divendres, 24 d’octubre del 2008

Contra la naturalesa destructiva dels monocultius d'arbres



Benvolgudes amigues i amics:


A pesar de tota l’evidència documentada respecte a la naturalesa destructiva dels monocultius d’arbres, el FSC ha continuat certificant-los com a “boscos” correctament manejats. Fet que l’assemblea anual del FSC es portarà a terme del 3 al 7 de Novembre a Sud-àfrica, un nombre d’organitzacions de països on plantacions certificades per el FSC té impactes negatius han decidit difondre una carta oberta als membres i aplegar la major quantitat d’adhesions possible. Si desitjau donar suport a les comunitats locals lluitant en contra de les plantacions d’arbres, per favor adheriu-vos a la carta enviant un missatge a

support@wrm.org.uy indicant el nom, país i organització. La data per enviar les adhessions és fins el 31 d’octubre.


El WRM ha preparat a més un document especial sobre la certificació de plantacions per part del FSC, que està disponible a:

http://www.wrm.org.uy/actores/FSC/WRM_documento.pdf. Per informació addicional sobre els impactes de les plantacions podeu visitar la següent secció: http://www.wrm.org.uy/actores/FSC/Asamblea.html


Salutacions,

Ricardo Carrere



CARTA OBERTA ALS MEMBRES DEL FSC

Els sotasignats desitgen instar als membres del Forest Stewardship Council (FSC) a resoldre amb la major urgència el greu problema de la certificació de monocultius d'arbres durant l'assemblea general d'aquest organisme que tindrà lloc a Ciutat del Cap, Sud-àfrica. Atès que un dels punts a discutir serà la Revisió dels Principis i Criteris del FSC, l'assemblea tindrà l'oportunitat de modificar aquests principis de manera que quedin excloses de la certificació les plantacions d'arbres en règim de monocultiu.

Els membres del FSC, i particularment els de les càmeres ambiental i social, han de prendre consciència que la certificació d'aquestes plantacions no només erosiona la credibilitat del FSC sinó que, més important encara, soscaven els drets i la lluita de les poblacions locals que s'oposen a elles. Aquestes poblacions s'esforcen per protegir les mateixes coses que les organitzacions ambientalistes i socials van acordar que havien de ser protegides quan es van adherir al FSC: els drets i mitjans de vida de les comunitats indígenes, tradicionals i camperoles, els boscos, prades i aiguamolls, l'aigua, el sòl i la biodiversitat.

Totes les plantacions d'arbres a gran escala tenen un fort impacte sobre gairebé tot, sobretot en l'anteriorment esmentat. Existeix ara més que suficient evidència documentada d'aquests impactes en nombrosos països, que van de Sud-àfrica i Swazilàndia a Brasil, Colòmbia, Xile, Equador, Uruguai, Espanya, Irlanda i altres. La conclusió evident és que les plantacions industrials d'arbres no poden ser certificades. A pesar d'això, una vegada i una altra els certificadores acreditats pel FSC els han atorgat el segell d'aquesta institució, sense que importés en absolut que les comunitats locals s'oposessin a elles ni que aquest segell enfortís encara més a poderoses corporacions les activitats de les quals destrueixen la Naturalesa i els mitjans de vida dels pobles.
Quatre anys després d'haver-se iniciat la revisió de la certificació de plantacions per part del FSC, res ha canviat. A pesar de l'abundant documentació que demostra els efectes socials i ambientals negatius de les plantacions, ja han estat certificades almenys 8,5 milions d'hectàrees, sense contar les moltes plantacions, d'una superfície no especificada, que s'amaguen en els 37,7 milions d'hectàrees de la categoria “plantacions semi-naturals i mixtes i boscos naturals”. Ha arribat el moment que els membres del FSC i, en particular, els de les càmeres ambiental i social, decideixin quin partit han de prendre: permetre que tot segueixi com fins a ara o lluitar per un canvi; protegir els interessos de les grans corporacions papereres i forestals o els drets de les comunitats locals i la Naturalesa; seguir acceptant que les plantacions són “un tipus de bosc” o reconèixer que plantacions i boscos no tenen res en comú; donar aparença ecològica a un ús de la terra summament perjudicial, o oposar-se a la destrucció ambiental i social. Exhortem llavors als membres del FSC que comparteixen el nostre desig de protegir a les poblacions locals i la Naturalesa contra els danys causats per l'expansió de les plantacions d'arbres, a aixecar la seva veu a la pròxima assemblea general per a contribuir així a l'assoliment del canvi necessari.


Centro de Estudos e Pesquisas para o Desenvolvimento - CEPEDES Brasil

Federação de Órgãos para Assistência Social e Educacional - FASE Brasil

CENSAT-Amigos de la Tierra Colombia

COECOCEIBA Amigos de la Tierra Costa Rica

Observatorio Latinoamericano de Conflictos Ambientales - OLCA Chile

Acción Ecológica Ecuador

Asociación pola Defensa da Ria - APDR España

Asociación para a Defensa Ecolóxica de Galicia -ADEGA España

Federación Ecoloxista Galega - FEG España

Grupo Guayubira Uruguay

Red de Acción en Plaguicidas RAPAL Uruguay

REDES - Amigos de la Tierra Uruguay

Timberwatch Coalition Sudáfrica

Movimiento Mundial por los Bosques Tropicales




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.