"El valor d'un paisatge"
El proper diumenge dia 5 d'agost a TV3 i el dimarts dia 7 a TVCI es torna a emetre al programa 30 Minuts el reportatge "El valor d'un paisatge", sobre les ràpides transformacions que es produeixen en el territori, i els interrogants sobre quins seran els nostres paisatges en el futur.
El programa se centra especialment en els casos del Maresme (el creixement residencial que pressiona les zones agrícoles i naturals) i el Priorat (el "boom" de la vinya i les iniciatives d'alguns viticultors per adoptar pràctiques menys agressives amb el medi natural)
També es fa referència a polítiques públiques de paisatge, com la elaboració dels catàlegs de paisatge de Catalunya, i iniciatives privades com la de la fundació Territori i Paisatge a la muntanya d'Alinyà. Es recullen diverses actuacions de recuperació i millora paisatgística, com les que s'han fet a l'antic abocador del Garraf o el Jardí Botànic de Barcelona. Hi intervenen Ramon Folch, Jordi Sargatal, Oriol Nel·lo, Joan Nogué, Francesc Navés, Enric Batlle i Sebastià Jornet, entre d'altres.
El paisatge de Catalunya està canviant de forma radical. El que abans semblava inalterable ara està en permanent estat de transformació, i costa trobar els paisatges familiars en mig de la proliferació de nous barris, carreteres i rotondes. Molts paisatges, per exemple al Maresme, són agrícoles, però es paguen preus molt alts pel sòl i polígons industrials, noves infrastructures i la dispersió urbana van esquitxant tot el territori. Si els pagesos abandonen, qui es cuidarà dels paisatges en el futur? La desaparició de paisatges te un impacte psicològic: el paisatge està molt lligat al sentit de pertinença. Mobilitzacions i protestes a la majoria de comarques són la prova que el paisatge preocupa.
En el reportatge, persones molt lligades al seu territori ens parlen de la manera en què viuen els canvis. Ells, i també urbanistes i planificadors, fan propostes de què es pot fer per assegurar que conservem per al futur un patrimoni comú.
Al Priorat, l'èxit del vi atreu inversions milionàries i s'han fet plantacions amb un fort impacte paisatgístic. Alguns viticultors van en el sentit contrari: busquen una agricultura menys agressiva i més ben integrada a la naturalesa. Creuen que el paisatge és una marca de qualitat per als seus productes. La comarca impulsa una Carta del Paisatge per fer compatible el desenvolupament amb la preservació dels valors del paisatge.
Hi ha iniciatives públiques i privades per millorar els paisatges: la Fundació Territori i Paisatge compra finques per protegir-les. Hi ha interessants projectes que converteixen paisatges degradats en parcs i altres espais atractius. Però la realitat diària demostra que el paisatge és una assignatura pendent. El territori, sobretot l'entorn de ciutats i pobles, està molt desendreçat i es construeix sense gaire criteri. Per fer front al desgavell, la Generalitat vol que el paisatge formi part de la planificació territorial i els plans urbanístics. Però la clau està en la conscienciació de tota la societat de que el paisatge és important per a la qualitat de vida i que cal gestionar-lo millor pensant en el futur.
Un reportatge de: Alonso Carnicer i Sara Grimal, muntatge: Maria Josep Tubella.
El programa "30 minuts" s'emet els diumenges després del "TN Vespre" per TV3 i es reemet dimarts, a les 05.00, al 3/34 i a les 04.15 a TVCi . Dilluns, a les 21.30 s'emet el programa del diumenge anterior també al 3/24.
·
Article d'extremada utilitat, si senyor, no ho sabia. Estarem atents!
ResponEliminaho mirarem!
ResponEliminasalutacions
Molt maco. molt polit, molt aseptic i gens comprometedor de ningú. TV3 és la nostra !
ResponEliminaSi el reportatge fos comprat segur que més d'un surtiria retratat. Mentre la gent tinguin problemes per a fer bullir l'olla el paisatge estarà com està. Temps a venir la mainada dirà que els avis eren uns dropols.