dijous, 31 de gener del 2008

Ramon Margalef


Barcelona ret homenatge a
Ramon Margalef


El biòleg i ecòleg Ramon Margalef (1919-2004) tindrà una mostra de reconeixement al barri del Guinardó, on va passar una bona part de la vida. I és que en un dels actes de cloenda de Barcelona Ciència 2007, l'ajuntament barceloní descobrirà avui una placa d'homenatge, col·locada a la casa on va residir del 1952 al 1981, situat a la Ronda del Guinardó 31.

Un pioner de l'ecologia moderna

Profunda és la petja de Ramon Margalef en la ciència catalana. Pioner de l'ecologia moderna, fou un dels especialistes en biologia marina i limnologia (la branca que estudia els ecosistemes de les aigües continentals) més prestigiosos. Doctorat en ciències naturals l'any 1967, va obrir la primera càtedra de la Universitat de Barcelona (UB) dedicada a aquesta disciplina. Va professar-hi fins el 1986 i fins el 1992 en va ser professor emèrit. Va signar més de tres-cents estudis i una dotzena de llibres, i va demostrar una preocupació constant per les actuacions humanes sobre la natura, que, segons explicava, també impliquen l'augment de les desigualtats humanes. Una de les darreres aportacions a la seva disciplina científica va ser la participació en el catàleg de l'exposició 'Habitar el món', oberta al Fòrum Universal de les Cultures de Barcelona. Per tot plegat va rebre moltes distincions científiques importants.

Cloenda de Barcelona Ciència 2007

A l'homenatge d'avui, un dels actes de cloenda de Barcelona Ciència 2007, que durant més d'un any ha ofert múltiples activitats de divulgació científica per a tots els públics, hi assistiran els seus fills i néts, a més del responsable de Cultura de l'ajuntament, Jordi Martí, i de la regidora del districte Horta-Guinardó, Elsa Blasco. De Barcelona Ciència 2007, encara se'n poden veure algunes exposicions: 'Univers Terra Vida Humanitat' (Museu de Ciències Naturals), 'Atrapats al gel' (Museu Marítim), 'Navegant per la ciència', 'Càmeres fotogràfiques en el temps' (Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa), 'Plantes, remeis i apotecaris' (Monestir de Pedralbes), 'L'arqueologia a Barcelona' (Museu d'Història).

Notícia de:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.