Mor a Galilea el pintor John Ulbricht
L'artista, nascut a l'Havana, va morir als 80 anys al domicili familiar a causa d'un infart
LAURA MOYÀ. Palma.
El pintor John Ulbricht va morir ahir de matinada a la seva casa de Galilea als 80 anys d'edat a conseqüència d'un infart. L'artista, nascut el 1926 a l'Havana, residia al costat de la seva esposa, la també artista Angela von Neumann, a Galilea, on es va instal·lar el 1956, dos anys després de descobrir Mallorca. La vetlla se celebrarà diumenge al Bon Sosec, de 9.00 a 13.00 hores. Per decisió de la família no hi haurà funeral. John Ulbricht va néixer a l'Havana el 1926, però als sis anys es va traslladar als Estats Units. Entre 1946 i 1950 va estudiar a l'Institut d'Art de Chicago, on va conèixer la seva futura dona. Des d'aquell instant, el matrimoni es va convertir en un tàndem inseparable que compartia tant l'estudi com el seu amor per l'art i per Mallorca, on es van instal·lar el 1954 després de recórrer Europa visitant els museus més importants del continent. «Ha estat un cop molt fort per a la família. La meva mare està molt afectada», comentava ahir Joan Ulbricht, fill del pintor. Joan Ulbricht va voler destacar la importància del seu pare en la seva vida. «Jo era una persona rural, pagesa, potser violenta. El meu pare em va ensenyar a ser una persona més pacífica, humana, sensible, em va mostrar com apreciar els altres». I, també, va voler recordar el que va significar Mallorca per a l'autor: «Quan va descobrir l'Illa el 1954, va trobar el seu cel a la terra. Després, trobar Galilea va ser la culminació del seu amor».
Ulbricht va pintar fins a l'últim moment «com els soldats i els gladiadors, que lluitaven fins a la mort, el meu pare també ha treballat fins al final», encara que els últims dos dies es trobava una mica cansat. «Se n'ha anat amb un somriure a la cara, dormint. L'últim que li va dir a la meva mare va ser que estava molt cansat», va recordar Joan Ulbricht. La pintura d'Ulbricht sempre va ser fidel a la temàtica del paisatge, sobretot de l'Illa; a les natures mortes i al retrat. «La presència de diferents elements en les seves natures mortes li va permetre experimentar amb grups de fruites o vegetals diverses combinacions de formes i colors. D'altra banda, l'obsessió per la captació del paisatge el va portar a plasmar nombrosos escenaris de la serra de Tramuntana, de Mallorca, que va recrear fins a idealitzar-los», explica la Gran Enciclopèdia de la pintura i l'escultura a les Balears.
Diari de Balears 8/12/2006
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.