El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa busca arbres amb història
El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa ha iniciat aquest any un procés participatiu amb el nom “Busquem arbres amb història” que pretén engrescar la gent de la comarca en l’elaboració d’un llibre-inventari que reculli històries d’arbres de la Garrotxa. El procés es va iniciar a l’estand del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa a la Fira de Sant Lluc dels dies 17 i 18 d’octubre.
Aquest projecte, que s’emmarca en les activitats d’educació ambiental adreçades a la població local que s’impulsen des del Parc, es desenvolupa sota la coordinació de Tosca Serveis Ambientals d’Educació i Turisme, SL i té com a objectius localitzar els arbres singulars, revaloritzar-los, promoure la seva conservació i enfortir els lligams amb la gent del territori. Es tracta d’un procés participatiu en el qual tothom pot aportar-hi el seu coneixement per fer possible la localització, identificació i descripció d’arbres singulars.
En el projecte es pot considerar que un arbre és singular si:
1- És una espècie molt rara a la zona.
2- Creix en un emplaçament singular.
3- Ha estat testimoni de fets històrics i culturals rellevants.
4- Té valor estètic i paisatgístic.
5- Té una edat considerable.
6- És protagonista de llegendes i/o tradicions.
7- Té unes dimensions considerables (alçada, perímetre).
8- Té una forma estranya.
Per tal de facilitar la participació de tothom, el projecte posa a l’abast de les persones interessades, eines, materials i sortides de formació que els aportarà la informació necessària per identificar i recollir les dades de l’arbre que considerin singular.
El compromís que es demana a les persones que hi col·laborin és l’enviament de dues fotografies de l’arbre d’interès (una de general i una de detall de les fulles) i les dades que se sol·liciten a la fitxa tècnica de l’arbre que es pot descarregar al blog Busquem arbres amb història. En aquest blog, també s’hi pot consultar el projecte en detall, així com la llista dels arbres inventariats fins ara, ordenats per municipis, espècies, escrits relacionats....
Les persones que vulguin participar en el procés, hi poden col·laborar a través de:
- Blog: Busquem arbres amb història
- Per l’adreça electrònica: arbres@tosca.cat
- O adreçant-se personalment al Casal dels Volcans dins el Parc Nou, (Ctra. Santa Coloma s/n, 17800 Olot. Telèfon: 972 26 81 12).
Una excel·lent idea que hauria d'arrelar arreu.
ResponEliminaBona idea! Pot esdevenir una eina per poder defensar alguns arbres de la voracitat desforestadora. També per intentar preservar exemplars plantats en parcs públics i jardins privats.
ResponElimina