diumenge, 13 d’abril del 2008

Dia 17 d'Abril, Dia Internacional de la Lluita Camperola



Les corporacions transnacionals d’agronegocis (TNC)causen la crisi alimentària global.


Crida de la Via Camperola per a 17 d'Abril, Dia Internacional de la Lluita Camperola.


La crisi alimentària mundial està començant a aparèixer en la seva imatge real aquest any. Durant les últimes dècades la fam estava"amagada" a àrees rurals o zones marginals. Ara el nombre d’ afectats està augmentant i molta més gent ja no pot aguantar més. Estan sorgint disturbis per aliments i files de gent famolenca a molts llocs del món.

Àfrica i Àsia són els majors afectats per la fam i la misèria a les zones rurals, i pels efectes creixents del canvi climàtic. El desenvolupament econòmic i el creixement beneficien només a una minoria de la població i provoquen danys ambientals i no resolen la situació extremadament precària de la gran majoria. A la Índia el boom econòmic beneficia només a una petita part de la població. Al mateix temps, l'economia basada en l'agricultura camperola està sent arruïnada i milers de camperols acaben les seves vides suïcidant-se per la desesperació i la pobresa. Joves camperols d'Indonèsia,Filipines, Tailàndia, Bangla Desh han d'abandonar les seves famílies i llogarets per anar a altres països, perquè allà no hi ha possibilitats de poder guanyar-se la vida. A la regió de Llatinoamèrica s'estan produint desenvolupaments del mateix tipus. La terra cultivable ja no pertany a població rural. Han de treballar la terra de la qual van ser propietaris com mà d'obra barata. Alguns fugen a les ciutats intentant millorar les seves vides, però per desgràcia cada nit han d'anar-se a dormir amb l'estómac buit.

Les grans empreses transnacionals d’agronegocis (TNC) volen augmentar el control sobre l'alimentació mundial i l'economia agrícola. Això ha estat possible a causa de la liberalització del comerç i la inversió a l'agricultura. S'han portat a terme acords a nivell internacional a través de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), els tractats de lliure comerç (TLC) i els Acords d'Associació Econòmica (EPA). Està rebent suport a través de programes del Banc Mundial i del FMI, que donen suport als agronegocis com a prioritat en les polítiques alimentàries i agrícoles a molts països.

Els subsidis governamentals destinats a les TNCs d’agronegocis en el nord són dirigits a l'agricultura industrial, eliminant granges en el Nord i en el Sud per mitjà del dúmping. A través de la revolució verda, les TNCs d’agronegocis exclouen la saviesa i els coneixements locals a l'agricultura i imposen noves tecnologies i productes agrícoles que els camperols han de comprar, depenent així d'ells. Avui dia, l'avarícia de les TNCs d’agronegocis és fins i tot més perillosa, ja que pretenen apoderar-se de molta més terra per a convertir-la en monocultius per agrocombustibles, és a dir, per a conrear aliments per als automòbils.



Clarament, les TNCs d’agronegocis volen acabar amb l'agricultura familiar i fer que ja no siguin els camperols qui alimentin les persones en el món, perquè els seus objectius són controlar el mercat mundial dels aliments i convertir la producció camperola en producció industrial. Després d'expropiar a molts petits agricultors i camperols, exploten als consumidors augmentant els preus mundials d'aliments.

L'operació de les TNCs d’agronegocis és realment en contra dels éssers humans i la sostenibilitat del planeta, no hauríem de permetre'ls continuar amb les seves operacions. Hauríem de parar-los i recobrar els drets dels pobles a l'agricultura, el dret a produir bons aliments per a tot el món. Per a la commemoració aquest any del 17 d'Abril, el Dia Internacional de la Lluita Camperola, la Via Camperola fa una crida als seus membres i altres moviments socials per a realitzar activitats en contra de les TNC:

1. A enviar abans del 17 d'abril reportatges i informació sobre l'impacte de les TNC d’agronegocis que creen fam i pobresa per a agricultors familiars i camperols. Nosaltres recollirem la seva informació i la publicarem a la llista www.viacampesina.org durant tot el 17 d'abril. Podeu enviar-nos qualsevol informació com incidències de fam, violació dels drets humans, impactes negatius a la cultura i valors de les persones, deutes, problemes de salut, expropiació de terra cultivable, desastres naturals i altres situacions causades per les operacions d’agronegocios TNCs al seu poble, zona o país.

2. A organitzar activitats entorn o durant el 17 d'abril (seminaris, debats públics, accions, mobilitzacions,conferències de premsa) per a exposar els impactes de les TNC d’agronegocis i per a desprestigiar el seu paper en el sector de l'alimentació. Aquestes activitats poden també mostrar el que ha estat proposat per les organitzacions camperoles i altres moviments socials com alternatives al model neoliberal. Pode enviar el reportatge o informació a l'Operativa Internacional i la Via Camperola a través de Tejo Pramono al correu electrònic: pramono@viacampesina.org

De




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.