dimecres, 30 de gener del 2008

Espècies exòtiques ecològicament adverses


Espècies exòtiques invasores:
més que un assumpte tècnic

L'Òrgan Subsidiari d'Assessorament Científic, Tècnic i Tecnològic (SBSSTA) de la Convenció sobre Diversitat Biològica (CDB) celebrarà la seva tretzena reunió entre el 18 i el 22 de febrer de 2008 a Roma. A l'agenda de la reunió hi ha dos assumptes d'extrema importància per a les inquietuds del WRM: la diversitat biològica forestal i les espècies exòtiques invasores. Encara que es tractaran per separat (a la reunió plenària i en un grup de treball respectivament), creiem que ambdós temes estan inextricablement relacionats.

Les espècies exòtiques invasores són una important causa de pèrdua de biodiversitat en els boscos i altres ecosistemes, però rarament s'esmenta o tracta l'assumpte de les espècies exòtiques invasores de les plantacions d'arbres, a pesar que algunes espècies d'eucaliptus, pi i acàcia ja han tornat invasores a molts països, com Sud-àfrica, Xile, EEUU i Uruguai entre altres.

Encara que hi ha moltes definicions del concepte “espècie exòtica invasora”, potser la més acceptada és “espècie no indígena que afecta en forma adversa econòmica, ambiental o ecològicament els hàbitats que envaeix”. Quan hi ha un “hàbitat afectat en forma adversa” no importa molt com va ocórrer la invasió: si van ser els animals, les aus, l'aigua o el vent qui van portar les llavors de les espècies vegetals que després es van disseminar espontàniament en aquest hàbitat o si aquestes van ser introduïdes per empreses de plantacions i van resultar en efectes econòmics, ambientals o ecològics adversos. D'acord amb l'anterior, tots els monocultius a gran escala d'arbres exòtics són invasors per a les comunitats locals els hàbitats de les quals, i per tant també els seus mitjans de sosteniment, es veuen afectats en forma negativa per aquestes plantacions.

A causa dels impactes sobre la biodiversitat resultants de la plantació a gran escala d'espècies exòtiques en forma de monocultiu, la Convenció sobre Biodiversitat també hauria de tractar-los com perilloses espècies exòtiques invasores. Referent a això, els perits del SBSSTA haurien de plantejar i respondre la pregunta bàsica: aquest tipus de plantació d'arbres exòtics afecta adversament els hàbitats que envaeix o no? En cas afirmatiu, està clar que des de la perspectiva de la conservació de la biodiversitat caldria prohibir-les de la mateixa manera que s'ha prohibit el comerç de llavors i plantes d'altres espècies invasores (per exemple Lantana camara, Solanum mauritianum) a molts països. S’haurien de plantejar i respondre preguntes similars sobre els arbres d'enginyeria genètica. Existeix el risc que perjudiquin els hàbitats econòmica, ambiental o ecològicament? Podrien disseminar-se espontàniament? El seu pol·len podria contaminar a altres espècies? Si la resposta és afirmativa, la resolució de la COP8 que insta a aplicar el Principi de Precaució s’hauria d'ampliar a la prohibició total de l'alliberament d'arbres d'enginyeria genètica.

A pesar que les espècies de les plantacions poden disseminar-se espontàniament per vent, aigua, aus o animals (i el mateix pot ocórrer amb els arbres GM), les plantacions en si no neixen soles, ni tampoc la investigació en arbres GM. Ambdues són resultat de decisions corporatives la fi de les quals és augmentar els seus guanys. Sota aquesta llum, si veiem el tema de la biodiversitat des d'una perspectiva política i econòmica, és clar que les corporacions transnacionals són l'espècie exòtica invasora més perillosa de totes. Igual que les seves contraparts invasores naturals, envaeixen terres i boscos i destrueixen hàbitats que brindaven sosteniment a innombrables altres espècies i a les persones del lloc. En aquest butlletí hi ha exemples suficients (i molts més en els 125 nombres anteriors) que demostren el que s’ha dit: corporacions mineres a Índia, Congo, Bangla Desh; corporacions de la cel·lulosa i el paper a Xile i Estats Units; corporacions petrolieres i fusteres a Equador; corporacions del palmell setrill a Indonèsia; corporacions contaminants en Zimbabwe. Totes elles estan envaint i destruint hàbitats rics en biodiversitat i la sustentació dels pobles locals. No obstant això, no aspirarem a que el SBSSTA abordi aquest tema fonamental. El que sí esperem és una mica més en línia amb el seu mandat com òrgan assessor de la CDB: - que adopti una definició de boscos que exclogui les plantacions a gran escala com a tals - que urgeixi a la CDB a recomanar als governs que detinguin l'expansió dels monocultius a gran escala d'espècies exòtiques d'arbres - que recomani a la CDB que prohibeixi la plantació d'espècies d'arbres que ja han demostrat ser invasores - que recomani a la CDB que prohibeixi els arbres transgènics. Aquests serien resultats molt positius d'aquesta reunió del SBSSTA, tant per a la gent com per a la biodiversitat.

