dissabte, 26 de febrer del 2011

Mòrbol, la teranyina mortal

Mòrbol, màrbol o morbo

L’altre dia “de pagès”, en Sentes, un amic me contava que xerrant amb la seva padrina política va sorgir la conveniència de cobrir unes faltes d’arbres que tenien a un finqueta. La padrina va ser clara i contundent: “en aquell redòl de suallà no, que hi ha mòrbol!”.

El mòrbol o màrbol és produït per el fong Armillaria mellea, que en fructificar produeix un bolet comestible, encara que tan sols ho són els exemplars joves i només s’ha de consumir el capell. Algunes persones no el toleren i els produeix problemes intestinals forts. Recomanen que si es vol tastar, es faci primer en petites quantitats per veure si se n’és tolerant. També se l’anomena Alzinoi o Pollancró.

L'Armillaria pot atacar molts de tipus d'arbres fruiters (cítrics, olivera, vinya, garrovers) i també forestals (pins, polls), ornamentals, arbusts i enfiladisses, i també se l’ha trobada fins i tot vora palmeres. Aquest fong produeix rizomorfes luminiscents negra-violats sobre les arrels i les podreix quan les parasita. (J.C.Salom com. Pers.)

Bolet d'Armillaria mellea

Una de les causes de la fatiga del sòl és la presència de fongs que provoquen podridures: Armillaria o mòrbol, i Rossellinia. Aquests dos fongs són molt perjudicials i mals d’eradicar. Els arbres que els pateixen solen començar esgrogueint-se i moren de forma ràpida, quedant les fulles a dalt de l’arbre. És a l’època estival quan més forts són els atacs, que van per redols.

Sobre les arrels es desenvolupa un miceli blanquinós entre l’escorça i la fusta. Els aports d’adobs rics en potassa afavoreixen aquests fongs. En canvi la llum del sol els frena i els mata. Això ho saben ben be el pagesos i la sol·lució per “netejar” un redol infectat és l’exposició als rajos del sòl, excavar be allà on estava sembrat l’arbre, orejant i removent la terra de tan en tant (un pic cada any), eliminant totes les restes d’arrels que hi pugui haver del cultiu anterior, fer un bon clot, ben pregó, i en casos de molta virulència fer-hi un formiguer. El formiguer consisteix en un sanejament de la terra fet cremant un bons caramulls de llenya prima (la de garrover sol ser molt indicada) i cobrir-ho de terra quan encara està el caliu encès i que es doni un a combustió lenta en condicions de poc oxigen, que esterilitzarà la terra.

Si s’observen símptomes en arbres vius és convenient descobrir el coll i la base de les arrels principals i que hi pegui l’aire i el sol.

No replantar a buits deixats per arbres que han mort per aquest fong, ja que els arbrets moririen al cap de 2-3 anys.


Rafel Mas, Búger 26 de febrer de 2011


Més informació a: Jardí Mundani. Armillaria.


Fotografia: J. Bibiloni. Jardí Mundani. (Amb autorització)

Com a curiositat fora de temàtica arbraire, en mallorquí s’empra la paraula Mòrbol per descriure la falta d’higiene íntima...”aquest/a duu mòrbol pes baixos!”

2 comentaris:

  1. Un excel.lent reportatge, Rafel. No sabía que en mallorquí es deia Mòrbol a aquest fong. El que sí diuen al meu poble natal del centre de l´illa son frases com aquesta: "aquesta nevada matarà tot es mòrbol", amb el sentit de que farà net l´aire i la terra de microbis i plagues.

    En medicina hi ha moltes paraules derivades del llatí MORBUS, que significa malaltía, insània ( còl.lera morbo, morbilitat, obesitat mòrbida, morbimortalitat, etc...) i al llenguatge col.loquial també( morbós, morbositat, etc...)

    Una abraçada: Joan

    ResponElimina
  2. Gràcies per la teva aportació Joan, molt interessant!
    salut!

    ResponElimina

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.