dijous, 8 de març del 2007

La dona i l'arbre


A la matinada vaig emergir. És estrany tot el que s’ha esdevingut des d’aquell dia a l’aigua, la darrera vegada que vaig veure a Yarince. Els vells deien a la cerimònia que viatjaria cap al Tlalocan, els jardins tebis d’orient – país del verdor i de les flors acaronades per la pluja tènue – però em vaig trobar sola per segles en una morada de terra i arrels, observadora esbalaïda del meu cos desfent-se en humus i vegetació. Tant temps sostenint records, vivint de la memòria de maraques, estrèpit de cavalls, els motins, les llances, l’angunia perduda, Yarince i les nervadures fortes de la seva esquena. Feia dies que escoltava els petits passos de la pluja, les grans corrents subterrànies apropant-se a la meva morada centenària, obrint túnels, atraient-me a través de la porositat humida del sòl. Sentia que el món estava pròxim, ho veia apropar-se en el diferent color de la terra.

Vaig veure les arrels. Les mans esteses, cridant-me. I la força del mandat em va atreure irremissiblement. Vaig penetrar a l’arbre, en el seu sistema sanguini, ho vaig recórrer com una llarga carícia de saba i vida, un obrir de pètals, un estremiment de fulles. Vaig sentir el seu tacte rugós, la delicada arquitectura de les seves branques i em vaig estendre en els passadissos vegetals d’aquesta nova pell, llevant-me la peresa després de tant de temps, amollant la meva cabellera, mostrant-me al cel blau de núvols blancs per escoltar els ocells que canten com abans.

També vaig cantar amb les meves noves boques (hagués volguda dansar) i hi va haver tarongina sobre el meu tronc i a totes les meves rames, olor de taronges. Em demano si hauré arribat, a la fi, a les terres tropicals, al jardí d’abundància i descans, a l’alegria tranquil·la i inacabable reservada als que moren baix el signe de Quiote-Tláloc, senyor de les aigües... Perquè no és temps de floracions; és temps de fruits. Però l’arbre ha pres el meu propi calendari, la meva pròpia vida; el cicle d’altres horabaixes. Ha tornat a néixer, habitat amb sang de dona.

Gioconda Belli
La mujer habitada


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.