dimarts, 9 de març del 2010

Inversions a terres agrícoles: la nova colonització


Acaparament de terres a Amèrica Llatina

GRAIN
març 2010

Les comunitats de tot el món, i d’Amèrica Llatina, enfronten un nou tipus d’invasió dels seus territoris. Avui, els inversionistes estrangers, siguin agroempreses d’Àsia, del Golf Pèrsic o administradors de fons europeus o d’Estats Units, fan via a apoderar-se de terres a Amèrica Llatina. I mentre l’atenció dels mitjans es centra en els negocis de terres a Àfrica, al manco la mateixa quantitat de doblers i més projectes operen ja a Amèrica Llatina on els inversionistes asseguren que les seves inversions a terres agrícoles són més segures i menys controvertides –passant per alt les prolongades lluites agràries vigents a pràcticament tots els països del continent. Aquests nous acaparadors operen des de la distància i assumeixen un aura de neutralitat. Són més difícils d’identificar i els mecanismes que les comunitats podrien utilitzar per a defensar-se de la despossessió, la devastació o la contaminació de les seves terres no són clars. Aquesta nova onada d’invasions provoca nous reptes per a les comunitats i els moviments socials a Amèrica Llatina.

Llegiu aquest número de A contrapelo a El Nuevo acaparimiento de tierras en América Latina. També disponible en anglès i en francès.

Foto JV

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.