dijous, 14 de novembre del 2013

Voluntaris, Botànics i Amics arbres · Arbres amics recullen llavors per la Trapa

Jornada de voluntariat del GOB
en favor de la Trapa

Diumenge passat un gran grup de voluntaris encapçalats pels botànics Joan Rita i Carles Cardona i 2 membres d’Amics Arbres · Arbres Amics. en Joan Bibiloni i jo mateix, anàrem a recol·lectar llavors per dur a terme tasques de disseminació de llavors a la zona incendiada de la Trapa. L’objectiu era arreplegar fruits per poder extreure les llavors, per posteriorment poder dur a terme tasques de dispersió a la finca pública propietat del GOB, intentant imitar la dispersió duta a terme pels aucells. Amb la germinació d’aquestes llavors i l’establiment de noves plàntules es vol aconseguir evitar la pèrdua de sòl per erosió.

Duguérem a terme una jornada de recollida de fruits de llentrisca o mata (Pistacia lentiscus) i aladern Phyllirea angustifolia. La zona de recollida va ser un camí de la perifèria del poble de Bunyola, i en un tram petit de recorregut varem arribar a recollir 15,5 quilograms de fruits de llentrisca, un grapat de fruits d’aladern i uns quants quilos de fruits d’ullastre o olivó (Olea europaea var. sylvestris) totes 3 espècies presents a la finca de la Trapa.

L’activitat estava organitzada pel GOB i comptava amb la col·laboració de Joan Rita, biòleg botànic i professor de la Universitat de les Illes Balears que explicà curiositats de les plantes mediterrànies de les quals agafaríem la llavor i característiques ecològiques del bosc mediterrani.

Carles Cardona, biòleg botànic, explicà com s’havien de recol·lectar els fruits amb una tècnica que anomenava “munyir” la mata, emprant tots els dits de la ma. També va explicar característiques ecològiques dels pins i la seva estratègia per fer front als incendis.

En Joan Bibiloni, metge i botànic amateur, gran coneixedor de les plantes, arbres i expert en falgueres, i membre de la comunitat Amics arbres · Arbres Amics, anava explicant als diversos grups de gent els noms de les plantes, curiositats i el perquè de la formació dels empelts de bruixa o escopinades de gegant, provocats per l’organisme Candidatus phytoplasma pini.

En Carles Cardona va trobar un pi que era tot ell un empelt de bruixa. En Carles també va explicar les diferents tècniques i processos que es duen a terme per tractar els fruits per afavorir la germinació de les seves llavors. Jo, en Rafel Mas, biòleg i ornitòleg del GOB, i membre d’Amics arbres,  vaig explicar el perquè de l’activitat, el destí de la llavor, i de com alguns aucells, els frugívors migrants i sedentaris actuen com a dispersors naturals de les llavors i l’efecte del pas de les llavors a través del digestiu de les aus, que és l’escarificació de la clovella i facilitació de la hidratació i posterior germinació. També vaig fer observar les larves del paràsit que crea les gal·les sobre les fulles de mata, l’insecte Aploneura lentisci.
 
En total, un grup de 38 voluntaris més els 4 guies varem gaudir d’una jornada ben entretinguda, lúdica i amena. Qui més qui manco va aprendre alguna cosa que no sabia. Na Lydia E. Larrey, que també estava de voluntària entre nosaltres, ens va fer un reportatge al diari local Última Hora i quedàrem així de guapos tots. La gent s’ho va passar tan bé que demanava quan feim la pròxima.

Rafel Mas, 14 de novembre de 2013

2 comentaris:

  1. Rafel, una entrada fantàstica. Moltes gràcies per la part que em toca. Per cert les fotos dels paràsits de les agalles són una passada de xules. Et felicit. Una abraçada.

    ResponElimina
  2. Jo només cal que plogui sense violències !
    Quina il•lussió més gran refer el paisatge i lluitar per deixar un món menys cremat als que vinguin darrera.
    Vist des d‘aquí, i pel poc que sé, em dón la sensació que ésser del GOB més que voluntariat és una heroïcitat. Pel despotisme illenc el GOB sembla tractat com una secta perillosa,al continent tenim la sort de tenir més camp per correr.
    Salut i a disfrutar de més jornades tan enriquidores com aquesta !

    ResponElimina

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.