dimarts, 2 de març del 2010

Microbellesa garangolera

Flora micològica de les garangoles de Palma

Dilluns, 22 de febrer, 7’45 hores, tenc son i no trob per aparcar.
Al final trob un lloc o ficar el cotxe vora el parc Krekovic.
El carrer General Ricardo Ortega està ple de bars, de tendes de tot a 1 euro, de tallers de cotxes, hi ha també un sortidor de benzina. Molts de concessionaris, de motos de cotxes...
Els arbres d’aquest carrer són alts i foscos, ara no tenen fulles, i no he aconseguit saber-ne l’espècie. Els han podat sempre per evitar que peguin a les façanes. Quan són grossos i desequilibrats, tomben sobre els cotxes, esclafant-los. Revenja!
A les garangoles dels arbres hi pixen els cans, també i caguen, s’hi poden trobar exemplars impressionants de femtes. De vegades a l’enfront de bars i cibercafés hi he vist litrones mig plenes, gairebé sempre buides, tirades sobre la terra.
Sobre la terra de les garangoles hi creix un tapís bacterià verd-negrós, són molt probablement cianobacteris.
Tot plegat fa una mica d’oi. Un dia vaig veure com un home hi abocava una aigua bruta com si dugués restes de cafè o alguna cosa color cafè amb llet.
A les 7’55 hores obr un ull una mica més i veig un grup de bolets creixent a dins d’una garangola, a 2 pams de la soca d’uns dels arbres del carrer General Ricardo Ortega. El grup el formen uns 6 bolets de diferent mida. Els agaf.
Passades les 8’00 hores estic mostrant els bolets a en Joan Carles i me diu: “Ah, això és gírgola de poll, una Agrocybe aegerita”...”No!, un moment!, no és una Agrocybe, això és...què punyetes és això?...”, “Me la enduré i li faré la microscòpia...”
El dimarts, passades les vuit, en Joan Carles me diu: “Rafel, te rebentaré! Saps el bolet aquest que has trobat en aquell lloc infecte? Idò és Psatyrella spadicea, i és...primera cita per Balears!”. Me duu unes imatges de la microscòpia d’aquest bolet que ha volgut ser urbà.
I pens: entre tanta immundícia, quanta bellesa s’amaga!.
Fotografies al microscopi de Psatyrella spadicea (J.C.Salom)

Pleurocistidis (P) a dalt amb cristalls d’oxalat a l’extrem. Basidis tetrasporics (B) a baix, trama de la làmina enmig i espores a l’esquerra (E). Els pleurocistidis estan als laterals de les làmines, entre els basidis.

Queilocistidis (Q), també cristalls d’oxalat i més espores (E). Presents a l’aresta de les làmines.

Rafel Mas, Búger 1 de març de 2010

3 comentaris:

  1. Aquest robot barceloní que llegeix es texte és mortal. M´he rebentat de riure.

    Rafel, enhorabona per sa troballa d´aquest bolet urbanita.

    Joan

    ResponElimina
  2. Ei, Joan
    jo també ric molt quan pos al "robot", me sorprén com llegeix de be les "," comes i que de vegades no entengui paraules molt clares.
    salut!

    ResponElimina
  3. Què fort!

    ResponElimina

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.