la Grevolosa, Sant Pere de Torelló
S’hi afegeix la Fageda de la Grevolosa, un dels paratges naturals més impressionants de la Vall del Ges, amb faigs de més de 30 metres d'alçària i més de 300 anys d'edat

Alzina de la Viuda, Vandellòs. Foto de Boabab88
El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) publicà el dilluns 17 d'octubre una Ordre de declaració d’arbres i arbredes monumentals, a proposta de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural. Es tracta de 59 arbres de 15 comarques diferents i una arbreda, la Fageda de la Grevolosa (Osona), que passaran a gaudir de la protecció i tutela de la Generalitat. La Fageda de la Grevolosa és un dels paratges naturals més impressionants de la Vall del Ges, amb faigs de més de 30 metres d'alçària i més de 300 anys d'edat.
Plataner de Tornabous. Foto del blog d'una selenita
Tots els exemplars s’afegiran als declarats fins ara, uns 220 arbres o grups que abasten les 42 comarques.
Xiprers del Palau de l'Abat de Santes Creus, Aiguamúrcia
Des de 1987, que es van fer les primeres passes per a la protecció dels arbres monumentals, s’ha fet força camí procurant la conservació. Malgrat tot, una trentena han patit malures o inclemències del temps que no han pogut superar.
Servera de Franxo, Horta de Sant Joan. Foto de Parc Natural dels Ports
Alguns d’ells s’han mantingut drets, com per exemple el famós Pi de les Tres Branques, que porta mort gairebé un segle, i on s’hi celebra una diada al juliol, pels volts de Sant Jaume, ja que és un símbol dels Països Catalans. En altres casos, aquests arbres s’han hagut d’aterrar perquè constituïen un perill per a la seguretat.
Auró del Remei, Camprodon. Foto del blog d'una selenita