Per a més informació:

Fotos: JVLilloColomar

5 comentaris:

  1. Amic Joan Vicenç, m'he permès la llibertat de recomanar el vostre blog tot parlant del post anterior i aportant també el link cap al programa per la Terra. Salut, petons i que la terra ens aculli, que els homes els tenim sonats.

    ResponElimina
  2. I a més, molta gent acaba pensant que les espècies invasores són autòctones, doncs les ha vist tota la vida. Parlo per exemple de la canya de riera (arundo donax) l'herba de la Pampa (Cortaderia selloana) el vernís del japó (Ailanthus altissima) i fins i tot el pi pinyoner.

    Bé, de fet, des dels romans fins ara la península ibèrica s'ha desforestat totalment un mínim de dotze vegades, així que d'original no sabem ben bé que en queda,tret de l'Abies pinsapo i quatre espècies més. Qui en vulgui saber més del tema pot llegir Historia de los bosques, el significado de la madera en el desarrollo de la civilización. John Perlin, Ed. GAIA proyecto 2050, que és un llibre molt amè.

    ResponElimina
  3. Tema molt interessant:
    M'ha agradat molt la definició d'espècie exòtica invasora.

    Permeteu-me que opini sobre el tema!:

    Intro
    Malauradament la indústria mana. La indústria té molt poder i fins i tot a nivell polític i perquè no dir-ho, científic. Què vol la indústria? Producció. L'hi és igual el demés.
    Jo crec que passa una cosa. Aquí s'inverteix en fusta de qualitat, cosa que significa que la gestió sigui molt més respectuosa. En part, això és així perquè els europeus hem pres consciència que cal una gestió, controls etc... Però això significa una altre cosa: Desplaçar la gestió destructiva a països subdesenvolupats (és a dir, el paper i demés per amèrica llatina).

    La indústria es frega les mans perquè veu moltes oportunitats a l'amèrica llatina. És igual la consciència ambiental aquí perquè allà no n'hi ha i si n'hi ha, ràpidament és reprimida o bé la cosa és solucionada amb 2 duros. Aquí la pressió social i demés no permetrà jugar amb transgènics però a l'amèrica llatina això no serà problema. El que intenta fer la indústria és utilitzar la seva influència (política i econòmica) per decidir ella com ho vol. Per ells, el fil a l'agulla és investigar aquí per "provar" allà, per continuar produïnt el nostre paper amb uns bons sous i a preus ridículs, perquè? perquè produïr allà els surt tirat i perquè invertir en investigació els surt tirat (perquè llavors els compensa). La manca de lleis, controls i demés els permet provar les mil-i-una allà(transgènics, tallades bestials, exòtics...) sense les multes de ningú.

    D'alguna manera, si mirem la consciència ambiental europea a nivell planetari, jo crec que és un fracàs total. Un fracàs total perquè, no només gastem moltíssima energia en coses que no representen el problema real, sinó el que hem fet ha estat dir: "no volem la merda a europa ni volem crear-la", però alhora "volem continuar com fins ara", i això significa desplaçar a un altre lloc la merda....

    Sincerament, és preocupant, el tema dels transgèncis i això dels monocultius de les amèriques "a lo bestia"....

    ResponElimina
  4. Hi ha moltes d'espècies de flora introduïdes des de fa molts d'anys i que han tornat invasores i molt difícils d'eradicar.
    Ara bé el problema es presenta sobretot quan els interessos econòmics prevalen sobre els ecològics o sobre els de la població local. Això als nostres àmbits geogràfics mediterranis (Països Catalans) no implica cap problema, aquí definitivament s'ha apartat l'interès de l'explotació forestal per l'interès paisatgístic forestal. Però a Galícia, per exemple, en pateixen i molt les conseqüències. A altres articles ja n'he parlat.
    A les Illes i pel que fa a arbres hem de parlar sobretot de l'Ailanthus altissima. Un problema als torrents, comellars, xaragalls de Menorca i d'alguns torrents de Mallorca. Incomprensible la desídia dels diferents governs en solucionar aquest problema. D'aquest tema en parlaré més específicament en altres articles, exposant criteris personals de possibles solucions.
    Salut i gràcies pels comentaris.
    JV

    ResponElimina
  5. Doncs si, estan que no caguen amb el carpobrotus i pots fartar-te de veure ailanthus per tot arreu al creuar Menorca.
    Esperem atentament un article que ens faci pensar gracies als teus criteris sempre tan encertats.

    ResponElimina

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.