dissabte, 10 de febrer del 2007

Tala salvatge a Tollos

Denúncia d’una tala salvatge a Tollos (el Comtat)
La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció denuncia una tala salvatge de carrasques que ha tingut lloc en les proximitats dels masos de Capaimona (Tollos), en un carrascal que es troba a cavall entre els termes de Tollos (el Comtat) i de la Vall d’Alcalà (la Marina Alta).
Segons el grup ecologista, aquesta agressió afecta una superfície d’unes dos hectàrees on s’han tallat moltes desenes de carrasques adultes i ben desenvolupades, sense altre objectiu que extraure camionades de llenya. Les conseqüències són ben greus, ja que s’ha atemptat contra un dels dos o tres carrascals millor desenvolupats i més madurs de tota la comarca del Comtat. Cal dir, a més, que aquesta zona està inclosa en el Lloc d’Interés Comunitari "Valls de la Marina", que integra la Xarxa europea Natura 2000, i també forma part de l’àrea d’esmorteiment d’impactes del Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva.
L’àrea afectada per l’agressió, que fita amb la comarca de la Marina Alta, pateix ja una forta desforestació a conseqüència dels incendis que periòdicament arrasen les formacions vegetals, les quals només amb moltes dificultats poden arribar a l’estat adult -com és el cas excepcional del carrascal on s’ha produït aquesta tala.
Sembla que aquesta actuació, fortament impactant i abusiva, no compta amb cap projecte o estudi que la puga justificar mínimament, sinó que es tracta simplement d’una extracció pura i dura de fusta de carrasca, que ha provocat el desmantellament, des del punt de vista formal i ecològic, d’una vegetació que evolucionava ràpidament cap a la situació de clímax o màxim desenvolupament vegetal, amb un augment i millora important de la seua biodiversitat.
La Carrasca-Ecologistes en Acció denunciarà aquesta atemptat a la Conselleria de Territori i Habitatge, exigint-li que identifique urgentment els autors de la destrossa i que els aplique una sanció exemplar. El grup ecologista està convençut que aquesta tala no compta amb l’autorització de la Conselleria; si fóra així, considera que el cas seria encara més greu i que s’hauria d’obrir una investigació i depurar les corresponents responsabilitats en el si d’aquest organisme.
Aquesta tala també posa en evidència la falta d’agents forestals i de mitjans suficients per a la vigilància i protecció efectiva de les nostres serres, necessària per a prevenir les agressions ambientals i detectar ràpidament les que no s’hagen pogut impedir, de manera que s’eviten danys que, en termes ambientals, solen ser irreparables i irreversibles.
Per últim, el col·lectiu ecologista denuncia les contínues declaracions exclusivament propagandístiques d’Esteban González Pons, conseller de Territori i Habitatge, sobre l’increment dels efectius dedicats a la vigilància, denúncia i persecució dels atemptats ambientals. La imatge que pretén vendre el conseller contrasta fortament amb l’existència de nombroses agressions ambientals que queden sense les sancions oportunes, sovint a causa de la falta de voluntat política.

· Article publicat a Diari No Tan a Prop el dia 08.02.2007 ·
*

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.