El VIIè Inventari d’entitats i acords de custòdia del territori constata la maduresa de la custòdia a Catalunya
- El VIIè Inventari d’entitats i acords de custòdia, elaborat per la Xarxa de Custòdia del Territori, registra més de 40.000 hectàrees custodiades per 69 entitats a través de 765 acords, 76 dels quals s’han firmat entre el 2015 i el 2017
- Els acords de custòdia tenen un important paper en la Xarxa Natura 2000: el 44% d’acords es troben parcialment o totalment dins XN2000
- L’acord de custòdia es consolida com a una eina eficaç per gestionar i protegir espais d’interès natural a Catalunya, sent especialment útil per a projectes de conservació d’hàbitats
La XCT ha publicat recentment el VIIè Inventari d’acords i entitats de custòdia del territori. El conjunt de dades, recollides en un informe, demostra que la custòdia es consolida com a una eina per la conservació del medi ambient a Catalunya. De les dades també es constata l’enfortiment de les entitats ambientals i el compromís creixent d’aquestes per executar projectes de custòdia de qualitat.
L’Inventari s’elabora des de l’any 2003, amb una freqüència periòdica d’entre 2 i 3 anys, en base a les dades facilitades per les entitats de custòdia del territori català. Com a novetat, en aquesta darrera versió les dades recollides van acompanyades de la cartografia dels acords, que es pot consultar fàcilment online. L’accés a la cartografia té com a objectiu facilitar informació rellevant dels acords (superfície, any de signatura, durada, solapament de l’acord amb espais protegits, detecció de presència d’hàbitats d’interès, etc..), promovent així la transparència i difusió dels projectes vigents.
Des de la XCT es mostren molt satisfets de la tasca que realitzen les entitats i de l’evolució que la custòdia del territori està tenint a Catalunya. S'encaren els reptes del futur amb entusiasme i amb el convenciment que, juntament amb les entitats, la custòdia del territori esdevindrà una estratègia clau de conservació.
Cartografia dels acords de custòdia solapats amb espais Xarxa Natura 2000 i amb Espais Naturals de Protecció Especial |
En aquesta edició de l’inventari s'ha obtingut la cartografia del 74.2% dels acords totals registrats a l’inventari. En aquesta figura s'hi troben representats el 63.5% dels acords vigents a data de tancament de l’informe (desembre 2017). Per als restants, o bé no s’ha pogut obtenir cartografia o bé no hi ha autorització expressa per publicar-la. Es pot consultar l’informe complet a www.xct.cat/ca/cdt/inventari.html
- Dades clau del VIIè Inventari d’acords i entitats de custòdia del territori
- 69 entitats estan custodiant el territori, 41 de les quals són entitats privades i 28 són entitats públiques.
- Entitats com la Diputació de Girona, el Consorci de les Gavarres, la Fundació Catalunya - La Pedrera i l’IAEDEN destaquen especialment pel que fa al nombre d’acords que gestionen, que supera els 40 en cada entitat.
- Entitats com l’Associació d’Amics del Projecte Boscos de Muntanya (PBM), el Consorci de l’Alta Garrotxa i el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC), juntament amb la Fundació Catalunya - La Pedrera, destaquen per la superfície en custòdia que gestionen, que superen les 3500 ha en cada cas.
- 765 acords de custòdia, dels quals 76 s’han firmat entre el 2015 i el 2017.
- Les comarques de l’Alt Empordà (57), el Gironès (49) i el Baix Empordà (46) són les que presenten més acords de custòdia.
- La superfície coberta per acords de custòdia és de 40.072,14 ha, a les que cal afegir 308.200 ha de custòdia marina que, per les seves peculiars característiques, no consten en el còmput final.
- Les comarques amb més superfície sota acords de custòdia són l’Alt Urgell (5.361 ha), la Conca de Barberà (3.629 ha) i el Pallars Jussà (3.481 ha).
- El 44% dels acords es troben parcialment o totalment dins la Xarxa Natura 2000, concretament 26.560 ha, un 66% de la superfície total en custòdia a Catalunya.
- L’àmbit d’actuació més afavorit és el forestal, tant pel que fa a nombre d’acords (373) com a superfície coberta (19.982 ha), seguit per l’agrícola ramader, el fluvial i el marí.
- Els acords de custòdia tenen com a principal objectiu la conservació d’hàbitats (437 acords que cobreixen 13.662 ha). Destaquen també els objectius associats a la conservació de la gestió tradicional del territori i a la conservació d’espècies de fauna. Destacar que el 36% dels acords inclouen hàbitats d’interès comunitari.
- Bona part dels acords de custòdia s’implementen en finques privades (531 acords que cobreixen 25.345 ha).
- Aquestes i altres dades es poden consultar a l’informe del VII Inventari d’acords i entitats de custòdia del territori, disponible a la web de la XCT.
Mapa integrat d’entitats, acords i superfície en custòdia |
La custòdia del territori: persones que tenen cura de la terra
La custòdia del territori és un conjunt d’estratègies i instruments que impliquen els propietaris i usuaris del territori en la conservació i el bon ús dels valors i els recursos naturals, culturals i paisatgístics. En els projectes de custòdia, les entitats de custòdia assessoren als propietaris de la finca i tracen un pla de gestió orientat a la conservació dels aspectes d’interès. De la mateixa manera, possible la participació de la societat civil en la conservació del territori.
Per tal de garantir la continuïtat de les accions i per comptar amb una certa seguretat jurídica, els projectes solen ser recolzats per acords de custòdia, una eina legal recentment reconeguda en Codi Civil Català.
La Xarxa de Custòdia del Territori (XCT), entitat declarada d’utilitat pública, és una organització sense ànim de lucre constituïda per entitats, institucions i persones que impulsen el desenvolupament i l’ús de la custòdia del territori al nostre país. La XCT elabora el VII Inventari amb l’objectiu d’informar a tota la societat sobre l’estat actual de la custòdia del territori a Catalunya.
· Més informació a: www.xct.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.