Ha travessat continents per arribar a casa nostra, i ara creua el Maresme de nord a sud vencent el fred i alimentant-se d'allò que més li agrada. La plaga de l'escarabat morrut ha actuat a El Masnou, i dues palmeres de gran tamany són víctimes de la seva fam. El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DARP) lluita des de fa dos anys contra aquest insecte provinent del sud-est asiàtic, però de moment només compta amb un pla de prevenció i mesures de lluita experimental sense gaire resultats.
Els dos primers casos confirmats al municipi d'El Masnou s'han detectat a l'urbanització de Can Teixidó -que limita amb Alella- i al centre de la vila. Totes dues denúncies alertaven de la mort de les palmeres en finques particulars, i el color groguenc i l'assecament de les fulles centrals no deixaven cap dubte sobre la causa.
Malauradament, la plaga del morrut de la palmera no té control. En detectar arbres afectats -palmera canària i datilífera- cal arrencar-los i incinerar-los immediatament per evitar que proliferi. Prèviament cal comunicar-ho a Medi AMbient, que es farà càrrec de les despeses.
EL Rhynchophorus ferrugineus Olivier és un escarabat de color vermellós que quan arriba a la fase adulta pot arribar a mesurar uns cinc centímetres, i que està dotat d´un bec allargat molt característic. La Les femelles posen de 300 a 400 ous al teixit tendre de la corona de les palmeres i a les ferides del tronc.
La Generalitat va decretar-ne la presència oficialment l'any passat. Des d'aleshores, els tècnics combaten sense gaire fortuna aquesta plaga amb mesures preventives i algunes tècniques experimentals.
Imatge de les palmeres afectades, i detall de les destrosses ocasionades pel morrut.
Àlex Domínguez (laMalla.net)
· Article publicat a La Malla el 30/01/2007 ·*
L'escarbat morrut encara no, però la Paysandisia archon, un altra importació que mata les palmeres, ja és a Menorca. Quins desastres! I és especialment trist perquè, a una illa, hauria estat fàcil evitar que hi entrés...
ResponEliminaDéu ni dor, en comptes de gastar-se tants calers en curar no sería millor prevenir?? Fer un millor control com es fa a vegades amb la droga? Val que sería difícil però les consequències segurament són pitjors; Si es registrés tots els mercants susceptibles de dur insecte, o es registressin o prohibir les plantes ornamentals als passatgers etc... i realment hi ha tant insectes com patologies encara més perilloses que podrien amenaçar tot Europa, a més, un cop s'instalen entre que tenen un creixament ràpid per la manca de resistència que troben i que la gent o no s'en dóna conta o volen actuar per pròpis mitjans, llavors ja és tard.
ResponEliminaJA HA ARRIVAT A MONTMELÓ
ResponEliminaJA HA ARRIVAT A MONTMELÓ
ResponEliminaSóc una alumna de 1er de BATX que està fent el seu Treball de recerca sobre "la plaga del morrut" al Maresme (sobretot a Palafolls).
ResponEliminaFaig un apartat dedicat a l’opinió publica, així que, si podeu podeu, seria de gran ajut que respongueu a alguna d’aquestes preguntes:
1) Creus que aquesta plaga modifica greument el paisatge típic del Maresme? Perquè?
Pot ser la responsable de l’extinció d’aquest tipus de Palmeres a Catalunya?
2) Creus que aquesta plaga pot comparar-se a alguna vista anteriorment (com la que va matar totes les vinyes a la postguerra?)
Moltissimes gràcies!
PD. Si algú vol comentar algo més sobre el tema o enviar-me les respostes, el meu mail és martina.agusti@gmail.com