diumenge, 7 de març del 2010

El boix al barranc, un projecte de futur


El barranc de Biniaraix vol recuperar el boix

Els veïns d’aquest indret impulsen un projecte forestal “a llarg termini” amb aquesta planta d’ús ancestral

L'associació de veïns del barranc de Biniaraix, a Sóller, no atura. Ara volen impulsar un projecte mediambiental que consisteix a repoblar-ne diverses zones amb boixos, un arbust d'ús ancestral a Balears i que abans hi era molt abundant, però que va ser sobreexplotat.

Antoni Font, "barranquer" i un dels impulsors d'aquesta iniciativa, recorda que, "com a fusta amb propietats mecàniques, textura i color molt valorats pels artesans, el boix va ser usat al llarg de generacions, de manera sostenible, a les nostres illes". Font apunta que, segons treballs botànics del segle XIX, el 1850 hi havia boscos de boix amb arbres de tronc del gruix del cos d'un home. Però pocs anys després aquests boscos ancians desaparegueren per una tala excessiva i només en queden unes poques plantes de boix en localitats disperses.

Font assegura que "al barranc sempre n'hi ha hagut i encara en resten alguns exemplars a les àrees més altes (les coves d'en Mena, el salt dels Cans, el camí de l'Aladern...)". El problema és que els boixos que queden presenten una taxa reproductiva molt baixa. Ara, a través de l'associació del Barranc, es pretén "reparar el dany fet pels nostres avantpassats i plantar, inicialment, 1.000 plantons de boix en aquest indret", 500 dels quals ja serien aportats per la Conselleria de Medi Ambient, que en té al viver forestal de Menut. Asseguren que "les llavors recollides les lliurarem al Jardí Botànic de Sóller, que s'ha ofert amablement a col·laborar en el projecte".

Els impulsors de la iniciativa volen començar-ne la plantada d'aquí a dos o tres anys. La intenció és "gestionar aquestes plantes com a recurs forestal de creixement lent per obtenir, a llarg termini, un producte -la fusta- que té una gran demanda que creixerà, malgrat que la seva oferta probablement anirà declinant".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.