diumenge, 5 de febrer del 2006

També hi havia una Magnòlia

Per ubicar la seu de la Generalitat a Girona eliminen 65 arbres

Magnòlia

Fa un any hi havia a les places Pompeu Fabra i Hospital 76 arbres: 35 tells, 11 tells argentats, 1 mimosa, 25 liquidàmbars i 5 magnòlies. Avui, en plenes obres de transformació de l´entorn per ubicar, a l´antic Santa Caterina, la seu de la Generalitat a Girona i convertir el subsòl de les places en un gran aparcament, avui, només queden dempeus 11 arbres. I és possible que n´acabi caient algun més. Al tram proper de Joan Maragall, ja no en queda cap.
LA DEFORESTACIÓ de la zona -sens dubte necessària per executar l´obra, però brutal- no consola de cap manera els sentiments que veïns i vianants, passejants i clients de les botigues de l´indret havien desenvolupat envers els arbres en els darrers 30 anys; quasi una vida sencera de records en verd i en viu. La majoria d´arbres han estat talats i uns pocs, quasi simbòlicament, salvats i replantats en d´altres indrets. Tal vegada sigui, l´extracció de la magnòlia que s´alçava perenne a la vorera de davant de la botiga Casa, l´exemple més clar de tot plegat.
Els fets són simples i contundents. Poc després de les 6 de la tarda del divendres 3 de febrer de 2006, diversos operaris municipals, sota l´atenta mirada de responsables de l´obra i de la tinenta d´alcalde de Mobilitat, Coordinació Territorial i Seguretat, van procedir a descalçar, desenterrar i arrencar la magnòlia. Conclosa l´operació, l´arbre de fulla verda i llustrosa i d´ampla brancada, va quedar ajagut a terra, dintre de l´obra, la capçada plegada sobre ella mateixa i totes les arrels enlaire durant 14 hores.
La magnòlia de Pompeu Fabra, quan esclatava en flor, perfumava les matinades i els capvespres del carrer d´una finíssima aroma. La magnòlia havia crescut en la memòria de l´indret durant més de 20 anys. La magnòlia era el consol dels dies d´hivern i la joia de l´estiu.

Jordi Vilamitjana
Diari de Girona. 05.02.2006
· Article publicat al Diari de Girona el 05.02.2006
~

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.