divendres, 19 de gener del 2007

Maputxes i eucalyptus


El conflicte amb les empreses forestals a territori maputxe


Andrés Cuyul és un professional maputxe de gulumapu (Xile). Es va fer present en el Serpaj, a Bones Aires, per a informar sobre els conflictes que sofreix el seu poble:

A la intervenció en una activitat de la Comissió per el Refugi Polític a Argentina, abordà principalment el conflicte amb les empreses forestals, l’expansió de les quals a territori maputxe provoca migracions, pobresa, contaminació i persecució judicial a qui s’hi oposa. Abans d’arribar al present, fa un necessari ancoratge en el recorregut històric de la despulla que habilità la implementació de les regles avui vigents. L’objectiu de rescatar la ponència és reposar una mirada general, de procés, sobre la problemàtica del territori i la seva contradicció amb el model actual productiu d’extracció forestal i els seus fonaments polítics.



L’Estat Xilè té un conflicte amb el poble maputxe, un conflicte d’interessos i d’asimetries de poder. Un poble que existeix fa milers d’anys ha anat configurant el seu desenvolupament territorial a partir del que avui en dia és el sud de Xile i Argentina. A la part de Xile al sud del Bio Bio, Octava, Novena i Décima Región, i a Argentina principalment cap al sud del que avui és Río Negro i Neuquén (encara que també podem incloure la província de Bones Aires).



El conflicte d’interessos que té l’Estat de Xilè amb el poble maputxe pren complexitat a partir de la incorporació de un nou actor que apareix amb l’aplicació del model neoliberal. Aquest nou actor són les empreses forestals, i irrompen en el territori maputxe, perquè s’ha d’entendre que el territori és la base del manteniment natural, econòmic, cultural i simbòlica del nostre poble, sense el qual no pot existir. Aquesta irrupció de les empreses forestals es tradueix en la implantació del monocultiu, específicament pi i eucaliptus.

De Biodiversidad en América Latina


Per a més informació:

2 comentaris:

  1. Caro Joan,

    Os interesses econômicos transformam o homem em monstro, em lobo de sua própria espécie. Aqui na América Latina bem como em todos os cantos da Terra, sinto até medo quando vejo que alguém toma coragem e sai à luta na defesa dos interesses das classes menos favorecidas: não demora e aparece a reação do poder! É muito triste, eu sinto um grande desânimo frente à imbecilidade do ser humano. É lamentável que pessoas como Jorge Suárez Marihuan, Alex Lemun y Zenón Díaz Necul tenham que sofrer pelo simples fato de sonhar.

    Una abraçada de tu amiga Dalva.

    ResponElimina
  2. Visca els maputxes!

    A Tarraghona l'Ajuntament està tallant arbres a sac. Vegeu-ho en un link del 2016: http://tarragona2016.blogspot.com/2007/01/jard-zen-la-plaa-verdaguer.html#links

    Visca els arbres!

    ResponElimina

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.