dimecres, 31 de gener del 2007

L'escarabat morrut a El Masnou

El Masnou
La plaga afecta les palmeres

Continua el tiberi de l'escarabat morrut

Ha travessat continents per arribar a casa nostra, i ara creua el Maresme de nord a sud vencent el fred i alimentant-se d'allò que més li agrada. La plaga de l'escarabat morrut ha actuat a El Masnou, i dues palmeres de gran tamany són víctimes de la seva fam. El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DARP) lluita des de fa dos anys contra aquest insecte provinent del sud-est asiàtic, però de moment només compta amb un pla de prevenció i mesures de lluita experimental sense gaire resultats.
Els dos primers casos confirmats al municipi d'El Masnou s'han detectat a l'urbanització de Can Teixidó -que limita amb Alella- i al centre de la vila. Totes dues denúncies alertaven de la mort de les palmeres en finques particulars, i el color groguenc i l'assecament de les fulles centrals no deixaven cap dubte sobre la causa.
Malauradament, la plaga del morrut de la palmera no té control. En detectar arbres afectats -palmera canària i datilífera- cal arrencar-los i incinerar-los immediatament per evitar que proliferi. Prèviament cal comunicar-ho a Medi AMbient, que es farà càrrec de les despeses.
EL Rhynchophorus ferrugineus Olivier és un escarabat de color vermellós que quan arriba a la fase adulta pot arribar a mesurar uns cinc centímetres, i que està dotat d´un bec allargat molt característic. La Les femelles posen de 300 a 400 ous al teixit tendre de la corona de les palmeres i a les ferides del tronc.
La Generalitat va decretar-ne la presència oficialment l'any passat. Des d'aleshores, els tècnics combaten sense gaire fortuna aquesta plaga amb mesures preventives i algunes tècniques experimentals.



Imatge de les palmeres afectades, i detall de les destrosses ocasionades pel morrut.


Àlex Domínguez (laMalla.net)
· Article publicat a La Malla el 30/01/2007 ·
*

5 comentaris:

  1. L'escarbat morrut encara no, però la Paysandisia archon, un altra importació que mata les palmeres, ja és a Menorca. Quins desastres! I és especialment trist perquè, a una illa, hauria estat fàcil evitar que hi entrés...

    ResponElimina
  2. Déu ni dor, en comptes de gastar-se tants calers en curar no sería millor prevenir?? Fer un millor control com es fa a vegades amb la droga? Val que sería difícil però les consequències segurament són pitjors; Si es registrés tots els mercants susceptibles de dur insecte, o es registressin o prohibir les plantes ornamentals als passatgers etc... i realment hi ha tant insectes com patologies encara més perilloses que podrien amenaçar tot Europa, a més, un cop s'instalen entre que tenen un creixament ràpid per la manca de resistència que troben i que la gent o no s'en dóna conta o volen actuar per pròpis mitjans, llavors ja és tard.

    ResponElimina
  3. JA HA ARRIVAT A MONTMELÓ

    ResponElimina
  4. JA HA ARRIVAT A MONTMELÓ

    ResponElimina
  5. Sóc una alumna de 1er de BATX que està fent el seu Treball de recerca sobre "la plaga del morrut" al Maresme (sobretot a Palafolls).
    Faig un apartat dedicat a l’opinió publica, així que, si podeu podeu, seria de gran ajut que respongueu a alguna d’aquestes preguntes:

    1) Creus que aquesta plaga modifica greument el paisatge típic del Maresme? Perquè?
    Pot ser la responsable de l’extinció d’aquest tipus de Palmeres a Catalunya?

    2) Creus que aquesta plaga pot comparar-se a alguna vista anteriorment (com la que va matar totes les vinyes a la postguerra?)

    Moltissimes gràcies!

    PD. Si algú vol comentar algo més sobre el tema o enviar-me les respostes, el meu mail és martina.agusti@gmail.com

    ResponElimina

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.